Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

    #91
    Borysko napisał(a)
    Gdzie zrobiłeś te zakupy? W jakimś markecie, czy w wsklepie specjalistycznym?
    Zwykły market w małej miejscowości.
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment

    • Borysko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.02
      • 1144

      #92
      JAckson napisał(a)
      Trochę zbyt twarda(gruba) skórka.
      Spróbuj wstawić do piekarnika ze dwa dosyć szerokie naczynia z wrzątkiem. Para wodna sprawi, że skórka będzie delikatniejsza. Jeśli dodatkowo na początku i na końcu wypieku posmarujesz ją wodą (np pędzelkiem) bedzie błyszcząca.

      Comment

      • kiszot
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2001.08
        • 8118

        #93
        Borysko napisał(a)
        Spróbuj wstawić do piekarnika ze dwa dosyć szerokie naczynia z wrzątkiem. Para wodna sprawi, że skórka będzie delikatniejsza. Jeśli dodatkowo na początku i na końcu wypieku posmarujesz ją wodą (np pędzelkiem) bedzie błyszcząca.
        czy to pomoże na tą twardą skórkę? Bo mi za każdym razem wychodzi bardzo twarda skórka.
        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

        Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
        So von Natur, Natur in alter Weise,
        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

        Comment

        • Borysko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.02
          • 1144

          #94
          U mnie pomaga. W moich chlebach uzyskuję podobną skórkę jak w kupionych w sklepie. Zarówno pod względem twardości jak i koloru.
          Wstawiam do piekarnika 3 głębokie talerze z gorącą wodą. Piekę w temperaturze 230-240 st. C przez 15 minut i dopiekam 20 minut w 210-220 st C
          Ostatnia zmiana dokonana przez Borysko; 2005-01-14, 14:50.

          Comment

          • JAckson
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2004.05
            • 6123

            #95
            Borysko napisał(a)
            Spróbuj wstawić do piekarnika ze dwa dosyć szerokie naczynia z wrzątkiem. Para wodna sprawi, że skórka będzie delikatniejsza. Jeśli dodatkowo na początku i na końcu wypieku posmarujesz ją wodą (np pędzelkiem) bedzie błyszcząca.
            Słyszałem już o takim rozwiązaniu (tylko z wykorzystaniem lodu a nie wrzątku). Tylko nie wiedziałem do czego ma ono służyć Spróbuję. Dzięki za info
            MM961
            4:-)

            Comment

            • Borysko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.02
              • 1144

              #96
              Wrzątek po prostu od razu intensywnie paruje.

              Comment

              • CarlBerg
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2003.09
                • 968

                #97
                Lód zaś paruje wolniej, dzięki czemu proces wchłaniania odbywa się bez niepotrzebnego pośpiechu
                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                Comment

                • CarlBerg
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2003.09
                  • 968

                  #98
                  Udało nam się dziś załapać na kilka kilogramów mąki żytniej razowej (typ 720) w cenie 1 zł/kg. Otóż pochodzi ona z młyna, została zakupiona w worze 40 kg i rozdzielona. Mąka kupowana w młynie (w przeciwieństwie do sklepowych) nie ma konserwantów. Można to rozpoznać m.in. po krótkmi terminie ważności (nasza do maja).

                  Za 2 miesiące kolejny zakup mąki - tym razem typ 2000.

                  Polecam domowym piekarzom takie wspólne dzialania - towar prima sort i tanio !

                  (Ciotka - Twoja działka czeka na odbiór )
                  Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                  Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                  Comment

                  • maryhh
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.02
                    • 1895

                    #99
                    Oto chleb pszenny mojej mamy.
                    Ma on w sobie kminek, otręby pszenne i mielony sezam.


                    pyszny
                    Attached Files
                    Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
                    "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
                    do lekkiej pracy jestem za ciężki"

                    Comment

                    • Dojlidy
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 143

                      #100
                      Chleb wypiekany z pomoca maszyn i w piekarniku elektrycznym w bloku to nie to samo co zagniatany ręcznie i wypiekany w piecu chlebowym . Sam nie wypiekam ale czasem z wyjazdów na wies przywożę taki swojki chlebek.

                      Comment

                      • Dojlidy
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.12
                        • 143

                        #101
                        Musze dodać że domowy nie czerstwieje tak szybko jak sklepowy , ładnie pachnie i napewno jest zdrowszy. Nigdy nie wiadomo co piekarze wyprawiają na nocnej zmianie. Kiedyś miałem okazję gościc w piekarni.

                        Comment

                        • maryhh
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.02
                          • 1895

                          #102
                          zrobiłem ostatnio pszenny z dodatkiem mąki żytniej i kawałkami suszonych śliwek. bardzo polecam taką kombinację.
                          proponuje tylko aby przed dodaniem śliwek do ciasta optoczyć je w mące

                          a jutro będzie pierwszy graham
                          Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
                          "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
                          do lekkiej pracy jestem za ciężki"

                          Comment

                          • peter_1000
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2003.05
                            • 583

                            #103
                            A ja zakupiłem wczoraj na Allegro maszynę chlebową. Mam nadzieję że do końca tygodnia będę ja miał. Rusza więc Piekarnia Forteczna.
                            Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                            Comment

                            • kiszot
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2001.08
                              • 8118

                              #104
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter_1000
                              A ja zakupiłem wczoraj na Allegro maszynę chlebową. Mam nadzieję że do końca tygodnia będę ja miał. Rusza więc Piekarnia Forteczna.
                              A za jaka cenę? Tak z ciekawości pytam.
                              Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                              1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                              Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                              Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                              So von Natur, Natur in alter Weise,
                              Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                              Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                              Comment

                              • biermann
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2001.09
                                • 2552

                                #105
                                Zakładam, że w najbliższym czasie zagoszczę na dłużej w tym temacie. Oto bowiem nabyłem w drodze kupna maszynke do pieczenia chleba AFK Germany, co by nie patrzeć w nią jak sroka w gnat również książkę "Traditionelle und raffinierte Brot-Backrezepte". I za ten komplecik dałem niecałe 50 zł. Czyli jak się dobrze poszuka można trafić okazyjnie. Problem w tym, ze raczej tylko za zachodnią granicą.
                                Gdy okiełznam zawiłości - nieomieszkam wyartykułowac jakiegoż to zakalca stworzyłem
                                "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                                Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                                Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                                Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                                Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
                                  darekd
                                  Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
                                  2024-07-21, 23:26
                                • darekd
                                  Flensburger, Strand-Lager
                                  darekd
                                  Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....
                                  2025-01-18, 23:56
                                • darekd
                                  Lednice, Výčepní 7
                                  darekd
                                  O minibrowarze:

                                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-lednice

                                  ekstr. 7%
                                  alk. 3%
                                  IBU 23

                                  Chmiele: Premiant, ŽPČ (Saaz), Kazbek, Mandarina Bavaria
                                  ...
                                  2024-12-30, 14:57
                                • darekd
                                  Kundmüller, Weiherer Festbier
                                  darekd
                                  Browar z bawarskiej Górnej Frankonii spod Bambergu, który w tym roku obchodzi swoją 150 rocznicę.
                                  W związku z tym uwarzono tego Festbiera o zaw. ekstr. 13,8% i alk. 5,8%
                                  Chmiel to Spalter Select

                                  https://www.brauerei-kundmueller.de/...herer-festbier...
                                  2024-12-07, 00:04
                                • darekd
                                  Moon Lark, Wharf
                                  darekd
                                  English Brown Porter,

                                  5,2% alk.

                                  Chmielony nie wiedzieć w sumie czemu Citrą i Mosaikiem. Nawet już z amerykańskich chmieli wybrałbym coś bardziej odpowiedniego do tego typu piwa, ale na ich stronie jest rozbieżność (zresztą nie po raz pierwszy), bo podają niemiecki...
                                  2024-12-02, 23:48
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...