Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Upiorek
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.03
    • 141

    #646
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
    żytni, tylko na zakwasie, z dodatkiwm śliwek suszonych, słodu karmelowego i miodu
    A słód karmelowy to skąd można wytrzasnąć ? nadmieniam, że piwa nie robimy z uwagi na brak warunków...

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #647
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Upiorek
      A słód karmelowy to skąd można wytrzasnąć ? nadmieniam, że piwa nie robimy z uwagi na brak warunków...
      Jest w obu sklepach browar.bizowych - Piwodziej i CP.
      Ja mam u siebie akurat nadmiar tego słodu. Jak mi podasz adres na PW to Ci wyślę trochę na spróbowanie. Słód ten (karmelowy ciemny) jest mocno aromatyczny i na bochenek wystarczy dosłownie garstka.

      Comment

      • Upiorek
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.03
        • 141

        #648
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
        Jest w obu sklepach browar.bizowych - Piwodziej i CP.
        Ja mam u siebie akurat nadmiar tego słodu. Jak mi podasz adres na PW to Ci wyślę trochę na spróbowanie. Słód ten (karmelowy ciemny) jest mocno aromatyczny i na bochenek wystarczy dosłownie garstka.
        Hmmm... a ten słód to w jakiej postaci się dodaje ? trzeba go namoczyć, zmielić lub coś podobnego ?

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #649
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Upiorek
          Hmmm... a ten słód to w jakiej postaci się dodaje ? trzeba go namoczyć, zmielić lub coś podobnego ?
          Ja zmieliłem na mąkę. Mam w domu śrutownik, mogę Ci wysłać już zmielony.

          Comment

          • Upiorek
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.03
            • 141

            #650
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
            Ja zmieliłem na mąkę. Mam w domu śrutownik, mogę Ci wysłać już zmielony.
            O'K, niechaj będzie zmielony
            Wielkie dzięki

            Comment

            • pela1985
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2008.10
              • 39

              #651
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CarlBerg
              OK - to może zacznę od bardzo prostego w produkcji chlebka na piwie
              Moze go wykonać każdy posiadacz piekarnika.

              Potem posypią się trudniejsze przepisy

              - 2 szklanki mąki pszennej
              - 2 szklanki mąki pszennej razowej
              - szklanka przegotowanej gorącej wody
              - szklanka Portera
              - 1 łyżka miodu
              - 1-1,5 łyżeczki soli
              - łyżka oliwy
              - opakowanie drożdży "instant" Dr.Oetker 7 g

              Wymieszać wszystkie składniki, wyrabiać 20 minut. Odstawić przykryte do wyrośnięcia na 15-30 minut.
              Uformować zgrabny bochenek, przełożyć na blachę i piec przez 50-60 minut w temp. 220'C. Naturalnie zerkać co się dzieje w piekarniku i w razie potrzeby kontrolowac sytuację. Nie otwierać za często, bo chlebek może opaść. Pod koniec chlebek można posmarować wodą - będzie bardziej chrupiaca skórka.
              Czy drożdze przed wymieszaniem ze wszystkim trzeba rozpuścić?

              Comment

              • CarlBerg
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2003.09
                • 968

                #652
                Ale stary przepis - z początków wątku, sprzed kilku lat

                Przyznam, nie pamiętam - ale z doświadczenia mogę powiedzieć, że nie ma potrzeby rozpuszczać, bo podczas wygniatania ciasta drożdzyki spokojnie "przejdą" w jedną masę z mąką.
                To jednak stare dzieje - uważam, że w tym wątku znajdziesz dużo lepsze przepisy i wzoruj się na nich - polecam
                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                Comment

                • Upiorek
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2007.03
                  • 141

                  #653
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                  żytni, tylko na zakwasie, z dodatkiwm śliwek suszonych, słodu karmelowego i miodu
                  Słód został przetestowany
                  Co prawda w pierwszym rzucie chlebka chyba z wrażenia dodałam trochę za dużo tego słodu, bo chlebek kolorem przypomina pumpernikiel ale smakowo bardzo dobry.
                  Niemniej praktyka czyni mistrza, proporcje do kolejnego wypieku są już rozpracowane

                  Comment

                  • mapajak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.12
                    • 1187

                    #654
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Upiorek
                    Słód został przetestowany
                    Co prawda w pierwszym rzucie chlebka chyba z wrażenia dodałam trochę za dużo tego słodu, bo chlebek kolorem przypomina pumpernikiel ale smakowo bardzo dobry.
                    Niemniej praktyka czyni mistrza, proporcje do kolejnego wypieku są już rozpracowane
                    Cieszę się, że chlebek smakuje. Miód dodatkowo przyciemnia chleb. Ja teraz piekę codziennie, dziś piekłem dwa. Żytni razowy ze śliwkami i miodem i jasny pszenno-żytni z kminkiem. Oba na zakwasie, oba wyszły znakomite.

                    Comment

                    • Upiorek
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2007.03
                      • 141

                      #655
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                      Cieszę się, że chlebek smakuje. Miód dodatkowo przyciemnia chleb. Ja teraz piekę codziennie, dziś piekłem dwa. Żytni razowy ze śliwkami i miodem i jasny pszenno-żytni z kminkiem. Oba na zakwasie, oba wyszły znakomite.
                      No ja akurat zaczerpnęłam z Twojego pomysłu sam dodatek słodu do chleba - chlebek sam w sobie był oczywiście na zakwasie, w 100% żytni, z mąki częściowo zaparzanej, jakkolwiek również z niewielkim dodatkiem miodu (czasami używam melasy - wtedy jest ciemniejszy niż z miodem)

                      Comment

                      • mapajak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.12
                        • 1187

                        #656
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Upiorek
                        (...) z mąki częściowo zaparzanej (...)
                        To dla mnie nowość. Co to znaczy i jak to robisz?

                        Comment

                        • pela1985
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2008.10
                          • 39

                          #657


                          A oto mój pierwszy wypiek z pestkami dyni i słonecznika chlebek na piwie, bedzie idealny na rano do pracy
                          Attached Files

                          Comment

                          • mapajak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.12
                            • 1187

                            #658
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pela1985
                            A oto mój pierwszy wypiek z pestkami dyni i słonecznika chlebek na piwie, bedzie idealny na rano do pracy
                            Piękny! Gratuluję.
                            Pestki dyni i słonecznik to dodatki. Napisz z jakiej mąki go upiekłeś/aś.

                            Comment

                            • pela1985
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2008.10
                              • 39

                              #659
                              Upiekłem go z mąki pszenno razowej typ 2000 i pszennej typ 550 bestki dyni j słonecznika jako dodadki. nie wyszło i tak jak chciałem ale mam nadzieje że następny będzie lepszy chodz ten i tak jest pyszny

                              Comment

                              • pela1985
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2008.10
                                • 39

                                #660
                                Sory za błędy nie przeczytałem przed zamieszczeniem:/

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
                                  darekd
                                  Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
                                  2024-07-21, 23:26
                                • darekd
                                  Flensburger, Strand-Lager
                                  darekd
                                  Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....
                                  2025-01-18, 23:56
                                • darekd
                                  Lednice, Výčepní 7
                                  darekd
                                  O minibrowarze:

                                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-lednice

                                  ekstr. 7%
                                  alk. 3%
                                  IBU 23

                                  Chmiele: Premiant, ŽPČ (Saaz), Kazbek, Mandarina Bavaria
                                  ...
                                  2024-12-30, 14:57
                                • darekd
                                  Kundmüller, Weiherer Festbier
                                  darekd
                                  Browar z bawarskiej Górnej Frankonii spod Bambergu, który w tym roku obchodzi swoją 150 rocznicę.
                                  W związku z tym uwarzono tego Festbiera o zaw. ekstr. 13,8% i alk. 5,8%
                                  Chmiel to Spalter Select

                                  https://www.brauerei-kundmueller.de/...herer-festbier...
                                  2024-12-07, 00:04
                                • darekd
                                  Moon Lark, Wharf
                                  darekd
                                  English Brown Porter,

                                  5,2% alk.

                                  Chmielony nie wiedzieć w sumie czemu Citrą i Mosaikiem. Nawet już z amerykańskich chmieli wybrałbym coś bardziej odpowiedniego do tego typu piwa, ale na ich stronie jest rozbieżność (zresztą nie po raz pierwszy), bo podają niemiecki...
                                  2024-12-02, 23:48
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...