Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wiktoria
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.07
    • 798

    #721
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Basik
    Mam pytane do osób, które pieką chleb w maszynie. Czy faktycznie skórka wychodzi mniej wypieczona niż w przypadku chleba z piekarnika? Marusia o tym wspomniała ( ale nie wiem czy to z powodu tego, że ma nową maszynę i może trzeba ją "wyczuć"), a także we wcześniejszych postach Żąleną (ale nie na podstawie własnych doświadczeń). Sami od jakiegoś czasu myślimy o zakupie maszyny, ale ja właśnie bym chciała, żeby skórka była brązowa i chrupiąca. Więc może to czas, by się jeszcze rozmyślić
    Kiedy mieszkaliśmy w poprzednim mieszkaniu, w którym nie było kuchenki z piekarnikiem, używaliśmy maszyny. Nigdy nie mieliśmy ładnej skórki na chlebie. O ile dobrze pamiętam było to związane z umiejscowieniem grzałki. Po prostu maszyna nie grzeje od góry. Mam nadzieję, że nie napisałam jakiejś głupoty, ale do takich właśnie wniosków doszliśmy.

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #722
      Też mi się tak wydaje.
      Natomias kupować maszynę tylko do mieszania mija się z celem.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • CarlBerg
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2003.09
        • 968

        #723
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Basik
        Mam pytane ..
        Dokładnie jest tak, jak napisali MWA i Wiktoria - kupowanie chlebmaszyny tylko do mieszania nie ma sensu - w trochę wyższej cenie da się kupić dobrego, mocnego robota z misą do mieszania ciasta. Maszyna grzeje od dołu i czasami po bokach - a piekarnik całość. Chleb oczywiście zawsze lepiej wychodzi w piekarniku (piecu), ma lepiej zrumienioną i bardziej chrupiącą skórkę. Zaletą jest też oczywiście dowolność kształtu - w chlebmaszynie prawie zawsze to będzie cegiełka (i czasami "doniczka"). Maszyna jest dobra, gdy cierpimy na chroniczny brak czasu, pozwala zautomatyzować cały proces (np. nastawiamy start na 4 rano - a o godz. 8 budzi nas zapach świeżego, upieczonego chleba) ... Tym nie mniej pieczenie w piecu daje znacznie lepsze efekty i jeśli macie piekarnik - nie warto inwestować w maszynę.
        Ostatnia zmiana dokonana przez CarlBerg; 2010-10-28, 16:47. Powód: edyta
        Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
        Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

        Comment

        • Basik
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.06
          • 1308

          #724
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CarlBerg
          Maszyna jest dobra, gdy cierpimy na chroniczny brak czasu,
          I tu trafiłeś w sedno A tak przy okazji, to Piotry delikatnie wyraził swoją niechęć do mocno przyrumienionej skórki Tak więc pozostaje sprawdzić czy chleb z maszyny nam odpowiada. Dzięki za wszystkie rady

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #725
            Zróbcie spotkanie porterowe, to przywiozę

            Ja dalej nie wsadziłam do piekarnika Ale obiecuję, że to już tuż tuż.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • z_bychu
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.05
              • 29

              #726
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CarlBerg
              Dokładnie jest tak, jak napisali MWA i Wiktoria - kupowanie chlebmaszyny tylko do mieszania nie ma sensu - w trochę wyższej cenie da się kupić dobrego, mocnego robota z misą do mieszania ciasta.
              Mocny robot z misa do mieszania ciasta chlebowego to cena ok 1600 zł (np.kitchen aid).
              Chyba że masz na myśli jakąś chińszczyznę.
              Od ok 2 lat automatu używam tylko do mieszania. Piekę w piekarniku.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #727
                W końcu - zrobiłam TO! Od tej pory będę używać maszynki jako urządzenia do mieszania i rośnięcia, a potem hop, do piekarnika. Odszczekuję swoje wypowiedzi na temat żadnej różnicy - jednak taka skórka niby nic, a jak wiele
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Basik
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.06
                  • 1308

                  #728
                  Dzięki uprzejmości Wiktorii i Pepka, udało nam się w końcu upiec własny chlebek.

                  Mamy za sobą dwie próby prawdziwego pieczenia, które zakończyły się totalnym zakalcem.
                  Przyszedł więc czas na sprawdzenie maszynki. Upiekliśmy razowy - orkiszowy. Chleb wyszedł pyszny. Zrobiliśmy chyba tylko jeden mały błąd. Zgodnie z radami z opakowania mieszanki, dodaliśmy małego rozgniecionego ziemniaka. No i chyba mogliśmy w takim wypadku odjąć trochę wody. Chleb pod koniec pieczenia opadł. Ale zakalca nie było.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Basik; 2010-11-14, 12:11.

                  Comment

                  • CarlBerg
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2003.09
                    • 968

                    #729
                    Widziałem też robota z misą do chleba za 15.000 - ale to nie są argumenty do rozmowy .. Bez problemu da się kupić wyspecjalizowane, markowe roboty z misą do chleba za 400-800, czyli w cenie dobrej chlebmaszyny. Nie trzeba mieć zaraz Ferrari, wystarczy Mercedes.

                    Co do tzw. "chińszczyzny" - jak wiemy, większość produktów jest wytwarzana w Azji, jeśli nawet nie w całości, to jakieś elementy, lub są tam składane (łącznie ze słynnymi szwajcarskimi scyzorykami i zegarkami - nie ma więc o co bić piany). Zresztą zdam za jakiś czas relację, bo będziemy kupować robota z misą do merdania chleba.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika z_bychu
                    Mocny robot z misa do mieszania ciasta chlebowego to cena ok 1600 zł (np.kitchen aid).
                    Chyba że masz na myśli jakąś chińszczyznę.
                    Od ok 2 lat automatu używam tylko do mieszania. Piekę w piekarniku.
                    Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                    Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                    Comment

                    • Upiorek
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2007.03
                      • 141

                      #730
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Basik
                      Mam pytane do osób, które pieką chleb w maszynie. Czy faktycznie skórka wychodzi mniej wypieczona niż w przypadku chleba z piekarnika? Marusia o tym wspomniała ( ale nie wiem czy to z powodu tego, że ma nową maszynę i może trzeba ją "wyczuć"), a także we wcześniejszych postach Żąleną (ale nie na podstawie własnych doświadczeń). Sami od jakiegoś czasu myślimy o zakupie maszyny, ale ja właśnie bym chciała, żeby skórka była brązowa i chrupiąca. Więc może to czas, by się jeszcze rozmyślić
                      Chleb piekę od ok. 4 lat. Od przeszło roku mam maszynę i używam jej do pieczenia chleba na drożdżach, jak nie mam czasu żeby zrobić chleb na zakwasie (ten robię ręcznie i piekę w piekarniku).
                      Ponieważ lubimy chleby z mocno chrupiącą i przypieczoną skórką, nastawiam po prostu maszynę na maksymalne przypieczenie skórki. Moja maszyna ma 2 grzałki - na dole i na górze, więc chleb wychodzi równomiernie przypieczony ze wszystkich stron - również na górze. Skórka wbrew temu co piszą na forum zawsze wychodzi twarda i chrupiąca, nigdy jeszcze nie wyszła mi miękka. Miękka skórka może wyjść wtedy, jeżeli po upieczeniu chleb zostawisz w maszynie - jak chcesz mieć skórkę twardą wyjmij od razu chleb z maszyny na kratkę kuchenną.
                      U mnie dodatkowo w maszynie można upiec bagietki (ma dodatkowo odpowiednią formę) - we wcześniejszych postach ktoś pisał, że bagietek ani bułek upiec nie można

                      Comment

                      • Basik
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.06
                        • 1308

                        #731
                        Zapomniałam dopisać, skórka chleba upieczonego w maszynie nam odpowiada. Nie była jakoś mocno przypieczona, w sensie ciemna (tak jak chciał Piotry), za to bardzo chrupiąca. W ogóle Piotry stwierdził, że ten chleb smakuje mu, jak domowe ciasto. Zaraz idę nastawić kolejny- ten sam, ale dam mniej wody i zobaczymy czy to faktycznie przez zbyt dużą ilość wody chleb nie wyrósł.
                        Chyba faktycznie trzeba będzie rozejrzeć się za odpowiednią dla nas maszyną.

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #732
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Upiorek
                          Ponieważ lubimy chleby z mocno chrupiącą i przypieczoną skórką, nastawiam po prostu maszynę na maksymalne przypieczenie skórki. Moja maszyna ma 2 grzałki - na dole i na górze
                          No i taka maszyna zrobi skórkę, moja nie ma jak A chleb zawsze wyjmowałam od razu.
                          Już się przyzwyczaiłam do przekładania do piekarnika, wczoraj wieczorem zrobiłam zwykły pszenny chlebek - Slavoy niestety stwierdził, że chleb z piekarni w Kątach Wrocławskich jest lepszy, no ale cóż, nie zna się i już A tak serio, to ten, o którym Slavoy mówił to jest z dodatkiem mąki żytniej - się zrobi następnym razem
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #733
                            Upiorek jaką Ty masz maszynę?
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • Upiorek
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2007.03
                              • 141

                              #734
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                              No i taka maszyna zrobi skórkę, moja nie ma jak A chleb zawsze wyjmowałam od razu.
                              Już się przyzwyczaiłam do przekładania do piekarnika, wczoraj wieczorem zrobiłam zwykły pszenny chlebek - Slavoy niestety stwierdził, że chleb z piekarni w Kątach Wrocławskich jest lepszy, no ale cóż, nie zna się i już A tak serio, to ten, o którym Slavoy mówił to jest z dodatkiem mąki żytniej - się zrobi następnym razem
                              Oj Marusiu, rozpuszczony jakiś ten Twój chłop (mój tak nie wydziwia).
                              Mimo wszystko proponuję Ci wyrób pszenno-żytniego (50/50) na zakwasie. Roboty tyle co dwa razy wyrobić ciasto (ja to robię robotem) i umyć miskę po cieście.

                              Efekt na załączonych fotkach (nie bardzo wyszły ale nie kombinowałam zbytnio bo końcówka baterii w aparacie).
                              Attached Files

                              Comment

                              • Upiorek
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2007.03
                                • 141

                                #735
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                                Upiorek jaką Ty masz maszynę?
                                Moulinex OW 5003 (o ile dobrze kojarzę model), z opcją pieczenia bagietek

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
                                  darekd
                                  Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
                                  2024-07-21, 23:26
                                • darekd
                                  Flensburger, Strand-Lager
                                  darekd
                                  Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....
                                  2025-01-18, 23:56
                                • darekd
                                  Lednice, Výčepní 7
                                  darekd
                                  O minibrowarze:

                                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-lednice

                                  ekstr. 7%
                                  alk. 3%
                                  IBU 23

                                  Chmiele: Premiant, ŽPČ (Saaz), Kazbek, Mandarina Bavaria
                                  ...
                                  2024-12-30, 14:57
                                • darekd
                                  Kundmüller, Weiherer Festbier
                                  darekd
                                  Browar z bawarskiej Górnej Frankonii spod Bambergu, który w tym roku obchodzi swoją 150 rocznicę.
                                  W związku z tym uwarzono tego Festbiera o zaw. ekstr. 13,8% i alk. 5,8%
                                  Chmiel to Spalter Select

                                  https://www.brauerei-kundmueller.de/...herer-festbier...
                                  2024-12-07, 00:04
                                • darekd
                                  Moon Lark, Wharf
                                  darekd
                                  English Brown Porter,

                                  5,2% alk.

                                  Chmielony nie wiedzieć w sumie czemu Citrą i Mosaikiem. Nawet już z amerykańskich chmieli wybrałbym coś bardziej odpowiedniego do tego typu piwa, ale na ich stronie jest rozbieżność (zresztą nie po raz pierwszy), bo podają niemiecki...
                                  2024-12-02, 23:48
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...