Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

    Więcej nie będę, denerwuje mnie spadek jakości.

    Poprzedni kwas chlebowy średnio wyszedł, za dużo drożdży dałem i zeżarły cały cukier, poza tym w zapachu czułem jakby trochę jaja. Niedużo, ale zawsze, czyli gdzieś tam coś zakaziłem. Wg przepisu kwas przed zabutelkowaniem ma stać w garnku w sumie przez dobę, więc warunki niestety są. Dziś nastawiam kolejny, zobaczymy.

    Comment

    • psik
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.01
      • 86

      Dałeś prosto z lodówki do piekarnika? W mieszalniku pewnie się bardzo odgazowało.

      Ten okrągły z odbitym wzorkiem koszyka to taka forma?

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        Nie, to wyrośnięte z lodówki to było ponad 1/3 całego zasypu, zmieszałem to z resztą mąki, dolałem wody i wrzuciłem na parę godzin do foremek, które stały w temperaturze pokojowej. Ten okrągły (jakieś 80% pszennej) wyrastał w koszyku.
        Last edited by żąleną; 2013-03-20, 15:25.

        Comment

        • psik
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.01
          • 86

          Gdzie można w Warszawie nabyć taki koszyk?

          Comment

          • żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

            Na allegro chyba kupowałem parę lat temu, jeden okrągły i jeden podłużny. Takie jak tu: http://allegro.pl/koszyk-do-wyrastan...091154669.html

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23960

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
              Zrobiłem z zaczynem wyrastającym całą noc w lodówce i użyłem do zagniatania maszyny, efekt poniżej: cegły. Myślałem że ciasto jest twarde, dlatego że jest zimne, a ono prostu było zbite. Nic to, dopracuje się, za to pomimo odpowiedniej chyba gęstości ciasta chleb żytni z przewagą pytlowej (ten w środku) znowu się trochę odspoił. Co więc jest nie tak, jeśli nie gęstość?

              Podrzućcie jakieś ciekawe przepisy, mam ochotę poeksperymentować.

              PS Czy u was to zdjęcie też ma kiepską jakość? Przycinałem i przycinałem rozmiar, na kompie wygląda jeszcze jako tako, a po wrzuceniu na forum jak zrobione przedwojenną komórką.
              No bo teraz Panie, przeglądarka "paczy" czy masz odpowiednio szybkie łącze i czasem przy wolnym połączeniu zapodaje jpegi w najniższej jakości.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • żąleną
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.01
                • 13239

                Zrobiłem sobie test, pobieranie 29 Mb/s, wysyłanie 3 Mb/s. To małość?

                Comment

                • psik
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.01
                  • 86

                  U mnie to zdjęcie wygląda dobrze.

                  Przeglądałem przepisy różne i zaciekawiły mnie dwie rzeczy

                  -Pszenny na drożdżach ze 100 ml piwa na ok 500g maki i łyżką octu winnego
                  -Zakwas San Francisco


                  Być może będę próbował.

                  Comment

                  • psik
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2013.01
                    • 86

                    Wypróbowałem dwa patenty. Piekłem pierwsze pół godziny w zakrytym garnku, odkrytym na ostatnie pół i startowałem z piekarnikiem nagrzanym na 300 stopni i co 10 minut zmniejszałem, aż zeszło do 180. Bardzo ładnie wyrósł, jest puszysty, ma chrupiącą skórkę. Niestety pękł wzdłuż dość głęboko.

                    Comment

                    • żąleną
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.01
                      • 13239

                      Kombinowałem trochę ostatnio z dodatkami i oto moje przemyślenia:

                      ocet balsamiczny - ciekawy dodatek, muszę jeszcze spróbować w kombinacji z suszonymi pomidorami i oliwkami
                      starty jałowiec - też ciekawy efekt, trochę jak chleb na ginie próbowałem też w połączeniu z kminkiem i rozmarynem, ale efekt nie był rewelacyjny, całość wyszła trochę zbyt intensywna i skłócona
                      mąka kukurydziana - eksperyment z konieczności, bo zabrakło mi zwykłej mąki; wyszło tak sobie, mdławo, raczej nie powtórzę

                      Odkąd wkładam na dno piekarnika wypełnioną wodą płaską formę do tarty, dach w żytnim pytlowym przestał mi się odspajać. Tfu, tfu siedem razy za siebie, bo nie próbowałem jeszcze z takim bardziej wyrośniętym.

                      Comment

                      • psik
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2013.01
                        • 86

                        Też używałem, ale do chlebów z drożdzami. Mam taki z Tesco za parę złotych. Właściwie to po prostu chyba ocet winny z moszczem.

                        Do razowych i mieszanych dodaję najczęściej kminek. Do razowych żytnich czarnuszkę, kminek i majeranek. To skład jakiejś przyprawy Kamis do chleba, ale wole po prostu dodawać osobno. Jałowca nie próbowałem i jakoś póki co nie ciągnie mnie

                        Też robiłem ten patent z blachą chyba przy bułkach czy coś, ale jakoś wystarcza mocno spsikać buły przed pieczeniem. W tej chwili mam zakwas ten zwykły żytni gdzieś dwumiesięczny(?), pszenny san francisco, rozrobione drożdze browarnicze i w sumie nie wiem Ah, i na piwie zamiast wody piekłem też, ale jakoś nie umiem się ustosunkować, liczyłem na bardziej wyrazisty smak.

                        Comment

                        • waclaw67
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2009.06
                          • 488

                          Witam
                          Czy ktoś z Kolegów z Krakowa wie,gdzie aktualnie można kupić /w Krakowie lub okolicy/ za rossądną cenę,mąkę przenną gracham 1850.
                          Będę zobowiązany.
                          W.

                          Comment

                          • waclaw67
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2009.06
                            • 488

                            Oczywiście "graham" prze samo h.
                            Szybko,szybko i tak wyszło.

                            Comment

                            • moracz
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2009.11
                              • 121

                              No i pSZenną a nie pRZenną

                              Comment

                              • waclaw67
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2009.06
                                • 488

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika moracz Wyświetlenie odpowiedzi
                                No i pSZenną a nie pRZenną
                                To pomroczność na mnie nastąpiła.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X