Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3280

    #706
    Żą - bez zakwasu też można zrobić dobry chleb. Ja już od paru miesięcy jadę na drożdżach piekarskich i sprawdzają się dobrze. Roboty z tym mało - ot połączyć składniki, chwilę pomieszać (gdzieś piszą że zagniatać trzeba 15 min., mi się nigdy nie chce tyle i co najwyżej 2-3 min. się w tym babram), do miski na wyrastanie, do formy na drugie wyrastanie, godzina pieczenia i gotowe. Z wierzchu smaruję roztopionym masłem (przed pieczeniem) i w efekcie jest pyszna i chrupiąca skórka . I tyle, łącznie to mniej niż pół godziny roboty, plus czas wyrastania ale w tym nie trzeba mu towarzyszyć
    A raz piekarskie mi padły i nie chciały pracować, nie mając nic innego pod ręką dodałem drożdże ze swojego piwa. I wyrosło
    JEDNO PIVKO NEVADI!

    Comment

    • żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

      #707
      Ale ja lubię na zakwasie - robię takie kwaśniaki, że na drożdżach i kefirze raczej coś podobnego nie wyjdzie. Poza tym to sprawa ambicji.

      A do formowania mam jakoś lewe ręce. Nawet z koszykami mi nie wychodziło, bo jak przełożyłem na blachę, to zrobił się placek i już nie wstał.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #708
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek
        Marusiu, a może poświęć się dla dobra ludzkości i zrób doświadczenie: dwa takie same chleby: oba urobione w maszynie a jeden upieczony w piekarniku.
        Dobra, poświęcę się Jak już nowe mieszanki będę miała. Póki co wcinamy ze Slavoyem pierwszy maszynkowy roboczo nazwany gumiakiem - jak to Slavoy orzekł, e tam, nie jest zły - przynajmniej najeść się można

        Tym razem kupiłam maszynkę z dwoma mieszadłami, bo zdecydowanie fajniej chlebki w niej wyrastają (przynajmniej te, które jadłam u posiadaczy dwumieszadłowców). Niestety ma to taką wadę, że po upieczeniu są 2 dziury w d... chlebie, a nie jedna. Tutaj piekarnik ma na pewno przewagę.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Mason
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2010.02
          • 3280

          #709
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
          Ale ja lubię na zakwasie - robię takie kwaśniaki, że na drożdżach i kefirze raczej coś podobnego nie wyjdzie.
          A próbowałeś użyć proszku z Chin?
          JEDNO PIVKO NEVADI!

          Comment

          • żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

            #710
            Sproszkowaną żółcią to ja sobie kanapki posypuję.

            Comment

            • bielok
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.10
              • 338

              #711
              Cześć
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              Sam akt pieczenia chleba w piekarniku, czy w maszynie do chleba jest porównywalne z tymi właśnie czynnościami, zatem Twoja dedukcja jest oparta na niewłaściwych podstawach.
              Nieprawda. Na chleb pieczony w piekarniku masz większy wpływ niż na chleb z maszyny. Możesz manipulować grzałkami w piekarniku, posmarować chleb woda czy białkiem - wszystko celem celem uzyskania odpowiednio przypieczonej skórki i odpowiedniego koloru tejże. A moim zdaniem skórka nadaje chlebu właściwy smak. No i w maszynie nie upieczesz bułek czy bagietek.
              anioły śmierdzą potem
              żrą kiełbasę
              mają w dupie żywych

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #712
                No dobra, już mnie Stasiek przekonał, będę robiła testy w przyszłym tygodniu
                Dziś nie mogę, bo kupiłam kurczaka z prawdziwej wsi, nie karmionego paszami i zajmie mi piekarnik w całości
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Feti
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.10
                  • 801

                  #713
                  Piekę tylko chleby żytnie razowe na zakwasie i pszenne razowe na zakwasie pszennym. Chleb na drożdżach to ja sobie w sklepie kupić mogę, nie robię więc. Nie mam maszyny do pieczenia. Mam piekarnik.
                  Zakwas żytni lub pszenny robi się tak:
                  Nie używa się do tego drożdży.!!!!!!!!! Ważne, bo w tym wątku znalazłem przepis na zakwas, gdzie były drożdże dodane. Zalewamy makę żytnia / pszenną przegotowana wodą i odstawiamy na 3-4 dni w jakies ciepłe miejsce. Jak 5. dnia po dodaniu łyżki mąki po jakiwjś godzinie zaczynają sie pojawiac bąbelki jak w piwie, to zakwas gotowy. Ciasto robię na "wyczucie". Ja lubie chleb wilgotny. Więc ciasto jest geste, ale nie da się z niego0 ulepic bochenka, nadaje się do wlania do jakiejś foremki. Musi odstac jakies 2 godziny na wyrośnięcie i potem piekę. Jak robię z zakwasu żytniego i zytniej maki to część obowiązkowo suszę na kwas chlebowy. Z chleba kupnego nie udało mi się zrobic pijalnego kwasu. Zawsze go wylewałem. Latem piekłem w sumie chleb tylko na kwas. Jest genialny do gaszenia pragnienia.

                  Comment

                  • leona
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.07
                    • 5853

                    #714
                    Marusia, jakiego automatu używasz? Czy są jakieś parametry na które należy zwrócić uwagę przy zakupie? Które marki nie są warte zachodu?
                    Z góry dzięki za odpowiedź, również innym piekącym "z puchy"

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #715
                      Obecnie mam taki:


                      Przepraszam za reklamę

                      Polecano mi dwumieszadłowy i faktycznie, chlebki są lepiej wyrobione niż w moim poprzednim, jednomieszadłowym. Po za tą informacją to mam zbyt małe doświadczenie, żeby cokolwiek polecać.

                      Póki co nie wykonałam jeszcze obiecywanej próby w piekarniku, bo jestem zadowolona z efektów maszynkowych. Faktem jest, że skórka słabo wypieczona, ale jako, że robię razowca z różnymi dodatkami (czarnuszka, kminek) to niespecjalnie mi to przeszkadza - zwykły pszenny z taką skórką jednak oczywiście straci na uroku.
                      Ważne jest, żeby przed pieczeniem usunąć mieszadła ze środka, bo jak tego nie zrobisz, to wielkie dziury po nich zostaną i już kanapki do pracy ciężko będzie zrobić z większości chleba
                      Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2010-10-26, 16:44.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Basik
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.06
                        • 1308

                        #716
                        Mam pytane do osób, które pieką chleb w maszynie. Czy faktycznie skórka wychodzi mniej wypieczona niż w przypadku chleba z piekarnika? Marusia o tym wspomniała ( ale nie wiem czy to z powodu tego, że ma nową maszynę i może trzeba ją "wyczuć"), a także we wcześniejszych postach Żąleną (ale nie na podstawie własnych doświadczeń). Sami od jakiegoś czasu myślimy o zakupie maszyny, ale ja właśnie bym chciała, żeby skórka była brązowa i chrupiąca. Więc może to czas, by się jeszcze rozmyślić

                        Comment

                        • TowarzyszWieslaw
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.10
                          • 157

                          #717
                          Mnie też nie udało się nigdy uzyskać ładnej skórki za chlebie z maszyny. Zawsze jest taka cienka. Próbowałem na mieszankach gotowy z Młynów Polskich i z Bogutyna. Raz upiekłem taki chlebek w piekarniku żeby sprawdzić jak to będzie ze skórką. Okazalo sie że z piekarnika wychodzi lepsza.

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #718
                            Tu nie ma co za dużo pisać, bo piekarnik jest dużo wyżej od maszyny. Maszyna ma jedną ważną zaletę, że łanie wszystko wymiesza, nie trzeba poświęcać dużo czasu na to tylko wsypać, zalać i ok. Jeśli piec później w piekarniku to już jest rewelacja.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • leona
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.07
                              • 5853

                              #719
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                              Tu nie ma co za dużo pisać, bo piekarnik jest dużo wyżej od maszyny. Maszyna ma jedną ważną zaletę, że łanie wszystko wymiesza, nie trzeba poświęcać dużo czasu na to tylko wsypać, zalać i ok. Jeśli piec później w piekarniku to już jest rewelacja.
                              Czy tą foremkę z maszyny można od razu wstawić do piekarnika? Nie chodzi mi o kupienie czegoś do mieszania tylko ale w ramach eksperymentu....

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #720
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
                                Czy tą foremkę z maszyny można od razu wstawić do piekarnika? Nie chodzi mi o kupienie czegoś do mieszania tylko ale w ramach eksperymentu....
                                No pewnie, najlepiej mikser planetarny (tylko że dorogi jest).
                                Polecam stronkę o chlebkach.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
                                  darekd
                                  Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
                                  2024-07-21, 23:26
                                • darekd
                                  Flensburger, Strand-Lager
                                  darekd
                                  Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....
                                  2025-01-18, 23:56
                                • darekd
                                  Lednice, Výčepní 7
                                  darekd
                                  O minibrowarze:

                                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-lednice

                                  ekstr. 7%
                                  alk. 3%
                                  IBU 23

                                  Chmiele: Premiant, ŽPČ (Saaz), Kazbek, Mandarina Bavaria
                                  ...
                                  2024-12-30, 14:57
                                • darekd
                                  Kundmüller, Weiherer Festbier
                                  darekd
                                  Browar z bawarskiej Górnej Frankonii spod Bambergu, który w tym roku obchodzi swoją 150 rocznicę.
                                  W związku z tym uwarzono tego Festbiera o zaw. ekstr. 13,8% i alk. 5,8%
                                  Chmiel to Spalter Select

                                  https://www.brauerei-kundmueller.de/...herer-festbier...
                                  2024-12-07, 00:04
                                • darekd
                                  Moon Lark, Wharf
                                  darekd
                                  English Brown Porter,

                                  5,2% alk.

                                  Chmielony nie wiedzieć w sumie czemu Citrą i Mosaikiem. Nawet już z amerykańskich chmieli wybrałbym coś bardziej odpowiedniego do tego typu piwa, ale na ich stronie jest rozbieżność (zresztą nie po raz pierwszy), bo podają niemiecki...
                                  2024-12-02, 23:48
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...