Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

    Bardzo proszę posiadaczy maszynek o wyrażenie się nt swoich nabytków.
    Warto wydać 360zł na Moulinex OW 5003? Może lepiej na Severin BM 3989? A może kupić coś za 100zł i resztę zainwestować w ciekawe mąki np z Bogutynia? Które marki odradzacie??
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      Nie wiem, bo mam tylko jedną.
      Używałem i już nie używam, gdyż robię w piekarniku. W maszynce dobrze chleb wyrobi, ale w piekarniku wypiecze 9w maszynce grzałkę masz na dole i tam przypieka, a skórka blada).
      Polecam jednak zakup mieszanek w Bogutynie, na allegro kup se silikownowe formemki do ciasta i tyle. Wyrobisz ręcznie i do piekarnika.
      A jak nie masz piekarnika to kup se maszynkę choćby urzywaną, tylko z dwoma mieszadłami (ja se kupiłem za 70zł z wysyłką i do tej pory działa-ale nie mi).
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • Seta
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 6964

        Dzięki Mwa. Tym bardziej, że wyszło mi na trzeźwo, po analizie domowego budżetu, że nie mam zbywających trzech setek...
        Pierwszy chleb spróbuję chyba zrobić w piekarniku, żeby wyczaić co i jak bez wpędzania sie w koszty. Używacie tego kamienia do pieczenia? Albo jakiś szczególnych blaszek/foremek?
        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
          Dzięki Mwa. Tym bardziej, że wyszło mi na trzeźwo, po analizie domowego budżetu, że nie mam zbywających trzech setek...
          Pierwszy chleb spróbuję chyba zrobić w piekarniku, żeby wyczaić co i jak bez wpędzania sie w koszty. Używacie tego kamienia do pieczenia? Albo jakiś szczególnych blaszek/foremek?
          Nie używam kamienia tylko silikownowej foremki, która po upieczeniu ciasta/chleba wystarczy tylko przepłukać (nie trzeba odryać, nie przypala się tylko ładnie odchodzi). Podczas wklądania chleba wlewam pół szklanki wody na blachę poniżej.
          Na początku polecam udać się do marketu np. Tesco, wybierz mieszankę z papryką-mi odpowiada.

          Co do maszynki. Ja piekę już okazionalnie, gdyż pieczywo na drożdzach mi już tak nie podchodzi-od czasu do czasu tak, ale nie na co dzień. Musiałbym się przyłożyć do chleba na zakwasie, ale zniechęciłem się po ponad dziesięciu nieudanych wypiekach.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • Seta
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 6964

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
            Nie używam kamienia tylko silikownowej foremki, która po upieczeniu ciasta/chleba wystarczy tylko przepłukać (nie trzeba odryać, nie przypala się tylko ładnie odchodzi). Podczas wklądania chleba wlewam pół szklanki wody na blachę poniżej.
            Takiej?
            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
              Takiej.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • Maidenowiec
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 2287

                Ja używam zwykłej keksówki, nawet nie wiem z jakiej to blachy jest Natrzesz oliwą przed włożeniem ciasta i też nic się nie przypali, ani nie będzie trzeba skrobać. Jakoś nie ufam wynalazkom typu silikony do pieczenia itp.
                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                Thou shallt not spilleth thy beer!

                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                Comment

                • Seta
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 6964

                  no właśnie moja żona też ma opory, żeby zaufać silikonowi...
                  Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                  Comment

                  • Stasiek
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2007.02
                    • 609

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jakoś nie ufam wynalazkom typu silikony do pieczenia itp.
                    Też jakoś nie ufam tym plastikom...
                    Piekę w szklanych keksówkach natartych oliwą i posypanych mąką lub otrębami.
                    Albo w blaszanych wyłożonych papierem do pieczenia. Tylko chyba muszę zainwestować w ich wymianę, bo po dwóch latach robienia w nich chleba na zakwasie zaczęły mi trochę rdzewieć.

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      Piekę w piekarniku w starych keksówkach (takie czarne spracowane) w nich wychodzi najlepiej wypieczona skórka. Dokupiłem nówkę błyszczącą i pupa nie przypieka skórki(pieczone 3 szt razem) do ciast rewelacja bo nie przypieka ale do chlebka lepsze stare "blachy"

                      Comment

                      • Maidenowiec
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.07
                        • 2287

                        Seta, kupuj keksówki i nie baw się w jakieś kosmiczne technologie
                        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                        Thou shallt not spilleth thy beer!

                        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                        Comment

                        • kiszot
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2001.08
                          • 8108

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          no właśnie moja żona też ma opory, żeby zaufać silikonowi...
                          Wcale jej się nie dziwię
                          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                          Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                          So von Natur, Natur in alter Weise,
                          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                          Comment

                          • Seta
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.10
                            • 6964

                            Kupiłem w Aldiku "czarną" keksówkę. Na razie jedną - by pokazać ekpertowi (bo mam dość tej forumowej amatoszczyzny ). Ekspert (moja mama ) orzekł, że to bardzo dobra blacha - jutro dokupię drugą.
                            Pytanie kolejne: Będę kupował surowce w pewnym internetowym młynie.
                            Co sugerujecie kupić naj-sam-pierw? Zestaw gotowców? Czy od razu po kilka kg mąków? Opłaca się ten suchy zakwas? Da się go rozmnożyć? Drożdże instant? Piszcie...
                            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                              Kupiłem w Aldiku "czarną" keksówkę. Na razie jedną - by pokazać ekpertowi (bo mam dość tej forumowej amatoszczyzny ). Ekspert (moja mama ) orzekł, że to bardzo dobra blacha - jutro dokupię drugą.
                              Pytanie kolejne: Będę kupował surowce w pewnym internetowym młynie.
                              Co sugerujecie kupić naj-sam-pierw? Zestaw gotowców? Czy od razu po kilka kg mąków? Opłaca się ten suchy zakwas? Da się go rozmnożyć? Drożdże instant? Piszcie...
                              Używałem suchego zakwasu, ale by było coś bardziej kwaśne-tego to bym nie powiedział. Drożdże suche -niebieskie sprawują się super.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • Stasiek
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2007.02
                                • 609

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                                Co sugerujecie kupić naj-sam-pierw? Zestaw gotowców? Czy od razu po kilka kg mąków? Opłaca się ten suchy zakwas? Da się go rozmnożyć? Drożdże instant? Piszcie...
                                Standardowo: najpierw brew-kit a potem zacieranie. Czyli kup jakąś gotową mieszankę+drożdże oraz trochę różnych mąk.
                                Z mieszanek mogę polecić orkiszowy ze słonecznikiem. To był mój pierwszy chlebek. Już prawie 2 lata temu.
                                Zakwas mam swój (od prawie 2 lat ten sam), pamiętam, że kiedyś kupiłem suchy z ciekawości ale nie byłem nim zachwycony.
                                A jak planujesz robić na zakwasie, to myślę, że nie ma co kombinować z suchym, skoro w ciągu paru dni możesz sobie zrobić z mąki.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X