Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9866

    #571
    Kolejny wypiek już pochłonięty :
    Attached Files
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #572
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
      Kolejny wypiek już pochłonięty :
      Wyglądają bardzo apetycznie.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • zoa
        Gość
        • 2008.05
        • 12

        #573
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
        Kolejny wypiek już pochłonięty :
        I jam go jadła

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #574
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zoa
          I jam go jadła
          Szczęściara
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • Totus
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.11
            • 326

            #575
            Od tygodnia usilnie czytywałem ten wątek...

            I tak oto inauguracyjnym wypiekiem "Chlebek na piwie" ruszyła przy browarze Sielanka domowa piekarnia. Chlebek wyszedł bardziej jak gruby placek niż jak bochenek ale i tak smakuje znacznie lepiej niż większość jedzonych przeze mnie wypieków "komercyjnych" . Ciasto w sposób niekontrolowany rozlało się po blasze [nie wiem czy zrobiłem je za rzadkie ].

            Uwaga dla innych, którzy chcieli by wpaść na podobny pomysł co ja... papier do pieczenia, w celu uniknięcia zabrudzenia blachy, się nie sprawdził... Przylepił się do chleba... [ale to też mogła być wina tego, że blacha z różnych powodów była trochę tłusta...

            No cóż jeszcze długa droga przede mną

            I wiele bochenków

            Comment

            • zgroza
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2008.03
              • 3607

              #576
              Może była za mało tłusta? U mnie w domu smarowało sie blachę margaryną, na to papier i na to ciasto. Zdarzało mi się wręcz piec ciasto metodą tłuszcz na blachę, posypać bułką tartą, wlać ciasto.
              Lotna ekspozytura browaru

              Też Was kocham.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #577
                Za rzadkie ciasto miałeś jeżeli się rozlało. Ciasto ma być bardzo gęste i ma urosnąć przez godzinę w blaszce w ciepłym miejscu.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #578
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                  Za rzadkie ciasto miałeś jeżeli się rozlało. Ciasto ma być bardzo gęste i ma urosnąć przez godzinę w blaszce w ciepłym miejscu.
                  Potwierdzam powyższe i dodam od siebie, ciasto dawaj na tłustą blachę (ja smaruję cieńko oliwą/olejem słonecznikowym) nic nie przywiera, blacha nie ucierpi.

                  Comment

                  • Totus
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.11
                    • 326

                    #579
                    Kajam się! Macie racje. Ciasto gęste łatwo odchodzące od rąk. Drugi bochenek uformowany tym razem na samym porterze. I właśnie dobiega 45' wypiekania. Bochenek wyrósł, że hej. Nie mogę się już doczekać. Dzięki za rady.

                    Comment

                    • Stasiek
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2007.02
                      • 609

                      #580
                      A ja już się przestałem "bawić" w bochenki.
                      Leję (tzn przekładam) ciasto do szklanej keksówki. Albo do metalowej formy na ciasto wyłożonej papierem do pieczenia.

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                      Ciasto ma być bardzo gęste i ma urosnąć przez godzinę w blaszce w ciepłym miejscu.
                      Jeśli chleb na drożdżach to się zgodzę że godzinę. Ale na zakwasie potrafi mi rosnąć i 3-4 godziny. Właśnie rośnie... tak od 19tej. I widzę że trzeba mu dać jeszcze przynajmniej z godzinę. Ale fakt... nie jest za ciepło.
                      Żeby nie być gołosłownym - poniżej zdjęcie.
                      Attached Files

                      Comment

                      • adam16
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2001.02
                        • 9866

                        #581
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                        Potwierdzam powyższe i dodam od siebie, ciasto dawaj na tłustą blachę (ja smaruję cieńko oliwą/olejem słonecznikowym) nic nie przywiera, blacha nie ucierpi.
                        Ja tak samo.
                        Tym razem powstał Graham - tak dobry ze nawet na fotkę się nie załapał
                        Browar Hajduki.
                        adam16@browar.biz
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                        Comment

                        • Upiorek
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2007.03
                          • 141

                          #582
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
                          Jeśli chleb na drożdżach to się zgodzę że godzinę. Ale na zakwasie potrafi mi rosnąć i 3-4 godziny. Właśnie rośnie... tak od 19tej. I widzę że trzeba mu dać jeszcze przynajmniej z godzinę. Ale fakt... nie jest za ciepło.
                          Żeby nie być gołosłownym - poniżej zdjęcie.
                          Hehe to zobacz ile czasu tutaj rośnie... http://video.about.com/breadbaking/Sourdough-Bread.htm
                          Próbowałam zrobić chleb z tego przepisu - za pierwszym razem ciasto wyszło chyba trochę rzadkie bo chleb się trochę rozlał, ale ogólnie smakowo bardzo O'K. I faktycznie rósł chyba z 12 godzin.
                          Za drugim razem wiedziona ciekawością zamiast wody wlałam niepasteryzowane, dojrzewające w butelce, piwo pszeniczne Weissbier z warszawskiej Browarmii Królewskiej (można kupić w Carrefurze, piwo produkowane dla Tarczyn Dystrybucja Sp. z o.o.). Zacier stał tydzień w takich samych warunkach jak poprzedni i kompletnie NIC z nim się nie działo Ani się zaśmiardł, ani spleśniał, ani urósł... no kompletnie nic.
                          Czy ktoś z fachowców od pieczenia chleba mógłby sie wypowiedzieć w tej kwestii ?

                          Comment

                          • Stasiek
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2007.02
                            • 609

                            #583
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Upiorek
                            Hehe to zobacz ile czasu tutaj rośnie... http://video.about.com/breadbaking/Sourdough-Bread.htm
                            Próbowałam zrobić chleb z tego przepisu - za pierwszym razem ciasto wyszło chyba trochę rzadkie bo chleb się trochę rozlał, ale ogólnie smakowo bardzo O'K. I faktycznie rósł chyba z 12 godzin.
                            12 godzin? Tyle to mi kiedyś rósł chleb, ale po włożeniu do lodówki.
                            Moje ciasto jest na pewno dużo rzadsze. Gdzieś wyczytałem, że dzięki temu łatwiej ma rosnąć.
                            Ale instrukcja bardzo fajna, może jednak kiedyś wrócę do bochenków.

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Upiorek
                            Czy ktoś z fachowców od pieczenia chleba mógłby sie wypowiedzieć w tej kwestii ?
                            Stawiam na jakieś konserwanty/utrwalacze/czy też jakąs inną chemię która została dodana do tego piwa i która zahamowała procesy fermentacyjne w zaczynie(zakwasie?).
                            Przecież gdyby tam były żywe drożdże to powinny one się "rzucić" na świeże jedzonko i się mnożyć, mnożyć...

                            Comment

                            • Upiorek
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2007.03
                              • 141

                              #584
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
                              Stawiam na jakieś konserwanty/utrwalacze/czy też jakąs inną chemię która została dodana do tego piwa i która zahamowała procesy fermentacyjne w zaczynie(zakwasie?).
                              Przecież gdyby tam były żywe drożdże to powinny one się "rzucić" na świeże jedzonko i się mnożyć, mnożyć...
                              Hehe też mi to przeszło przez myśl, ale nie wiedziałam, czy słusznie rozumuję. Bo niby dlaczego piszą o dojrzewaniu w butelce, jak drożdże nieaktywne ?

                              Comment

                              • Upiorek
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2007.03
                                • 141

                                #585
                                Generalnie piwo w momencie robienia zaczynu było świeżo kupione i miało jeszcze 4-miesięczny termin przydatności do spożycia. Nie ukrywam, że w smaku dość przyzwoite

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
                                  darekd
                                  Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
                                  2024-07-21, 23:26
                                • darekd
                                  Flensburger, Strand-Lager
                                  darekd
                                  Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....
                                  2025-01-18, 23:56
                                • darekd
                                  Lednice, Výčepní 7
                                  darekd
                                  O minibrowarze:

                                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-lednice

                                  ekstr. 7%
                                  alk. 3%
                                  IBU 23

                                  Chmiele: Premiant, ŽPČ (Saaz), Kazbek, Mandarina Bavaria
                                  ...
                                  2024-12-30, 14:57
                                • darekd
                                  Kundmüller, Weiherer Festbier
                                  darekd
                                  Browar z bawarskiej Górnej Frankonii spod Bambergu, który w tym roku obchodzi swoją 150 rocznicę.
                                  W związku z tym uwarzono tego Festbiera o zaw. ekstr. 13,8% i alk. 5,8%
                                  Chmiel to Spalter Select

                                  https://www.brauerei-kundmueller.de/...herer-festbier...
                                  2024-12-07, 00:04
                                • darekd
                                  Moon Lark, Wharf
                                  darekd
                                  English Brown Porter,

                                  5,2% alk.

                                  Chmielony nie wiedzieć w sumie czemu Citrą i Mosaikiem. Nawet już z amerykańskich chmieli wybrałbym coś bardziej odpowiedniego do tego typu piwa, ale na ich stronie jest rozbieżność (zresztą nie po raz pierwszy), bo podają niemiecki...
                                  2024-12-02, 23:48
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...