Jeśli już miałbym jeść chleb i pić piwo, wolałbym robić to przy grillu i dobrej kiełbasie .
Chleb - Domowa Piekarnia
Collapse
X
-
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chmielowazupa Wyświetlenie odpowiedziJeśli już miałbym jeść chleb i pić piwo, wolałbym robić to przy grillu i dobrej kiełbasie .
Comment
-
-
Piekielnie ciekawy temat! Przebywam na emigracji w UK i ciężko tu o dobre pieczywo dlatego od prawie 3 lat samemu wypiekam pyszne chleby. Mam za sobą dziesiątki różnych przepisów i ich kombinacji. Do niektórych chętnie wracam jak tylko czas pozwala.
Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem który dla mnie jest najwygodniejszy a więc najmniej czasochłonny. Prosty chleb dla początkujących, leniwych czy zabieganych.
Gwarantuje, że będzie smakowało to raz a dwa uwaga bo wciąga i uzależnia strasznie
Ja piekę zawsze 2 małe blachy typu korytko.
Potrzebujemy:
-750 ml wody
-ok 800-850 gram maki
-1/5 kostki drożdży
-łyżka soli
-szczypta cukru
-2 łyżki oliwy lub oleju
Letnia wodę mieszamy z drożdżami i szczypta cukru. Po chwili mieszamy dokładnie resztę składników i lepką konsystencję (zobacz zdjęcie 2) wlewamy do blachy (wysmarować tłuszczem i posypać mąką)...odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Jak chleb wystartuje wkładamy do rozgrzanego piekarnika (220 stopni) na godzinę.
To jest nasza baza (zarazem zwykły biały chlebek) a reszta zależy od naszej fantazji
Przykłady:
-możemy do białej mąki dodać różne zdrowsze maki np. 400 gram białej i 400 gram żytniej lub grahamki.
Do tego typu chleba warto dać 1/4 kostki drożdży zamiast 1/5. Od nas zależy jakie proporcje i jakie maki dobierzemy.
Polecam również otręby.
-cebularz a wiec smażymy dużą cebulę ze szczyptą sali, czerwoną słodką mieloną papryką i 2 łyżkami oregano.
Dodajemy do naszej bazy, mieszamy i postępujemy dokładnie tak samo jak przy chlebie białym. POLECAM!
-chlebek z suszonymi pomidorami, czosnkiem i suszoną bazylią. Wystarczy pól słoiczka suszonych pomidorów posiekać, kilka ząbków czosnku 2 łyżki suszonej bazylii. Można dać i kapary.
Przepis jest na tyle uniwersalny, że możemy sami eksperymentować ze smakami.
Chleb poniżej na zdjęciu (1) to czysta wariacja bazy a wiec:
Wodę zastąpiłem piwem odjąłem szklankę maki białej a w zamian dodałem szklankę otrębów.
Smacznego!
Comment
-
-
Ja robię chlebek w maszynie do chleba. Mój kumpel pracuje w Niemczech, tam można kupić takie mieszanki do chleba, zalewa się to wodą, do maszynki i gotowe. Nie wiem czy można taką mieszankę dostać gdzieś w Polsce...Bo wszechświat zawsze pomaga nam spełniać marzenia.
Comment
-
-
Comment
-
-
No jak gdzie - tu gdzie od lat, koło Cichej Wody (;
Tyle że jak nas zasypało zeszłej zimy, to teraz dopiero odkopaliPiwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
Comment
-
Comment