Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • peter_1000
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.05
    • 583

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
    A za jaka cenę? Tak z ciekawości pytam.

    Dałem za nią 230 na Allegro, czyli nie tak okazyjnie jak Biermann, jednak do zachodniej granicy mam w ciul i jeszcze trochę .Jestem jednak zadowolony z zakupu, gdyż jest to model z dwoma mieszadłami a dwa upieczone już na machinie chlebki nie gorsze są od wypieków przemysłowych.
    Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

    Comment

    • maryhh
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.02
      • 1895

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CarlBerg
      OK - to może zacznę od bardzo prostego w produkcji chlebka na piwie
      polecam ten przepis!!
      chlebek robi się szybko, rośnie na potęgę (przekraczając znacznie granice formy)
      pyszna chrupiąca skórka, w smaku i zapachu czuć porterka!!

      krótko mówiąc - smalec na chleb, kufelek dobrego portera i ... rozkosz ...
      Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
      "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
      do lekkiej pracy jestem za ciężki"

      Comment

      • CarlBerg
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2003.09
        • 968

        Dokładnie - miód w gębie. Ja dodatkowo wzbogacam ten chlebek cebulką.

        Ok. 0,5 kg drobno pokrojonych niedużych cebulek podsmażam na złocisty kolor - i dodaję do wyrabianego ciasta.
        Chlebek piekę w/g przepisu. CUDO jako przekąska do piwa - zaraz chyba zmajstruję ten chlebek
        Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
        Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          pierwszy chleb

          dzisiaj upiekłem swój pierwszy chleb,składniki 1kg pszennej, 50 g drożdży ,2 szklani wody gazowanej, 40 g masła,sól,czosnek ,a oto efekt
          Attached Files
          Last edited by anteks; 2005-02-22, 20:36.
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • biermann
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.09
            • 2552

            A zatem piekarnia puszczykowska przy DPG ruszyła ręcami Kamy i z pomoca maszynki powstał pierwszy chlebek. Na pierwszy ogień poszedł tostowy Jak wróciłem z pracy pozostały smetne resztki . Następny wypiek - jak będe w domu.
            Attached Files
            "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
            Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
            Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
            Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
            Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

            Comment

            • CarlBerg
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2003.09
              • 968

              Anteks, Biermann - gratulacje !


              Pokazujcie swoje chleby, buły i rogale - jest nas coraz więcej
              Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
              Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                dzisiaj nabyłem mąkę pszenna i żytnią typ 2000
                będę robił chlebek na zakwasie (robi się w ciepłym miejscu)
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • kangurpl
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.03
                  • 2660

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CarlBerg
                  ...
                  Pokazujcie swoje chleby, buły i rogale - jest nas coraz więcej
                  Przestawiliśmy się od początku roku na własny chleb
                  Nie chcesz chyba abym codziennie zdjęcie robił
                  Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                  "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                  "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                  Comment

                  • nitka
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2004.05
                    • 9

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Borysko
                    Wygląda znakomicie. Przypomina włoskie pieczywo. Podejrzewam, że z dodatkiem mozzarelli, pomidorów i bazylii smakowałby idealnie

                    Trochę się spóźniłam z tym przepisem ale proszę oto mój patent na bułe domową:
                    1/2 kg mąki (pszenna + żytnia), 3 dag drożdży, 2 łyżki stopionego masła, trochę cukru, łyżeczka soli, mineralna-tyle coby było akurat, zioła prowansalskie do smaku, 2-3 łyżki przecieru pomidorowego.
                    Przecier lepiej dodać przed wyrobieniem bo potem nie chce się dobrze rozleźć po cieście. Jak nie mam mąki żytniej to pszenny też jest fajny.

                    Comment

                    • biermann
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.09
                      • 2552

                      Ha kolejny chleb zaliczony - tym razem rodzynkowy. Znikał w czeluściach jam gębowych jeszcze szybciej niż tostowy. Dzisiaj na troche zmodyfikowana wersję chleba rodzynkowego przyjeżdżają moi rodzice. Chlebek jeszcze siedzi w maszynce. Receptur nie podaję, gdyż chcę w ten sposób zmusić moja połowice do zarejestrowania się na forum i aktywniejszego udziału ( na początek choćby "przy piwie" z tym jej chlebem )
                      "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                      Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                      Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                      Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                      Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                      Comment

                      • biermann
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.09
                        • 2552

                        A oto wyniki trzeciego pieczenia - chleb rodzynkowy w pełnej krasie chwila po wyjęciu z maszyny
                        Attached Files
                        "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                        Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                        Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                        Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                        Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                        Comment

                        • biermann
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.09
                          • 2552

                          I już przekrojony - te plamy w środku to właśnie rodzynki i podobno figi
                          Attached Files
                          Last edited by biermann; 2005-02-26, 18:52.
                          "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                          Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                          Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                          Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                          Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                          Comment

                          • zythum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2001.08
                            • 8305

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CarlBerg
                            OK - to może zacznę od bardzo prostego w produkcji chlebka na piwie
                            Moze go wykonać każdy posiadacz piekarnika.

                            Potem posypią się trudniejsze przepisy

                            - 2 szklanki mąki pszennej
                            - 2 szklanki mąki pszennej razowej
                            - szklanka przegotowanej gorącej wody
                            - szklanka Portera
                            - 1 łyżka miodu
                            - 1-1,5 łyżeczki soli
                            - łyżka oliwy
                            - opakowanie drożdży "instant" Dr.Oetker 7 g

                            Wymieszać wszystkie składniki, wyrabiać 20 minut. Odstawić przykryte do wyrośnięcia na 15-30 minut.
                            Uformować zgrabny bochenek, przełożyć na blachę i piec przez 50-60 minut w temp. 220'C. Naturalnie zerkać co się dzieje w piekarniku i w razie potrzeby kontrolowac sytuację. Nie otwierać za często, bo chlebek może opaść. Pod koniec chlebek można posmarować wodą - będzie bardziej chrupiaca skórka.
                            Niezależne media metodą empiryczną stwierdziły - to ściema. Zrobiono według przepisu u Żą i wyszła SOCEWICA:
                            Podpisani:
                            Anarchokomunosocjalokonserwatywnyfaszystkoliberał - zythum\
                            st.aspirant Dkrasnodebski
                            Mariola - Emes
                            Socewica - Żąleną
                            Kadów nie sposób zrozumieć- Ark
                            Anthony H. - Hannibal
                            Rumuński nauczyciel WF - Grzeber

                            HOWGH
                            To inaczej miało być, przyjaciele,
                            To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                            Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                            Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                            Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                            Rządzący światem samowładnie
                            Królowie banków, fabryk, hut
                            Tym mocni są, że każdy kradnie
                            Bogactwa, które stwarza lud.

                            Comment

                            • CarlBerg
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2003.09
                              • 968

                              Oczywiście że ściema.
                              Poza tym wszystkie fotki to fotomontaż, relacje i receptury wyssane z palca, świat jest iluzją a nas mówiąc prawdę nie ma
                              Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                              Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                              Comment

                              • maryhh
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2001.02
                                • 1895

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythum
                                Niezależne media metodą empiryczną stwierdziły - to ściema. Zrobiono według przepisu u Żą i wyszła SOCEWICA
                                a wstawili do piekarnika??

                                bo chleb piec to trzeba "umić"
                                Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
                                "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
                                do lekkiej pracy jestem za ciężki"

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X