Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maryhh
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.02
    • 1895

    #76
    Marusia napisał(a)
    Tak, mam dla Maryhha parę nowych etykiet, ale może domowe piekarnie niedługo zaczną produkowac swoje?
    cieszę się niezmiernie ja już nad własnymi etykietami pracuję
    Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
    "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
    do lekkiej pracy jestem za ciężki"

    Comment

    • Małażonka
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 4602

      #77
      CarlBerg napisał(a)
      (...)Podane proporcje dotyczą zrobienia 3 bochenków(...)
      Swojego czasu tak opisywał CarlBerg pieczywo pszeniczne...
      Bochenki..., niech Go coś weźmie - to co rośnie w moim piekarniku można nazwać (i to bardzo delikatnie) bochulcami. I kto to zje? W święta jest tyle dobroci, że chleba je się stosunkowo mało - a ja mam trzy potężne bochny chleba. No dobra, jeden zawiozę bratu, drugi rodzicom, a trzeci? Chyba na tydzień nam starczy

      Comment

      • CarlBerg
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2003.09
        • 968

        #78
        Czerstwy chlebek jest zdrowy

        BTW - Iron Żelazozębny nie da rady tego zjeść ?
        Attached Files
        Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
        Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

        Comment

        • Małażonka
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 4602

          #79
          Prawda, domowe piekarzenie wciąga jak domowe warzenie. Dziękuję CarlBergowi za zapoczątkowanie tego tematu, a innym piekarzom za cenne rady i wskazówki

          Comment

          • Hannibal
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.03
            • 1426

            #80
            Mi jednak nie wyszedł chlebek robiony wg przepisu Carlberga. Moja ciocia powiedziała, że 220 stopni to zbyt wysoka temperatura pieczenia. Ona piecze w temp. 170-180 stopni. Pewnie dlatego z zewnątrz wyszło bardzo ładne, ale wewnątrz jeszcze częściowo surowe. No cóż, człowiek uczy się na błędach. Szkoda tylko tych składników, które użyłem (m.in. 0,33 l Żywieckiego Portera oraz różnego rodzaju mąk, takich jak: mąka pszenna razowa, żytnia razowa, orkiszowa)
            "All the good things for those who wait"

            Comment

            • Borysko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.02
              • 1144

              #81
              To chyba nie jest wina temperatury. Ja zwykle piekę chleb przez 15 minut w 240, a potem dopiekam w 220 (zwykle ok 20 minut - chleby jasne). Musiałeś za wcześnie wyjąć z piekarnika. Twój chlebek wyrósł jak należy przed włożeniem do pieca?

              Comment

              • maryhh
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.02
                • 1895

                #82
                to ten mój pierwszy
                Attached Files
                Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
                "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
                do lekkiej pracy jestem za ciężki"

                Comment

                • Borysko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.02
                  • 1144

                  #83
                  Wygląda znakomicie. Przypomina włoskie pieczywo. Podejrzewam, że z dodatkiem mozzarelli, pomidorów i bazylii smakowałby idealnie

                  Comment

                  • CarlBerg
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2003.09
                    • 968

                    #84
                    Mi przypomina chlebki tureckie, którymi objadam się zawsze w Niemczech.
                    Maryhh, nie masz rodziny w Turcji ?
                    Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                    Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                    Comment

                    • maryhh
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.02
                      • 1895

                      #85
                      Borysko napisał(a)
                      Przypomina włoskie pieczywo
                      CarlBerg napisał(a)
                      Mi przypomina chlebki tureckie.
                      wiecie panowie ....... chciałem zrobić coś wyjątkowego i niepowtarzalnego coś pomiędzy pieczywem włoskim a tureckim, a z Waszych opinii wynika, że mi się udało

                      CarlBerg napisał(a)
                      Maryhh, nie masz rodziny w Turcji ?
                      rodziny nie, ale niektóre siatkarki z reprezentacji Turcji mógłbym przygarnąć

                      .........a tak na poważnie ....... to dzięki za dobre słowa właśnie piecze mi się Sylwestrowy. Etykietę zamieszczę w nowym roku
                      Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
                      "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
                      do lekkiej pracy jestem za ciężki"

                      Comment

                      • Hannibal
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.03
                        • 1426

                        #86
                        Borysko napisał(a)
                        To chyba nie jest wina temperatury. Ja zwykle piekę chleb przez 15 minut w 240, a potem dopiekam w 220 (zwykle ok 20 minut - chleby jasne). Musiałeś za wcześnie wyjąć z piekarnika. Twój chlebek wyrósł jak należy przed włożeniem do pieca?
                        Piekłem ponad godzinę, a chlebek bardzo dobrze wyrósł.
                        Na mój nieudany wypiek na pewno mogło wpłynąć parę czynników, więc trudno teraz znaleźć "winowajcę". Po prostu trzeba zdobyć trochę doświadczenia w tej materii, żeby móc za każdym razem upiec ładny chlebek.
                        "All the good things for those who wait"

                        Comment

                        • kiszot
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2001.08
                          • 8109

                          #87
                          Ostatnio zrobiłem chlebki noworoczne z dodatkiem mąki żytniej.Ale z racji lenistwa(strachu )bez zakwasu.Dorzuciłem też garść słonecznika.Chlebki wyszły ok.Rodzince smakuje więc chyba są dobre.
                          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                          Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                          So von Natur, Natur in alter Weise,
                          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                          Comment

                          • kangurpl
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.03
                            • 2660

                            #88
                            Przy okazji zakupów piwnych w Niemczech popatrzałem trochę za surowcami do robienia chleba. Ceny wyraźnie niższe niż u nas.
                            Np. pakiet suchych drożdzy (6 paczek po 25g) - 0.65 EUR.
                            Gotowa mieszanka do chleba - 1kg - 0,69 EUR. Jest to mieszanka kilku mąk, zawiera także drożdze oraz różne ziarna.
                            Z 0,5 kg mieszanki wychodzi chleb 750g.
                            Dokładny skład mogę podać jak przetłumaczę
                            Mieszanka już została wypróbowana, wyszedł dobry ciemny chleb.
                            Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                            "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                            "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                            Comment

                            • Borysko
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.02
                              • 1144

                              #89
                              Gdzie zrobiłeś te zakupy? W jakimś markecie, czy w wsklepie specjalistycznym?

                              Comment

                              • JAckson
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🍼🍼
                                • 2004.05
                                • 6123

                                #90
                                Dzięki poradom CarlBerga upiekłem dwa rodzaje chleba wg jego przepisów. Na początek był "codzienny chlebek pszenny". Było to w zasadzie testowanie piekarnika itp. Chlebki (3) wyszły dość ciekawe. Trochę słabo wyrosły (prawdopodobnie słabe drożdże). Były pieczone bez formy. Piekarnik okazał się wystarczający. Smak doskonały. Trochę zbyt twarda(gruba) skórka.
                                Drugim wypiekiem był "chlebek na piwie". Pieczony już w foremkach i na drożdżach instant. Wyrósł porządnie, smak doskonały. Wydaje mi się tylko, że zbyt długo go piekłem lub w zbyt wysokiej temp. lub na zbyt wysokim poziomie piekarnika. Przy następnej okazji muszę to skorygować
                                Przyznaję, że domowy wypiek chleba to wspaniała zabawa
                                MM961
                                4:-)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X