Chleb - Domowa Piekarnia
Collapse
X
-
Ja mam u siebie akurat nadmiar tego słodu. Jak mi podasz adres na PW to Ci wyślę trochę na spróbowanie. Słód ten (karmelowy ciemny) jest mocno aromatyczny i na bochenek wystarczy dosłownie garstka.Comment
-
Jest w obu sklepach browar.bizowych - Piwodziej i CP.
Ja mam u siebie akurat nadmiar tego słodu. Jak mi podasz adres na PW to Ci wyślę trochę na spróbowanie. Słód ten (karmelowy ciemny) jest mocno aromatyczny i na bochenek wystarczy dosłownie garstka.Comment
-
OK - to może zacznę od bardzo prostego w produkcji chlebka na piwie
Moze go wykonać każdy posiadacz piekarnika.
Potem posypią się trudniejsze przepisy
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- szklanka przegotowanej gorącej wody
- szklanka Portera
- 1 łyżka miodu
- 1-1,5 łyżeczki soli
- łyżka oliwy
- opakowanie drożdży "instant" Dr.Oetker 7 g
Wymieszać wszystkie składniki, wyrabiać 20 minut. Odstawić przykryte do wyrośnięcia na 15-30 minut.
Uformować zgrabny bochenek, przełożyć na blachę i piec przez 50-60 minut w temp. 220'C. Naturalnie zerkać co się dzieje w piekarniku i w razie potrzeby kontrolowac sytuację. Nie otwierać za często, bo chlebek może opaść. Pod koniec chlebek można posmarować wodą - będzie bardziej chrupiaca skórka.Comment
-
Ale stary przepis - z początków wątku, sprzed kilku lat
Przyznam, nie pamiętam - ale z doświadczenia mogę powiedzieć, że nie ma potrzeby rozpuszczać, bo podczas wygniatania ciasta drożdzyki spokojnie "przejdą" w jedną masę z mąką.
To jednak stare dzieje - uważam, że w tym wątku znajdziesz dużo lepsze przepisy i wzoruj się na nich - polecamPiwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"Comment
-
Co prawda w pierwszym rzucie chlebka chyba z wrażenia dodałam trochę za dużo tego słodu, bo chlebek kolorem przypomina pumpernikielale smakowo bardzo dobry.
Niemniej praktyka czyni mistrza, proporcje do kolejnego wypieku są już rozpracowaneComment
-
Słód został przetestowany
Co prawda w pierwszym rzucie chlebka chyba z wrażenia dodałam trochę za dużo tego słodu, bo chlebek kolorem przypomina pumpernikielale smakowo bardzo dobry.
Niemniej praktyka czyni mistrza, proporcje do kolejnego wypieku są już rozpracowaneComment
-
Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
-
Channel: Włochy
-
-
Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....
-
Channel: Niemcy
2025-01-18, 23:56 -
-
O minibrowarze:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-lednice
ekstr. 7%
alk. 3%
IBU 23
Chmiele: Premiant, ŽPČ (Saaz), Kazbek, Mandarina Bavaria
...-
Channel: Czechy
2024-12-30, 14:57 -
-
Browar z bawarskiej Górnej Frankonii spod Bambergu, który w tym roku obchodzi swoją 150 rocznicę.
W związku z tym uwarzono tego Festbiera o zaw. ekstr. 13,8% i alk. 5,8%
Chmiel to Spalter Select
https://www.brauerei-kundmueller.de/...herer-festbier...-
Channel: Niemcy
2024-12-07, 00:04 -
-
English Brown Porter,
5,2% alk.
Chmielony nie wiedzieć w sumie czemu Citrą i Mosaikiem. Nawet już z amerykańskich chmieli wybrałbym coś bardziej odpowiedniego do tego typu piwa, ale na ich stronie jest rozbieżność (zresztą nie po raz pierwszy), bo podają niemiecki...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-02, 23:48 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment