Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
Wyświetlenie odpowiedzi
Chleb - Domowa Piekarnia
Collapse
X
-
Last edited by jerzy; 2008-03-11, 09:30.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
-
-
Kilka dni temu upiekłem chleb wykorzystując kwaśne piwo. Pieczywo udało się wybornie. Zamieszczam przepis i polecam spróbować. Jest rozległy, ale prosty:
Mieszamy garść mąki pszennej z dwiema łyżeczkami cukru, odrobiną ciepłej wody i drożdży do pieczenia (ok 1/5 paczuszki). Papkę zostawiamy w cieple pod przykryciem aż urośnie (zazwyczaj wystarcza pół godziny).
Kiedy z papki zrobi się puszysta "czapa", mącimy ją z małą butelką skwaśniałego piwa (0,3 l). Kiedy w piwie pływają drobne cząstki drożdżowego ciasta dodajemy dwie płaskie łyżeczki soli, garść otrębów, słodu lub (czego ja użyłem) młóta pozostałego po warzeniu piwa. Mieszamy solidnie z dwiema garściami mąki żytniej. Dalej wyrabiamy ciasto dodając mąki pszennej, póki nie odchodzi swobodnie od rąk. Następnie obtaczamy ciasto w mące i zostawiamy na godzinę pod przykryciem. Jeśli po tym czasie ciasto urośnie, to znaczy, że jesteśmy na dobrej drodze.
Po godzinie przybywamy do kuchni i znów miętosimy ciasto dodawszy garść słonecznika i dwie łyżki oleju. Po solidnym wyrobieniu znów otulamy kluchę mąką i zostawiamy na godzinę. Po przerwie po raz trzeci dopadamy ciasta i ponownie energicznie ugniatamy, formując na koniec bochenek. Obtaczamy mąką i układamy na papierze do pieczenia. Bezpośrednio na blasze lub w foremce. Tak ułożone ciasto znów odpocznie przez godzinę. Pod koniec ostatniej przerwy nagrzewamy piekarnik do 200 st. Bełtamy w miseczce jaję i nacieramy jajeczną papką wierzch chleba, co zapewni mu chrupiący i lśniący pancerzyk. Po tych zabiegaj jest gotów do wylądowania w czeluściach piekarnika na trzy kwadranse. Chleb studzimy stopniowo: gdy minutnik odmierzy swoje, odłączamy dopływ energii, pozostawiając pieczywo w zamkniętym piekarniku na kwadrans. Potem uchylamy drzwiczki i pozostawiamy chleb na swoim miejscu. Po piętnastu minutach wydobywamy na stół nasze dzieło. Pierwszy bochenek nie przetrwa kolejnego kwadransa.Żeby życie miało smaczek -
Raz lagerek, raz koźlaczek.
Comment
-
-
Jeszcze kilka wskazówek:
Ciasto po każdej przerwie powinno urosnąć. Jeśli tak się nie dzieje, to coś jest nie tak. Może być za mało wyrobione lub może być mu za zimno.
Wyrabiając ciasto należy mieć na uwadze jego napowietrzenie. W przepisie nie podaję dokładnych proporcji mąki żytniej i pszennej, bo to można zmieniać zgodnie z upodobaniem. Ważny jest proces wyrabiania ciasta i jego ostateczna konsystencja.
Obtaczanie ciasta w mące ma na celu zapobieżenie przylgnięciu do blatu. Z mąką nie należy przesadzić, by chleb był puszysty a nie zbity.
Znawcy tematu twierdzą, że do wyrobu chleba należy używać mąki typu 650 wzwyż.Żeby życie miało smaczek -
Raz lagerek, raz koźlaczek.
Comment
-
-
Polacy powoli odwracają się od coraz bardziej rozrzedzonej żywności przemysłowej. Dlatego popyt na urządzenia do samodzielnej produkcji artykułów żywnościowych będzie wzrastał - informuje "Dziennik".
Moda na picie espresso czy pieczenie chleba w domu powoli dociera do Polski. Napędza ona wart ponad 1 mld zł krajowy rynek małego AGD.
- Sprzedaż automatów do pieczenia chleba zwiększyła się w ciągu ostatniego roku w naszych sklepach o 400 proc. W styczniu tego roku klienci kupili ich już tyle, ile w całym 2007 roku - zauważa Wioletta Batóg, rzecznik Media Saturn Holding Polska. Znaczący wzrost zanotował również segment ciśnieniowych ekspresów do kawy. Klienci kupują ich więcej niż przelewowych, które odchodzą do lamusa. Jak tłumaczą analitycy, mała czarna przestaje nam już wystarczać. Za sprawą kawiarni sieciowych zasmakowaliśmy w różnych odmianach kawy.
Podobnie jak za sprawą mody na zdrowe odżywianie chcemy jeść produkty odżywcze i smaczne. Tym bardziej że tzw. żywność przemysłowa jest coraz bardziej rozrzedzona. - Dlatego rośnie grupa produktów, które przygotowujemy w domu - wyjaśnia Marcin Szaleniec, analityk PMR. Zwłaszcza, że potrzebne do tego urządzenia nie są wcale drogie.
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Na rynku kolejna pozycja książkowa - Chleb. Pieczemy w domu
Dostępne jeszcze są trzy inne książki - Chleb, Chleb własnego wypieku oraz najstarsza - Pieczenie chleba ... Literatury przybywa ...Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziJak tu nie piec wczoraj zrobiłem 21 bułek pszennych z otrębami, miały być częściowo na dzisiejsze śniadanie a wyszły na kolację . Fakt 8 sztuk wyniosłem. Cóż było robić upiekłem drugi raz (24szt. ciut mniejsze).Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedziMarek, ciepnij sam yno przepis na te bułki z otrębami.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
Przepis najprostszy : 1kg maki pszennej sklepowej (typ bodaj 450 nieistotne) do tego 2 garście otrębów pszennych (kupuje u rolnika ale mogą być sklepowe -Społem miewa na stanie) do tego 2 łyżeczki soli.
Matka drożdżowa składa się ze szklanki letniego mleka, płaskiej łyżeczki cukru oraz 30 g drożdży (1/3 kostki - mogą być z saszetki) oraz ze 3 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Po około 30 minutach matka drożdżowa osiąga blisko litr pojemności, łączymy ją z resztą i wyrabiamy ciasto dolewając letniej wody. Konsystencja gotowego ciasta powinna być dość gęsta inaczej wyjdą nam placki (tyż dobre). Formujemy bułeczki i kładziemy na blachę wysmarowaną olejem.
Czas pieczenia zależny od temperatury pieca przy 220 stopniach starczy 30 minut lubię fest rumiane , ale trzeba znać swój piec . Czas pieczenia należy więc dobrać indywidualnie do pieca i upodobań. Dodatkowo podczas pieczenia zamieniam blachy miejscami gdyż dolna dopieka mocniej z dołu a górna z góry. W "połowie" pieczenia machniom i jest równo.
Comment
-
-
Nie mam maszyny. Chleb wyrabiam ręcznie. Nie wyobrażam sobie jak to można zostawić bezmyślnej maszynie.
Polecam przepis prosty jasny, który zmodyfikowałem poniżej w komentarzu "andrzej".
Na bazie tego przepisu wypiekam chleby z innymi proporcjami mąki. Polecam
Comment
-
-
Jest mały błąd w linku. Prawidłowo powinien wyglądać tak: prosty jasny.
Ja z kolei bardzo polecam przepis na chleb codzienny. Jest on bazą do praktycznie wszystkich moich przepisów.
Chleby piekę już ok 1,5 roku i początkowo też wyrabiałem ręcznie. Ale po jakichś 2-3 miesiącach przerzuciłem się na mikser. Piekę w piekarniku.
Comment
-
-
Po dwóch wcześniejszych nieudanych próbach, wczoraj upiekłem pierwszy swój chlebek.
Co prawda z drożdżami i z mąki do pieczenia chleba (z cebulką) kupionej w C..... , ale pierwsze koty za płotyWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
swojski chleb na zakwasie
drodzy forumowicze!
jestem tu młokosem jeśli idzie o piwo, ale już na starcie mogę sie podzielić doświadczeniem w materii pieczenia chleba i bardzo polecam jako wyrocznie i ABC pieczenia przepysznych chlebów w domu stronę www.chleb.info.pl
i wszystko stanie sie jasne
pozdrawiam
dominiox
Comment
-
Comment