Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek
    - Operowałem kilku piekarzy i wszyscy w dowód zaufania opowiadali mi, co dodają do chleba. Po takiej dawce chemii można mieć tylko wzdęcia.
    Czyli dla nas dodatkowa motywacja kontynuowania domowych wypieków.
    Teraz obserwuję, że moje chlebki podejrzanie łatwo pleśnieją, szybciej niż przemysłowe. Czy oni dodają jakieś środki grzybobójcze?

    Dla mnie głowną motywacją jest trudność dostania świeżego i smacznego chleba razowego; takiego jak ja robię nie widziałem nigdzie w sprzedaży. A białej mąki unikam ze wzgledów dietetycznych.

    Comment

    • jerzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.10
      • 4707

      Mój chleb jem przez tydzień, a najdłużej wytrzymał 1,5 tygodnia. Nie tylko nie spleśniał, ale nawet nie był specjalnie czerstwy. Nie dodaję żadnej chemii - tylko mąka (głównie żytnia), woda, łyżeczka soli i łyżeczka cukru. Oraz otręby, płatki, różne ziarna, słód, cebulę, paprykę, ser żółty itp. dodatki smakowe.
      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

      Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

      Comment

      • coder
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.10
        • 1347

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
        Oraz otręby, płatki, różne ziarna, słód, cebulę, paprykę, ser żółty itp. dodatki smakowe.
        To podaj proszę jakiś ciekawy przepis na chleb na zakwasie z takimi fikuśnymi dodatkami - zadziwię rodzine i przyjaciół

        Comment

        • Stasiek
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2007.02
          • 608

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
          Ja wkładam do lodówki, ale na 3 tygodnie to jeszcze nie próbowałem...
          A ja spróbowałem. Wczoraj wróciłem z urlopu. Pełen obaw otworzyłem lodówkę i słoik z zakwasem. Rozwarstwił sie mocno, ale zapach miał w porządku. Wczoraj od razu zrobiłem na nim chleb. Jest OK. Tak więc pobiłem swój rekord przechowywania zakwasu: 3tygodnie i 2 dni.
          Oczywiście na wszelki wypadek zabezpieczyłem się na jeszcze 3 inne sposoby. tzn:
          1. dałem znajomemu jeden słoik do dokarmiania raz w tygodniu.
          2. zabrałem mały słoiczek ze sobą i dokarmiłem raz. Swoją drogą - taki placek na zakwasie upieczony na grillu to ciekawe doświadczenie.
          3. zasuszyłem część.

          W sumie, to nie wiem po co tak kombinowałem. Niby można:
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
          A jak się popsuje, to się nie przejmuję - nastawiam nowy, po 1-2 chlebach już jest nie do odróżnienia.
          Ale sam zauważyłem, że teraz zakwas lepiej się "budzi", a chleb łatwiej wyrasta. Może też dzięki temu, że jest starszy to i lepiej się przechował? Zresztą nie wiem... może tak mi się tylko wydaje.

          Comment

          • jerzy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.10
            • 4707

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
            To podaj proszę jakiś ciekawy przepis na chleb na zakwasie z takimi fikuśnymi dodatkami - zadziwię rodzine i przyjaciół
            Kiedy ja wszystko daję "na oko"...
            Np. do wyrobionego ciasta dodaję pół dość drobno pokrojonej czerwonej papryki, do tego "ile się sypnie" (dużo) pieprzu, chili i cayenne, a na wierzch grube plastry pokrojonego w kwadraty żółtego sera.
            Albo ze dwie, trzy papryki podsmażone na złoto, a na wierzch np. troche kminku.
            Albo...
            browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

            Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Wróciłam do pieczenia chlebka - zakupiłam zestawy do produkcji w Bogutyn Młynie.

              Póki co mogę polecić orkiszowy z kminkiem, bo właśnie go dziś na śniadanie pałaszowaliśmy - chleb orkiszowo-pszenno-żytni na zakwasie, wykonanie w maszynce na najprostszym programie - miód w gębie

              Podobają mi się te mieszanki, bo już są z zakwasem i faktycznie chleb wychodzi taki jak na zakwasie - myślałam wcześniej, że to tylko taki chłyt marketingowy
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • dkrasnodebski
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.05
                • 2316

                Nie chce mnie się już gnieść (przy Hani to nader trudne) toteż przymierzam się do zakupu maszyny. Nie wiem tylko jaką nabyć. Na pewno powinna mieć dwa mieszadła ale czy Clatronic czy Severin czy inne ustrojstwo to nie mam pojęcia.
                Wspomóżcie radą dobrzy ludzie. Proszę!
                Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                www.radoslawstolar.pl

                Comment

                • jerzy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.10
                  • 4707

                  A gnieciesz ręcyma?
                  Bo ja leniwy zaprzęgam do roboty mikser z mieszadełkami w kształcie spiralek...
                  browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                  Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                  Comment

                  • kibi
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.07
                    • 1875

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dkrasnodebski
                    Nie chce mnie się już gnieść (przy Hani to nader trudne) toteż przymierzam się do zakupu maszyny. Nie wiem tylko jaką nabyć. Na pewno powinna mieć dwa mieszadła ale czy Clatronic czy Severin czy inne ustrojstwo to nie mam pojęcia.
                    Wspomóżcie radą dobrzy ludzie. Proszę!
                    Clatronic,Severin, First, Bomann czy inne Optimum wszystko to są firmy nie posiadające własnych fabryk tylko zamawiające sprzęt pod swoją marką w Chinach. Jakość sprzętu zapewne jest podobna (często to to samo urządzenie z inną naklejką), warunki gwarancji również. Jeśli zepsuje się w ciagu 24 miesięcy od zakupu- dostaniesz nową, jeśli później możesz ją wyrzucić bo nikt nie zawraca sobie głowy sprowadzaniem części, a gdyby nawet to naprawa byłaby nieopłacalna.
                    Zdarzają sie maszynki Kenwood albo Moulinex. Teoretycznie to porządniejsze firmy (czytaj: droższe), w praktyce urządzenia zapewne również chińskie, może tylko większy nacisk na kontrolę jakości. Nie wiem czy warto przepłacać.
                    Ja używam Optimum ale z jednym mieszadłem. Przez dwa i pół roku jeszcze się nie zepsuła, ale też nie pracuje codzień. Ostatnio nawet nie co tydzień .
                    Last edited by kibi; 2007-10-26, 22:22.

                    Comment

                    • dkrasnodebski
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.05
                      • 2316

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
                      A gnieciesz ręcyma?
                      Bo ja leniwy zaprzęgam do roboty mikser z mieszadełkami w kształcie spiralek...
                      Próbowałem miksera ale brak mi do niego cierpliwości.
                      Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                      www.radoslawstolar.pl

                      Comment

                      • dkrasnodebski
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.05
                        • 2316

                        Dzięki Kibi.
                        Tak przypuszczałem, że to wszystko jeden pies. Zakupie zatem taką, która będzie pasowała do koloru moich oczu.
                        Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                        www.radoslawstolar.pl

                        Comment

                        • kibi
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.07
                          • 1875

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dkrasnodebski
                          Zakupie zatem taką, która będzie pasowała do koloru moich oczu.
                          Błękitnych nie widziałem

                          Comment

                          • breslauer
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 2690

                            chleb pszenny na zakwasie pszennym z dodatkiem kaszy gryczanej i oliwy z oliwek
                            Attached Files

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              Od jakiegoś czasu miałem smak na fajny chleb , dziś upiekłem wielki żytni ze słonecznikiem, sezamem i otrębami (1,5kg) oraz pszenny 0,6kg.
                              Attached Files

                              Comment

                              • żąleną
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.01
                                • 13239

                                10-miesięczna mąka nada się jeszcze do czegoś?

                                Comment

                                Przetwarzanie...