Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9865

    Kolejny wypiek już pochłonięty :
    Attached Files
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
      Kolejny wypiek już pochłonięty :
      Wyglądają bardzo apetycznie.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • zoa
        Gość
        • 2008.05
        • 12

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
        Kolejny wypiek już pochłonięty :
        I jam go jadła

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zoa
          I jam go jadła
          Szczęściara
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • Totus
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.11
            • 326

            Od tygodnia usilnie czytywałem ten wątek...

            I tak oto inauguracyjnym wypiekiem "Chlebek na piwie" ruszyła przy browarze Sielanka domowa piekarnia. Chlebek wyszedł bardziej jak gruby placek niż jak bochenek ale i tak smakuje znacznie lepiej niż większość jedzonych przeze mnie wypieków "komercyjnych" . Ciasto w sposób niekontrolowany rozlało się po blasze [nie wiem czy zrobiłem je za rzadkie ].

            Uwaga dla innych, którzy chcieli by wpaść na podobny pomysł co ja... papier do pieczenia, w celu uniknięcia zabrudzenia blachy, się nie sprawdził... Przylepił się do chleba... [ale to też mogła być wina tego, że blacha z różnych powodów była trochę tłusta...

            No cóż jeszcze długa droga przede mną

            I wiele bochenków
            Zapraszam do Browaru Sielanka.

            Comment

            • zgroza
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2008.03
              • 3605

              Może była za mało tłusta? U mnie w domu smarowało sie blachę margaryną, na to papier i na to ciasto. Zdarzało mi się wręcz piec ciasto metodą tłuszcz na blachę, posypać bułką tartą, wlać ciasto.
              Lotna ekspozytura browaru

              Też Was kocham.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                Za rzadkie ciasto miałeś jeżeli się rozlało. Ciasto ma być bardzo gęste i ma urosnąć przez godzinę w blaszce w ciepłym miejscu.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                  Za rzadkie ciasto miałeś jeżeli się rozlało. Ciasto ma być bardzo gęste i ma urosnąć przez godzinę w blaszce w ciepłym miejscu.
                  Potwierdzam powyższe i dodam od siebie, ciasto dawaj na tłustą blachę (ja smaruję cieńko oliwą/olejem słonecznikowym) nic nie przywiera, blacha nie ucierpi.

                  Comment

                  • Totus
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.11
                    • 326

                    Kajam się! Macie racje. Ciasto gęste łatwo odchodzące od rąk. Drugi bochenek uformowany tym razem na samym porterze. I właśnie dobiega 45' wypiekania. Bochenek wyrósł, że hej. Nie mogę się już doczekać. Dzięki za rady.
                    Zapraszam do Browaru Sielanka.

                    Comment

                    • Stasiek
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2007.02
                      • 608

                      A ja już się przestałem "bawić" w bochenki.
                      Leję (tzn przekładam) ciasto do szklanej keksówki. Albo do metalowej formy na ciasto wyłożonej papierem do pieczenia.

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                      Ciasto ma być bardzo gęste i ma urosnąć przez godzinę w blaszce w ciepłym miejscu.
                      Jeśli chleb na drożdżach to się zgodzę że godzinę. Ale na zakwasie potrafi mi rosnąć i 3-4 godziny. Właśnie rośnie... tak od 19tej. I widzę że trzeba mu dać jeszcze przynajmniej z godzinę. Ale fakt... nie jest za ciepło.
                      Żeby nie być gołosłownym - poniżej zdjęcie.
                      Attached Files

                      Comment

                      • adam16
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2001.02
                        • 9865

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                        Potwierdzam powyższe i dodam od siebie, ciasto dawaj na tłustą blachę (ja smaruję cieńko oliwą/olejem słonecznikowym) nic nie przywiera, blacha nie ucierpi.
                        Ja tak samo.
                        Tym razem powstał Graham - tak dobry ze nawet na fotkę się nie załapał
                        Browar Hajduki.
                        adam16@browar.biz
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                        Comment

                        • Upiorek
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2007.03
                          • 141

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
                          Jeśli chleb na drożdżach to się zgodzę że godzinę. Ale na zakwasie potrafi mi rosnąć i 3-4 godziny. Właśnie rośnie... tak od 19tej. I widzę że trzeba mu dać jeszcze przynajmniej z godzinę. Ale fakt... nie jest za ciepło.
                          Żeby nie być gołosłownym - poniżej zdjęcie.
                          Hehe to zobacz ile czasu tutaj rośnie... http://video.about.com/breadbaking/Sourdough-Bread.htm
                          Próbowałam zrobić chleb z tego przepisu - za pierwszym razem ciasto wyszło chyba trochę rzadkie bo chleb się trochę rozlał, ale ogólnie smakowo bardzo O'K. I faktycznie rósł chyba z 12 godzin.
                          Za drugim razem wiedziona ciekawością zamiast wody wlałam niepasteryzowane, dojrzewające w butelce, piwo pszeniczne Weissbier z warszawskiej Browarmii Królewskiej (można kupić w Carrefurze, piwo produkowane dla Tarczyn Dystrybucja Sp. z o.o.). Zacier stał tydzień w takich samych warunkach jak poprzedni i kompletnie NIC z nim się nie działo Ani się zaśmiardł, ani spleśniał, ani urósł... no kompletnie nic.
                          Czy ktoś z fachowców od pieczenia chleba mógłby sie wypowiedzieć w tej kwestii ?

                          Comment

                          • Stasiek
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2007.02
                            • 608

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Upiorek
                            Hehe to zobacz ile czasu tutaj rośnie... http://video.about.com/breadbaking/Sourdough-Bread.htm
                            Próbowałam zrobić chleb z tego przepisu - za pierwszym razem ciasto wyszło chyba trochę rzadkie bo chleb się trochę rozlał, ale ogólnie smakowo bardzo O'K. I faktycznie rósł chyba z 12 godzin.
                            12 godzin? Tyle to mi kiedyś rósł chleb, ale po włożeniu do lodówki.
                            Moje ciasto jest na pewno dużo rzadsze. Gdzieś wyczytałem, że dzięki temu łatwiej ma rosnąć.
                            Ale instrukcja bardzo fajna, może jednak kiedyś wrócę do bochenków.

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Upiorek
                            Czy ktoś z fachowców od pieczenia chleba mógłby sie wypowiedzieć w tej kwestii ?
                            Stawiam na jakieś konserwanty/utrwalacze/czy też jakąs inną chemię która została dodana do tego piwa i która zahamowała procesy fermentacyjne w zaczynie(zakwasie?).
                            Przecież gdyby tam były żywe drożdże to powinny one się "rzucić" na świeże jedzonko i się mnożyć, mnożyć...

                            Comment

                            • Upiorek
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2007.03
                              • 141

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
                              Stawiam na jakieś konserwanty/utrwalacze/czy też jakąs inną chemię która została dodana do tego piwa i która zahamowała procesy fermentacyjne w zaczynie(zakwasie?).
                              Przecież gdyby tam były żywe drożdże to powinny one się "rzucić" na świeże jedzonko i się mnożyć, mnożyć...
                              Hehe też mi to przeszło przez myśl, ale nie wiedziałam, czy słusznie rozumuję. Bo niby dlaczego piszą o dojrzewaniu w butelce, jak drożdże nieaktywne ?

                              Comment

                              • Upiorek
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2007.03
                                • 141

                                Generalnie piwo w momencie robienia zaczynu było świeżo kupione i miało jeszcze 4-miesięczny termin przydatności do spożycia. Nie ukrywam, że w smaku dość przyzwoite

                                Comment

                                Przetwarzanie...