Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mas1519
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.01
    • 31

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
    Drożdże faktycznie zadane w nadmiarze dają niezbyt fajny posmak
    Daję te 50g drożdży i takiego posmaku jak dotąd nie stwierdziłem.
    Ten tank bar mnie trzyma, ja muszę być blisko
    Jak nałogowiec czekać na ten znak
    Ten tank bar jest dla mnie jak dla Francuza bistro
    Bez niego jestem dętka czyli flak

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mas1519 Wyświetlenie odpowiedzi
      Daję te 50g drożdży i takiego posmaku jak dotąd nie stwierdziłem.
      Ja daję 20g na 1,3 -1,5 kg mąki. Drożdże pasują do pszennych wypieków i nie występuje negatywny posmak drożdżowy, z żytem jest inaczej wręcz domaga się zakwaszenia a drożdże jakby dosładzają, przymulają. To są moje odczucia (nie prawdy objawione) nie rzucać ciastem

      Comment

      • kiszot
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2001.08
        • 8109

        No własnie wydaje mi się że poszło za dużo drożdży.Ale nie sądziłem,że to może mieć takie negatywne skutki.
        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

        Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
        So von Natur, Natur in alter Weise,
        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          na przyszłość...

          Problemy z ciastem drozdzowym (za http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=77):

          1. Za gruba skorka
          - za duzo maki
          - za krotki okres rosniecia
          - temperatura piekarnika za niska

          2. Ciasto kruszy sie po upieczeniu:
          - zle i za krotko wyrobione ciasto
          - dodano za duzo maki
          - ciasto roslo w zbyt cieplym miejscu
          - ciasto roslo za dlugo (szczegolnie drugie rosniecie)
          - za niska temperatura piekarnika

          3. Ciasto ma lekko kwasny smak
          - ciasto roslo w zbyt cieplym miejscu i zbyt szybko uroslo
          - ciasto roslo za dlugo

          4. Ciasto nie chce rosnac
          - plyn uzyty do ciasta byl za zimny
          - ciasto jest zbyt sztywne I twarde
          - miejsce, w ktorym rosnie ciasto jest za zimne

          5. Ciasto ma ciemne smugi
          - niezbyt dobrze wymieszane i wyrobione ciasto
          - miska, w ktorej rosnie ciasto za mocno natluszczona
          - ciasto nie bylo przykryte podczas rosniecia i powstala twarsza skorka

          6. Ciasto po upieczeniu ma nierowne dziury
          - niedokladne ?odgazowanie? ciasta podczas formowania
          - ciasto roslo zbyt dlugo przed pieczeniem

          7. Ciasto jest wilgotne od spodu po upieczeniu
          - ciasto zostalo w foremce zbyt dlugo po upieczeniu

          8. Ciasto peka na bokach
          - zbyt goracy piekarnik
          - ciasto roslo za krotko
          - zle uformowany bochenek

          9. Ciasto peka na wierzchu
          - ciasto wystyglo bardzo gwaltownie
          - ciasto bylo bardzo twarde I sztywne przed pieczeniem
          - ciasto nie bylo dobrze wymieszane I wyrobione

          10. Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne w srodku i ma grudkowata konsystencje
          - ciasto jest niedopieczone
          - za krotki okres rosniecia przed pieczeniem

          11. Ciasto po upieczeniu jest ciezkie I zwarte
          - dodano za duzo maki
          - niewystarczajacy czas wyrastania
          - niektore chleby z natury sa ciezsze (z maki razowej czy zytniej)

          12. Ciasto nie rumieni sie podczas pieczenia
          - blacha jest zbyt jasna, blyszczaca i za duza I odbija za duzo ciepla nie pozwalajac na rownomierne rumienienie
          - za duza blacha w stosunku do piekarnika, co powoduje niewystarczajaca cyrkulacje powietrza

          13. Upieczone ciasto ma intensywny zapach i smak drozdzy
          - ciasto roslo za dlugo
          - miejsce, w ktorym roslo ciasto bylo za cieple

          14. Upieczone ciasto jest suche, kruszy sie I jest grudkowate
          - za dlugi czas rosniecia (szczegolnie drugi)
          - dodano za duzo maki podczas wyrabiania
          - ciasto nie bylo dobrze wyrobione
          - za niska temperatura piekarnika

          15. Ciasto opadlo podczas pieczenia
          - za dlugi okres rosniecia, ciasto wyroslo za bardzo i stalo sie za lekkie, za wysokie

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            Od miesiąca jestem posiadaczem maszynki do wypieku chleba firmy Severin. Od tego czasu nie kupiłem ani jednego bochenka chleba. Pieczenie chleba jest tak wciągające jak warzenie piwa. Za domowym chlebem przepadają dzieci a żona nie chce jeść innego. Dziś pierwszy raz upiekłem chleb żytni na zakwasie, bez grama drożdży i wyszedł rewelacyjny. Dla posiadaczy maszynek podaję przepis.

            Rano do formy wlewamy:
            200 ml wyhodowanego zakwasu
            100 ml ciepłej wody
            200 g mąki żytniej
            mieszamy wszystko drewnianą łyżką
            wkładamy do piekarnika podgrzanego do 50 st C

            Wieczorem
            dolewamy 150 ml maślanki
            wsypujemy 200 g mąki żytniej i 100 g pszennej
            dodajemy 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki oleju
            włączamy program Standard - 1, w czasie ugniatania obserwujemy ciasto, ma być kula pomiędzy mieszadłami, jeśli za rzadkie to dosypujemy po łyżce mąki. Po zakończeniu 2-go ugniatania wyłączamy maszynę, wyciągamy mieszadła i wygładzamy ciasto morką ręką.

            Następny dzień rano mamy w maszynce pięknie wyrośnięte ciasto.
            Wlączamy program 8 - pieczenie i gotowe.

            Comment

            • Upiorek
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.03
              • 141

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
              Od miesiąca jestem posiadaczem maszynki do wypieku chleba firmy Severin. Od tego czasu nie kupiłem ani jednego bochenka chleba. Pieczenie chleba jest tak wciągające jak warzenie piwa. Za domowym chlebem przepadają dzieci a żona nie chce jeść innego. Dziś pierwszy raz upiekłem chleb żytni na zakwasie, bez grama drożdży i wyszedł rewelacyjny.
              Fotke tego żytniego poproszę

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Upiorek Wyświetlenie odpowiedzi
                Fotke tego żytniego poproszę
                Już zjedzony, ale właśnie ugniata się drugi. Jutro, po upieczeniu zrobię zdjęcie.

                Comment

                • Upiorek
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2007.03
                  • 141

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
                  Już zjedzony, ale właśnie ugniata się drugi. Jutro, po upieczeniu zrobię zdjęcie.
                  Fotkę w przekroju również, O'K ???

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
                    200 ml wyhodowanego zakwasu.
                    Zakwasu czy zaczynu? Jak hodowałeś?

                    Comment

                    • mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      Zakwasu czy zaczynu? Jak hodowałeś?
                      Zakwas wyhodowałem tak:
                      Do 100 ml kwasu na żurek dodałem 100 ml wody(ciepłej) i 2 łyżki mąki żytniej, to postawiłem w ciepłym miejscu.
                      Na drugi dzień dodałem znowu 100 ml wody i 2 łyżki mąki. Zakwas ładnie fermentuje, co jakiś czas trzeba pomieszać.
                      Z tego do chleba odlewam 200 ml i dolewam 100 ml wody i 2 łyżki mąki, to samo na drugi dzień i już mam gotowy zakwas na następny chleb.
                      Gotowy, przefermentowany zakwas można długo przechowywać w lodówce.

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        Długo jak długo - powiedzmy jak naszą gęstwę, chyba, że się go regularnie dokarmia. Mi się odechciało i mi zdechł.
                        Swój pierwszy zakwas dostałem w zaprzyjaźnionej piekarni...

                        Comment

                        • mapajak
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.12
                          • 1187

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Upiorek Wyświetlenie odpowiedzi
                          Fotke tego żytniego poproszę
                          żytni, tylko na zakwasie, z dodatkiwm śliwek suszonych, słodu karmelowego i miodu
                          Attached Files

                          Comment

                          • żąleną
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.01
                            • 13239

                            Niezły pudzian! Ja po raz kolejny od wznowienia kwasu przetrzymałem go po pieczeniu na tyle długo, że spleśniał. Chyba nie założę czterdziestopokoleniowej piekarni...

                            Comment

                            • mapajak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.12
                              • 1187

                              Dzisiejszy wypiek.
                              Czystożytni, na zakwasie, z kminkiem.
                              Attached Files

                              Comment

                              • Upiorek
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2007.03
                                • 141

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
                                Dzisiejszy wypiek.
                                Czystożytni, na zakwasie, z kminkiem.
                                Mniaaaaam....
                                Dopiero dzisiaj udało mi się wejść na poprzednie fotki chlebka ze śliwkami - niestety admin nie przesłał mi info o nowej odpowiedzi
                                Oba wyglądają wyjątkowo smakowicie, prawdziwy chlebkowy geniusz z Ciebie
                                Last edited by Upiorek; 2009-10-12, 15:16.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X