Taj jak napisałam w poście 684 - w przypadku chleba jestem właśnie "puszkowcem". Nie mam czasu na rozwijanie tego hobby, po za tym - nienawidzę zagniatać ciasta. Zatem pozostaję przy maszynce z premedytacją, choć, niestety, chlebki z pieca lepsze są
Chleb - Domowa Piekarnia
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNie mam czasu na rozwijanie tego hobby, po za tym - nienawidzę zagniatać ciasta. Zatem pozostaję przy maszynce z premedytacją, choć, niestety, chlebki z pieca lepsze są
Comment
-
-
No to już całkiem bez sensu wg mnie - jaki to miało by mieć cel?
Comment
-
-
Dlaczego bez sensu - taki sposób ma same zalety:
- nie musisz się "bawić" w urabianie ciasta
- upieczony w piekarniku - a sama napisałaś, że taki jest lepszy.
Nie robiłem w ten sposób nigdy, bo nie mam maszyny, ale czytałem (chyba gdzieś na cincin.cc), że gdy ktoś kto robi w automacie raz spróbuje w ten sposób upiec chleb, to już więcej nie wróci do automatu...
Comment
-
-
Napisałam, że lepszy, bo na samym zakwasie, bez drożdży (dobrze gadam, czy pierniczę?), no i większa dowolność kombinacji. Nie bardzo wiem, jaka różnica w chlebie może powstać z powodu samego pieczenia w piekarniku, zamiast w automacie - przecież to dokładnie to samo.Last edited by Marusia; 2010-09-29, 17:58.
Comment
-
-
Masz rację.Idąc w rozumowaniu na skróty .Może ja też żle zrobiłem,że zakupiłem słód a nie puchy jak do tej pory.Idąc tokiem twojego rozumowania należało by się zastanowić czy ma sens propagowanie warzenia piwa ze słodów.Przecież prościej i szybciej jest zrobić z gotowca.A smak ?No cóż.Jak się nie ma co się lubi,to się lubi co się ma.Pozdrawiam.
Comment
-
-
Najwyraźniej nie dotarła do Ciebie moja wypowiedź o braku czasu na rozwijanie tego hobby i świadomym wyborze automatu. Jesteśmy na forum piwnym, to jest temat dodatkowy i dlatego tutaj zadaję pytania, a nie na forum pasjonatów wypiekania chleba. Jeśli nie masz niczego do dodania, oprócz źle wycelowanej złośliwości, to daruj sobie wypowiedź w ogóle.Last edited by Marusia; 2010-09-29, 18:16.
Comment
-
-
Nie chodziło o złośliwość lecz czystą dedukcję.Jeśli nie widzisz różnicy w rozumieniu tych samych rzeczy w dwóch różnych dziedzinach no to twoja sprawa.Jeśli Cię uraziłem to przepraszam i nie będe z Tobą polemizował.Chodziło o fakt a nie o złośliwość.Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam.
Comment
-
-
W warzeniu piwa też nie widzę różnicy między gotowaniem brzeczki na taborecie gazowym, a w garnku elektrycznym, tudzież między filtracją w lodówce turystycznej z filtratorem miedzianym, a filtracją w plastikowym wiaderku z filtratorem z oplotu. Sam akt pieczenia chleba w piekarniku, czy w maszynie do chleba jest porównywalne z tymi właśnie czynnościami, zatem Twoja dedukcja jest oparta na niewłaściwych podstawach.Last edited by Marusia; 2010-09-29, 21:51.
Comment
-
-
No jasne, jak brak argumentów w dyskusji, to lepiej zabrać swoje zabawki z piaskownicy, przy okazji obsypując piaskiem adwersarza. Drogą dedukcji do tego doszłam, oczywiście
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNie bardzo wiem, jaka różnica w chlebie może powstać z powodu samego pieczenia w piekarniku, zamiast w automacie - przecież to dokładnie to samo.
Marusiu, a może poświęć się dla dobra ludzkości i zrób doświadczenie: dwa takie same chleby: oba urobione w maszynie a jeden upieczony w piekarniku.
Comment
-
-
Też słyszałem, że w maszynie trudno o ładnie wypieczoną skórkę, zwłaszcza górną. Ale gdybym miał miejsce w kuchni, chyba bym się skusił, bo od jakiegoś czasu nie mam głowy do bawienia się w foremki i zakwas. Parę miesięcy temu już chyba trzeci z rzędu mi spleśniał w lodówce, tyle czekał na kolejną robotę...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziTeż słyszałem, że w maszynie trudno o ładnie wypieczoną skórkę, zwłaszcza górną. Ale gdybym miał miejsce w kuchni, chyba bym się skusił, bo od jakiegoś czasu nie mam głowy do bawienia się w foremki i zakwas. Parę miesięcy temu już chyba trzeci z rzędu mi spleśniał w lodówce, tyle czekał na kolejną robotę...
Comment
-
Comment