Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9865

    #61
    Marusia napisał(a)
    No, to teraz się zacznie

    Już mam pierwsze pytania: z instrukcji nie wynika: czy po zmieszaniu składników chlebek trzeba wyciągnąć z machiny do rośnięcia, czy rośnie w środku?

    Gdzie można kupić mąkę chlebową????

    Łomatko, co ja kupiłam
    Tak na chłopski rozum, to bym zostawił do wyrośnięcia w tej piekielnej machinie. Ale niech to potwierdzą lub zdementują znawcy. Bo z chłopskim rozumem to różnie bywa.
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

    Comment

    • blues-beer
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.11
      • 114

      #62
      [QUOTE]Marusia napisał(a)
      [B]No, to teraz się zacznie

      Już mam pierwsze pytania: z instrukcji nie wynika: czy po zmieszaniu składników chlebek trzeba wyciągnąć z machiny do rośnięcia, czy rośnie w środku?

      Z maszyny nie należy nic wyciągać, cały proces wyrabiania i pieczenia przebiega w maszynie.Po załadowaniu składników i wybraniu programu czekamy na sygnał oznajmiający koniec procesu.Wtedy należy wyjąć pięknie wyrośnięty, rumiany chlebek.Smacznego.

      Comment

      • CarlBerg
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2003.09
        • 968

        #63
        Oczywiście Adam i blues-beer mają rację.
        Po to powstał robot, aby za nas wykonał kłopotliwe i pracochłonne operacje.

        Obsługa automatu kończy się na wsypaniu surowców, uruchomieniu programu i wyjęciu gotowego chlebka.
        Mieszanie, wyrastanie i pieczenie robi się "samo".

        Już drugi raz w tym wątku napiszę, że robienie chleba w automacie nie ma nic wspólnego z produkcją piwa z "gotowca". Wszak chleba nie robimy ze skondensowanego ekstraktu, lecz z tych samych surowców co ręcznie wykonane pieczywo. Jedyna różnica to mieszadło - czyli ręka lub automat. Akademicka dyskusja na temat ręcznego mieszania i automatycznego już była na naszym Forum, i skończyła się prawie obelgami - proszę więc o danie sobie luzu z bezsensownymi docinkami.

        Oczywiście automat nie wykona każdego przepisu ani bardziej skomplikowanych receptur, jednak potrafi zrobić niezwykle smaczne pieczywo (i ciasta, i powidła, i ciasto na pizzę), będące "chlebem powszednim" dla każdego domu.
        Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
        Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #64
          Dzięki za objaśnienia. Niby było dla mnie oczywiste, że chleb rośnie w maszynie, ale w instrukcji tak zamieszali, że wolałam się upewnić
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • kangurpl
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.03
            • 2660

            #65
            Różne rodzaje mąki można kupić też na Allegro, a nawet bezpośrednio od sprzedawców (nie lubią płacić marży)
            Oferują też np. mieszanki mąki z ziarnami.
            Zainteresowanym mogę podać namiary na sprzedawcę na PW.
            Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
            "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

            "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

            Comment

            • CarlBerg
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2003.09
              • 968

              #66
              Ta mąka o ktorej wspomniał Kangur zawiera polepszacz ( dokładnie AKO 21). Jednak jak mnie zapewniono, nie ma on żadnych ubocznych dla zdrowia skutków, gdyż utlenia się w czasie wypieku, nie pozostawiając sladów. Mieszanka jest niezwykle tania - 1,80 zł za kg (+koszt przesyłki)

              Owa mieszanka nie zawiera natomiast środków takich jak:

              1. BARWNIKI
              2. KONSERWANTY- do grupy konserwantów należy np. powszechnie stosowany benzoesan sodu
              3. PRZECIWUTLENIACZE
              4. SUBSTANCJE SŁODZĄCE - stosowane w przemyśle piekarskim
              5. SUBSTANCJE WZMACNIAJĄCE SMAK
              Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
              Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #67
                No i niestety, moja pierwsza "warka" z przyczyn ode mnie niezależnych, okazała się straszecznym zakalcem.

                Dlaczego?

                Ano wsypalam i wlałam ja te składniki, włączyłam machinę, minęło 5 minut .... i zgasło światło. Myślałam, że może to machinka mi korki wysadziła, ale okazało się, że pół osiedla zgasło

                No i tak 45 minut to trwało, w sumie powinnam była wywalić wkład i wlać/wsypac nowy, ale stwierdziłam, że zaryzykuję, i włączyłam lekko już podrośnięte ciasto od nowa. No i mam cegłę
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • JAckson
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2004.05
                  • 6123

                  #68
                  Marusia napisał(a)
                  No i niestety, moja pierwsza "warka" z przyczyn ode mnie niezależnych, okazała się straszecznym zakalcem.
                  Tak czy inaczej gratuluję inauguracyjnego wypieku
                  MM961
                  4:-)

                  Comment

                  • adam16
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2001.02
                    • 9865

                    #69
                    Marusia napisał(a)
                    No i niestety, moja pierwsza "warka" z przyczyn ode mnie niezależnych, okazała się straszecznym zakalcem.

                    Dlaczego?

                    Ano wsypalam i wlałam ja te składniki, włączyłam machinę, minęło 5 minut .... i zgasło światło. Myślałam, że może to machinka mi korki wysadziła, ale okazało się, że pół osiedla zgasło

                    No i tak 45 minut to trwało, w sumie powinnam była wywalić wkład i wlać/wsypac nowy, ale stwierdziłam, że zaryzykuję, i włączyłam lekko już podrośnięte ciasto od nowa. No i mam cegłę
                    No to dla nas sygnał, żeby nie kupować tej maszynki... bo całe osiedla prądu pozbawia.
                    Browar Hajduki.
                    adam16@browar.biz
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #70
                      Hm. Chyba popadłam w nowy nalóg. Nastawiłam znowu chlebek. Program kończy się o 2.00, ale nie zrażam się - nastawię sobie budzik na wyjęcie chleba, o ile w ogóle pójdę spać
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • maryhh
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.02
                        • 1895

                        #71
                        jak to śpiewał kiedyś Wojtek Bellon tak i ja dzisiejszej wieczoro-nocy śpiewam ........
                        "Chleb się, chlebie, chleb się, chlebie
                        Bo nad chleb być może co
                        Chleb się, chlebie, chleb się, chlebie
                        Niech ci nigdy nie zabraknie
                        Drożdży, wody, rąk i ziarna"

                        ..... i doglądam jak 3 bochny rosną w piekarniku. Rosną i rumienią się.
                        Ciekawość mnie zżera wielka czy aby coś z tego będzie?? Nie zasnę dziś chyba ......... a jak chleb będzie zdatny do spożycia to nazywać się będzie "WIGILNIAK WIGILIJNY"

                        ......... i pomyśleć, że kiedyś tak niewinnie i żartobliwie gadaliśmy z Marusią, Magdą i Slavoyem na temat piekarnictwa
                        Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
                        "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
                        do lekkiej pracy jestem za ciężki"

                        Comment

                        • maryhh
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.02
                          • 1895

                          #72
                          UDAŁO SIĘ

                          robiłem bez formy więc dwa wyszły troszkę plaskate, ale jeden wyrósł na potęgę

                          Dzięki Wam wszystkim z natchnienie
                          Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
                          "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
                          do lekkiej pracy jestem za ciężki"

                          Comment

                          • CarlBerg
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2003.09
                            • 968

                            #73
                            Fajowo

                            Przy okazji wspomnę, że Maryhh jest namiętnym kolekcjonerem etykiet z Domowych Piekarni
                            Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                            Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #74
                              Tak, mam dla Maryhha parę nowych etykiet, ale może domowe piekarnie niedługo zaczną produkowac swoje?

                              Mój chlebek pszenny ze słonecznikiem też wyszedł ślicznie. Nastawiłam jeszcze razowca, co by był komplet na święta
                              Last edited by Marusia; 2004-12-24, 11:02.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #75
                                maryhh napisał(a)

                                ........ i pomyśleć, że kiedyś tak niewinnie i żartobliwie gadaliśmy z Marusią, Magdą i Slavoyem na temat piekarnictwa
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X