Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kiszot
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2001.08
    • 8109

    Ostatnio dwa razy robiłem w maszynce i dwa razy wyszła dupa Jakos się zniechęciłem.
    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

    Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
    So von Natur, Natur in alter Weise,
    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
      Ostatnio dwa razy robiłem w maszynce i dwa razy wyszła dupa Jakos się zniechęciłem.
      Rób tak jak ja - w maszynce wyrabiaj, a potem przekładaj do foremki i do piekarnika na 200 st. 60 min. - będziesz zadowolony.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • kiszot
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2001.08
        • 8109

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
        Rób tak jak ja - w maszynce wyrabiaj, a potem przekładaj do foremki i do piekarnika na 200 st. 60 min. - będziesz zadowolony.
        Jak mi przejdzie to spróbuję.
        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

        Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
        So von Natur, Natur in alter Weise,
        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

        Comment

        • żąleną
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.01
          • 13239

          Doniesienia z linii frontu.

          Kolejny kwas chlebowy o niebo lepszy, zamiast 1 szklanki cukru dałem 1,5 albo nawet więcej, sypnąłem mniej drożdży (pół łyżeczki świeżych), namoczyłem dużo dobrze spalonego chleba i dodałem skórkę z całej pomarańczy. Do butelek żadnych rodzynek nie wrzucałem, bo nie miałem i w sumie drażniło mnie, że przy nalewaniu coś niewyględnego do szklanki wlata. Wyszedł bardzo dobry, palony, podobny do podpiwku, ale co dziwne, trochę słony - może przesoliłem chleb? W każdym razie najlepszy zrobił się po tygodniu. Dobrze go przed rozlewem przefiltrowałem i było bardzo mało mułu na dnie. Dziś nastawiam kolejny, może trochę mniej chleba wrzucę, żeby był nieco lżejszy..

          Z eksperymentów chlebowych, ostatnio wkręciłem się w żytni z kapustą kiszoną i kminkiem. Wziąć ze dwie garści kapusty, wycisnąć, dobrze zmieszać z ciastem i już. Do tego kminek do środka (cały) i na wierzch. Mniam.

          Zrobiłem też żytni razowy z czarnuszką i był niezły, ale za intensywny, czarnuszki jednak lepiej mniej niż więcej. Mimo wszystko próba na plus.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            Fajnie się to czyta, jak zapiski piwowarów z początków tego forum

            Pozdro
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

              Forum kwaschlebowy.biz (a może org?) zbliża się wielkimi krokami.

              Zastanawiam się, czy ta słoność nie wynikła z chęci minimalizacji strat produkcyjnych (wyciskałem namoczony chleb przez gazę). Teraz wycisnąłem jeszcze lepiej (usprawniam procesy ), okaże się za parę dni, czy był to błąd.

              Ogólnie fajna zabawa, nabrałem chęci na warzenie, nawet Zyziek mnie namawiał niedawno, ale na razie nie mam kasy na sprzęt, no i musiałbym trochę piwnicę ogarnąć. A w tzw. międzyczasie przeczytać cały dział piwowarski.

              Comment

              • emes
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 4275

                Żą mogę Ci pożyczyć sprzęt na np jedno warzenie, Mam sprzęt zdublowany, nawet jak Ci pożyczę to nie przeszkodzi mi to samemu warzyć.

                Comment

                • żąleną
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.01
                  • 13239

                  Ooo, dzięki, odezwę się.

                  Dziś zwykła buła ze zwykłej mąki tortowej i żytniak pytlowy z rukolą, oba na zakwasie żytnim, wyszły niesamowicie sprężyste. Ciasto na bułę wydawało mi się nieco za rzadkie i bałem się, że otrzymam piękny placek (piekłem luzem, bez formy), ale poszło w górę elegancko. Skórka trochę za twarda i za gruba, pszenniaki chyba warto trzymać poniżej pół godziny (na pierwsze 15 minut nastawiam 240 stopni, później obniżam do 200).
                  Last edited by żąleną; 2013-04-27, 00:00.

                  Comment

                  • PaPe
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.03
                    • 176

                    Po paru podejściach udał mi się wreszcie pierwszy chleb na zakwasie - żytni z ziarnami słonecznika.

                    Comment

                    • Tantro2013
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2013.04
                      • 2

                      Dziś rano poraz pierwszy próbowałem zrobić domowy chleb słonecznikowy. Niestety, ciasto wyszło bardzo mączne, w dodatku nie urosło jak powinno, mimo iż działałem zgodnie z przepisem mojej babci. Ehh coś czuję, że jeszcze wiele prób przede mną, ale na pewno tak łatwo się nie poddam.
                      Last edited by ART; 2013-05-06, 21:27.

                      Comment

                      • Cez
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.01
                        • 1789

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PaPe Wyświetlenie odpowiedzi
                        Po paru podejściach udał mi się wreszcie pierwszy chleb na zakwasie - żytni z ziarnami słonecznika.
                        Może podałbyś przepis, bo chleb wygląda.... smakowicie
                        Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

                        Comment

                        • PaPe
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.03
                          • 176

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez Wyświetlenie odpowiedzi
                          Może podałbyś przepis, bo chleb wygląda.... smakowicie
                          Z przepisem jest problem .
                          Ze znanej strony chleb.info.pl zainspirowałem się przepisem na chleb razowy żytni (na zakwasie), ale:
                          użyłem około 1/4 mąki razowej pszennej i 1/6 pszennej 650,.
                          Nie robiłem zaczynu, tylko dodałem w miarę świeży zakwas. Ciasto nie chciało rosnąć przez cały dzień, więc przełożyłem je do formy i zostawiłem na noc w kuchni. Urosło tak ze 2x, a może troszkę więcej. Piekłem w piekarniku starej kuchenki 'Ewa' 20 min. na maksa i około 30 troszkę mniej. Na dole była brytfanka z wodą.
                          Był bardzo smaczny, a skórka była fajnie chrupiąca.
                          W ostatnią sobotę robiłem podobny, ale z zaczynem i samą mąką żytnią - wyszedł wyraźnie gorszy. Potrzebuję jeszcze sporo praktyki.

                          Comment

                          • żąleną
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.01
                            • 13239

                            Przykukałem gdzieś w sieci, że blachę z wodą należy wkładać nie pod chlebem, a nad nim. Jakoś mi się to nie widziało, aż wreszcie zniechęcony niemożnością osiągnięcia chleba zarazem wilgotno-miękkiego w środku i bez odspojonego dachu, wrzuciłem wodę na samą górę piekarnika, a chleb na sam dół. Efekt świetny - miększy miąższ i miększa skórka.

                            Dotyczy to żytniaków w formach. Pszenne z koszyka piekę dwa razy krócej (ok. pół godziny) i gdy są na samym dole, spód jest twardy, zanim skórka się zrumieni, więc tak czy siak muszę chleb trochę podpiec na wyższym poziomie i w rezultacie mam grubą skórkę z każdej strony. Ale na razie były tylko 2-3 próby, więc pewnie wypracuję jakieś optymalne rozwiązanie.
                            Last edited by żąleną; 2013-12-06, 00:00.

                            Comment

                            • sprytnylisek
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2013.03
                              • 2

                              Ja ostatnio zamówiłem sobie taką maszynę do pieczenia chleba:
                              Wyszukiwarka najlepszych cen: miliony produktów, tysiące sklepów, setki opinii dziennie, jedno miejsce – Skąpiec.pl – wejdź i oszczędzaj!

                              i również wytwarzam chleb Fakt, że ma kilka wad , niestety ale jednak jeden raz musiałem już oddać ją do naprawy (dosłownie tydzień po kupnie) ale od 2 miesięcy sprawuje się bardzo dobrze. Może po prostu natrafiłem na wadliwy element?
                              Podobnie jak poprzednik wytwarzam chleb razowy żytni - no po prostu pycha. Jak żona wcześniej nie przepadała za takim chlebem to teraz się nim zapycha.

                              Comment

                              • minibrowary
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2011.05
                                • 28

                                Domowy chleb ze smalcem mmmmm kocham. Niestety sam nie potrafię piec chlebka, ale to co moja babcia robi to istny rarytas.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X