Chleb - Domowa Piekarnia
Collapse
X
-
Najlepszy byłby zwykły przedłużacz z wyłącznikiem. Komputerowy filtr przeciwazkłóceniowy jest wyposażony w bezpieczniki, trzebaby najpierw sprawdzić ich wielkość i moc pobieraną przez maszynę, żeby nie wywaliło kiedy włączy się grzałka.Comment
-
Dziś upiekłem Wielki Żytni 2,1 kg mąki i dodatków ( sezam,słonecznik, otręby pszenne), po raz pierwszy całkowicie na zakwasie.
Słabo wyrastał i trochę stracha mi napędził ale wziął się w garść i ładnie podrósł podczas pieczenia. Ilość mąki sprawiła że mikser nie dawał rady i trzeba było wrócić do michy i łychy.Comment
-
Po drugie jeżeli gniazdo jest schowane gdzieś za szafką, to już widzę tą szamotaninę gdy cos złego zacznie się dziać z maszynką np. palić.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Jesteś pewien, że nie ma? Świecący się zegarek nie oznacza, że jest w stanie czuwania. Zresztą takie np. TV powinno byc wyłączane głównym wyłacznikiem gdy nie jest dłużej używane, to że nikt tego nie robi nie znaczy, że postepuje prawidłowo.
Po drugie jeżeli gniazdo jest schowane gdzieś za szafką, to już widzę tą szamotaninę gdy cos złego zacznie się dziać z maszynką np. palić.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
-
Nie myl mechanicznego pokrętła timera z przyciskami typu start/stop, bo to są dwie rózne filizofie budowu urządzeń.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
To nie wątek na temat elektryki i budowy urządzeń więc ostatnia odpowiedź. Marusia wyraźnie napisała, że wyświetlacz wyświetla cyferki zaraz po włożeniu wtyczki do gniazda, więc widać nie ma.
Nie myl mechanicznego pokrętła timera z przyciskami typu start/stop, bo to są dwie rózne filizofie budowu urządzeń.
A czy Marusia, a raczej Slavoj nie może po prostu brutalnie dorobić włącznika na kablu do tej maszyny? Wiem, że metoda dość brutalna, ale może skuteczna?
Wracając do tematów "piekarniczych" kilka razy robiłem chleb w domu, wyrabiając ręcznie i piekąc w piekarniku. Czy możecie mi polecić którąś z maszyn na początek?Comment
-
Marusia, obejrzyj dokładnie swoją maszynkę. Od tyłu, od dołu - może gdzieś jednak jest główny wyłącznik.
Telewizor pozostawiany w pozycji stand by żre rocznie prądu nawet za 50 zł. Nawet sama ładowarka telefonu komórkowego wsadzona we wtyczkę zużywa prąd. Jeśli maszyna do chleba nie ma wyłącznika, to dochodzą kolejne waty "wypuszczane kominem". W Kanadzie przeprowadzono obliczenia i wyszło im, że urządzenia domowe w trybie stand by zużywają niemal 10% energii.
Może warto się zastanowić nad zgłoszoną wcześniej propozycją zainstalowania przedłużacza z własnym wyłącznikiem.Comment
-
W dodatku ona kupiła na allegro za 70 zł, a ja w Makro 2 lata temu za 200 zł
Ale nic, może jej się szybko zepsuje?
Co do porad - chyba przedłużacz z wyłącznikiem będzie tu najbardziej bezpiecznym rozwiązaniem, dzięki za rady. Wiem, że trochę wyszło nie na temat, ale w końcu chodziło o sprzęt do pieczenia chleba, tylko doradcy się rozgadali, za co dziękujęComment
-
Wydaje mi się że bardziej naturalny jest odwrotny kierunek. Ja zacząłem od chlebów pszennych na drożdżach z maszyny. Po pewnym czasie zostawiłem jej tylko wyrabianie a piekę w piekarniku- mam większą kontrolę nad kształtem, wypieczeniem chleba i kolorem skórki. A dziś wyrabiam właśnie pierwsze swoje chleby żytnie na zakwasie i wygląda na to, ze maszyna mi do tego nie jest potrzebna.
I spotkałem sie już z kilkoma osobami, które przeszły podobną ewolucję.Comment
-
No bo to jak z warzeniem piwa - zaczynasz od gotowców i przechodzisz do zacierania
Ja akurat nie zamierzam ewoluować, nie lubię babrać się w cieście, a chleb piekę co dwa dni, nie chciałoby mi się "ręcznie" Bogutyn Młyn ma takie fajne mieszanki z suchym zakwasem i różne fajne mąki, że można pokombinować i w maszynceComment
-
U mnie suchy zakwas wylądował w słoiczku, mąki i otręby kupuję na targu u rolnika (za 10zł wychodzi koło 5 kg -żytna, pszenna i otręby). Kolejny zakwas z dodatkiem czosnku i odrobiny suchego nastawiłem dziś - planowany żurek w środę lub czwartek.Comment
-
Słuchajta ludzie, chcę sobie podłączyć maszynkę do chleba na stałe do kontaktu, czy ktoś tak ma zrobione? Chodzi mi o to, że jak jest podłączona, to jest na czuwaniu (wyświetla się na ekranie czas 00:00) i czy to jej zaszkodzi? Na zdrowy rozum to nie, ale - bo ja wiem
Bez przesady z tym poborem prądu w stanie oczekiwania - jeden malutki układ scalony nie pobiera aż tyle mocy.
Licznik prądu od tego nawet sie nie zakręci (gdyby wyłączyć wszystkie pozostałe odbiorniki).Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"Comment
Comment