Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jerzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.10
    • 4707

    #481
    Jeśli nie jest zarobaczona - to bez problemu!
    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

    Comment

    • Stasiek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2007.02
      • 609

      #482
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
      10-miesięczna mąka nada się jeszcze do czegoś?
      To trochę zależy. Powiedz jaka to mąka: razowa czy chlebowa? Razowa trudniej się przechowuje.
      I gdzie/jak przechowywana?
      Mi kiedyś pani we młynie powiedziała, że mąki razowe powinno się przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu i szczelnym pojemniku. To oczywiście teoria.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Stasiek; 2008-01-09, 19:44.

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        #483
        Mam cztery rodzaje: pszenną razową i pytlowaną, żytnią razową i pytlowaną. Przechowane w ciemności, ale w torbach papierowych.

        Co do zarobaczenia, jestem cokolwiek niepewny, chyba musiałbym porządnie przesiać. W szafce, w której mąka stała, znaleźliśmy robale w koszyku do wypieku chleba, w którym stała jakaś żywność, chyba mąka sklepowa...

        Comment

        • Stasiek
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2007.02
          • 609

          #484
          Jeśli nie były przechowywane w dużej wilgotności to powinno być ok.
          Sprawdz też czy te razowe nie zjełczały - tzn. czy nie śmierdzą podejrzanie.

          Oczywiście z dokładnością do tych robaków. Jeśli zauważysz coś podejrzanego, to pewnie sam stwierdzisz że lepiej nie brać tej mąki.

          Comment

          • żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

            #485
            Ok, będę kombinował, dzięki!
            Ostatnia zmiana dokonana przez żąleną; 2008-01-09, 21:59.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #486
              Słuchajta ludzie, chcę sobie podłączyć maszynkę do chleba na stałe do kontaktu, czy ktoś tak ma zrobione? Chodzi mi o to, że jak jest podłączona, to jest na czuwaniu (wyświetla się na ekranie czas 00:00) i czy to jej zaszkodzi? Na zdrowy rozum to nie, ale - bo ja wiem
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #487
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                Słuchajta ludzie, chcę sobie podłączyć maszynkę do chleba na stałe do kontaktu, czy ktoś tak ma zrobione? Chodzi mi o to, że jak jest podłączona, to jest na czuwaniu (wyświetla się na ekranie czas 00:00) i czy to jej zaszkodzi? Na zdrowy rozum to nie, ale - bo ja wiem
                Ja mam wyłącznik więc nie mam problemu. Nic stać się nie powinno.
                Jeśli chcesz to w ramach przedłużczacza podłącz sobie listwę przeciwzakłuceniową (coś takiego jak do kompa) - tam jest włącznik.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #488
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Słuchajta ludzie, chcę sobie podłączyć maszynkę do chleba na stałe do kontaktu, czy ktoś tak ma zrobione? Chodzi mi o to, że jak jest podłączona, to jest na czuwaniu (wyświetla się na ekranie czas 00:00) i czy to jej zaszkodzi? Na zdrowy rozum to nie, ale - bo ja wiem
                  A w jakim celu?
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #489
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                    A w jakim celu?
                    No w takim, ze chcę, żeby miała swoje stałe miejsce, ale tam, gdzie to miejsce jest, jest utrudniony dostęp do gniazdka, dlatego chciałabym ją włączyć i zostawić w spokoju

                    A po za tym - co Cię to obchodzi
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #490
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                      A po za tym - co Cię to obchodzi
                      Nic mnie nie obchodzi. Ty się pytasz czy mozna, ja żeby odpowiedzieć muszę znać powody.

                      No ale jak nie chcesz znać opini elektryka to nie.

                      Tak jak lekarz przed wydaniem diagnozy musi przeprowadzic wywiad, tak samo elektryk musi znać powody takiego a nie innego postepowania.

                      Zresztą twoja maszynka i twoje życie.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #491
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                        Nic mnie nie obchodzi. Ty się pytasz czy mozna, ja żeby odpowiedzieć muszę znać powody.

                        No ale jak nie chcesz znać opini elektryka to nie.

                        Tak jak lekarz przed wydaniem diagnozy musi przeprowadzic wywiad, tak samo elektryk musi znać powody takiego a nie innego postepowania.

                        Zresztą twoja maszynka i twoje życie.
                        A co Ty taki drażliwy - przecież żartowałam, a odpowiedzi udzieliłam - więc co Waść elektryk mi doradzi?
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Maidenowiec
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.07
                          • 2287

                          #492
                          A nie masz tam aby tajmera do ustawienia sobie o której program ma się zacząć?
                          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                          Thou shallt not spilleth thy beer!

                          Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #493
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                            A nie masz tam aby tajmera do ustawienia sobie o której program ma się zacząć?
                            Może i mam - instrukcję dawno zgubiłam Chodzi mi tylko o to, czy można bez szkody dla maszynki trzymać ją podłączoną cały czas do prądu. Wyjściem jest rada Mwa, ale pewnie w ogóle nie ma się czym przejmować, tyle, że ja z prądem na bakier jestem, to wolę dmuchać na zimne
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              #494
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                              Może i mam - instrukcję dawno zgubiłam Chodzi mi tylko o to, czy można bez szkody dla maszynki trzymać ją podłączoną cały czas do prądu. Wyjściem jest rada Mwa, ale pewnie w ogóle nie ma się czym przejmować, tyle, że ja z prądem na bakier jestem, to wolę dmuchać na zimne
                              Sama elektronika (sterownik) wiele prądu nie weźmie choć raczej urządzenie nie jest zaprojektowane do pracy ciągłej nic nie powinno się stać, listwa z wyłącznikiem jest bardzo dobrym rozwiązaniem.

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #495
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                                więc co Waść elektryk mi doradzi?
                                Nie ma głównego wyłącznika - nie można.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
                                  darekd
                                  Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
                                  2024-07-21, 23:26
                                • darekd
                                  Flensburger, Strand-Lager
                                  darekd
                                  Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....
                                  2025-01-18, 23:56
                                • darekd
                                  Lednice, Výčepní 7
                                  darekd
                                  O minibrowarze:

                                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-lednice

                                  ekstr. 7%
                                  alk. 3%
                                  IBU 23

                                  Chmiele: Premiant, ŽPČ (Saaz), Kazbek, Mandarina Bavaria
                                  ...
                                  2024-12-30, 14:57
                                • darekd
                                  Kundmüller, Weiherer Festbier
                                  darekd
                                  Browar z bawarskiej Górnej Frankonii spod Bambergu, który w tym roku obchodzi swoją 150 rocznicę.
                                  W związku z tym uwarzono tego Festbiera o zaw. ekstr. 13,8% i alk. 5,8%
                                  Chmiel to Spalter Select

                                  https://www.brauerei-kundmueller.de/...herer-festbier...
                                  2024-12-07, 00:04
                                • darekd
                                  Moon Lark, Wharf
                                  darekd
                                  English Brown Porter,

                                  5,2% alk.

                                  Chmielony nie wiedzieć w sumie czemu Citrą i Mosaikiem. Nawet już z amerykańskich chmieli wybrałbym coś bardziej odpowiedniego do tego typu piwa, ale na ich stronie jest rozbieżność (zresztą nie po raz pierwszy), bo podają niemiecki...
                                  2024-12-02, 23:48
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...