Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    Dziś w końcu brakło chlebka i miałem okazję/ochotę upiec, powstały 2 bochenki pszennego z otrębami. Wyszedł smaczny tylko nacinać to się muszę jeszcze nauczyć.
    Attached Files

    Comment

    • Upiorek
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.03
      • 141

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
      Dziś w końcu brakło chlebka i miałem okazję/ochotę upiec, powstały 2 bochenki pszennego z otrębami. Wyszedł smaczny tylko nacinać to się muszę jeszcze nauczyć.
      Mniam mniam mniam, a jak wygląda w przekroju ?
      Ja właśnie piekę pełnoziarnisty z mąki orkiszowej

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Upiorek
        Mniam mniam mniam, a jak wygląda w przekroju ?
        Ja właśnie piekę pełnoziarnisty z mąki orkiszowej
        Przekrój, przekrój i znów pajdę zjadłem
        Attached Files

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
          Przekrój, przekrój i znów pajdę zjadłem
          Smacznie.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • Upiorek
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.03
            • 141

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
            Smacznie.
            Smacznie to mało powiedziane Wygląda bardzo profesjonalnie
            Last edited by Upiorek; 2009-05-17, 19:26.

            Comment

            • Upiorek
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.03
              • 141

              To jest mój dzisiejszy wytwór czyli chlebek orkiszowy z otrębami, słonecznikiem i siemieniem lnianym
              Attached Files

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Upiorek
                To jest mój dzisiejszy wytwór czyli chlebek orkiszowy z otrębami, słonecznikiem i siemieniem lnianym
                Ładny bardzo wysoki (z foremki ?) mój niski bo z łapy formowany

                Comment

                • angasc
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2006.04
                  • 977

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Upiorek
                  To jest mój dzisiejszy wytwór czyli chlebek orkiszowy z otrębami, słonecznikiem i siemieniem lnianym
                  Pochwal sie proszę, gdzie kupujesz mąkę orkiszową. Mam wprawdzie swoje źródełko, ale chyba troche drogie...

                  Comment

                  • Upiorek
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.03
                    • 141

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
                    Pochwal sie proszę, gdzie kupujesz mąkę orkiszową. Mam wprawdzie swoje źródełko, ale chyba troche drogie...
                    Chlebek został wykonany przez moją niezawodną maszynę. Zazwyczaj wyrabiam tylko w maszynie, a piekę w piekarniku w garnku rzymskim (foremka a la keksówka), ale dzisiaj mi sie nie chciało
                    Mąkę orkiszową chyba najtaniej kupić hurtem na Allegro trzeba tylko optymalnie skalkulować ceny i koszty wysyłki.
                    Last edited by Upiorek; 2009-05-17, 21:03.

                    Comment

                    • emes
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 4275

                      Mąkę orkiszową można kupić w stolicy np w Leclerku w Al. Jerozolimskich, w dziale z produktami ekologicznymi. Nie wiem czy czasem nie jest w Hali Banacha przy Grójeckiej, bo jest tam całkiem spory dział z produktami tego typu.

                      Comment

                      • arzy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.06
                        • 2814

                        Początek przygody z pieczeniem chleba.
                        Chleb na zakwasie.
                        Attached Files
                        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        Bractwo Piwne
                        Skład Piwa
                        Piszę poprawnie po polsku!

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy
                          Początek przygody z pieczeniem chleba.
                          Chleb na zakwasie.
                          Albo masz talent, albo Ci się udało, chlebek profeska.
                          Opisz jak w smaku, smacznie mu patrzy z przekroju

                          Comment

                          • arzy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.06
                            • 2814

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                            Albo masz talent, albo Ci się udało, chlebek profeska.
                            Opisz jak w smaku, smacznie mu patrzy z przekroju
                            Próbowałem już parę razy, ale z tego jestem bardzo zadowolony.
                            W smaku ciężki, treściwy, kwaskowy. Rodzinie smakuje, a to jest dla mnie najważniejsze
                            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            Bractwo Piwne
                            Skład Piwa
                            Piszę poprawnie po polsku!

                            Comment

                            • czeresienka4
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2009.04
                              • 10

                              Witam wszystkich piwowarów- piekarzy. Ja również zajmuję się wypiekiem chleba (głównie na zakwasie, rzadziej na drożdżach gdy nie mam zbyt wiele czasu). Właściwie swojej przygodzie z pieczeniem chleba zawdzięczam to, że zainteresowałam się warzeniem piwa- chciałam upiec chleb litewski do którego używa się ekstraktu słodowego, wpisałam więc "ekstrakt słodowy" w wyszukiwarkę bo miałam mętne pojęcie co to w ogóle jest, no i tak się zaczęło...

                              Comment

                              • Upiorek
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2007.03
                                • 141

                                Chlebek li i jedynie z mąki żytniej, na zakwasie
                                Attached Files

                                Comment

                                Przetwarzanie...