Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • chmielowazupa
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2014.01
    • 16

    #856
    Jeśli już miałbym jeść chleb i pić piwo, wolałbym robić to przy grillu i dobrej kiełbasie .

    Comment

    • Cooper
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛
      • 2002.11
      • 6059

      #857
      Wszystkim robiącym chleb w domu specjalną maszyną chciałbym dedykować tą oto piosenkę. Prosimy.

      W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

      Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

      Comment

      • mmcinek
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.01
        • 64

        #858
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chmielowazupa
        Jeśli już miałbym jeść chleb i pić piwo, wolałbym robić to przy grillu i dobrej kiełbasie .
        A czy to jakiś problem. Kiełbasę choćby białą można zrobić w każdej kuchni.

        Comment

        • outlaw
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2005.02
          • 34

          #859
          Piekielnie ciekawy temat! Przebywam na emigracji w UK i ciężko tu o dobre pieczywo dlatego od prawie 3 lat samemu wypiekam pyszne chleby. Mam za sobą dziesiątki różnych przepisów i ich kombinacji. Do niektórych chętnie wracam jak tylko czas pozwala.
          Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem który dla mnie jest najwygodniejszy a więc najmniej czasochłonny. Prosty chleb dla początkujących, leniwych czy zabieganych.
          Gwarantuje, że będzie smakowało to raz a dwa uwaga bo wciąga i uzależnia strasznie

          Ja piekę zawsze 2 małe blachy typu korytko.
          Potrzebujemy:
          -750 ml wody
          -ok 800-850 gram maki
          -1/5 kostki drożdży
          -łyżka soli
          -szczypta cukru
          -2 łyżki oliwy lub oleju

          Letnia wodę mieszamy z drożdżami i szczypta cukru. Po chwili mieszamy dokładnie resztę składników i lepką konsystencję (zobacz zdjęcie 2) wlewamy do blachy (wysmarować tłuszczem i posypać mąką)...odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

          Jak chleb wystartuje wkładamy do rozgrzanego piekarnika (220 stopni) na godzinę.

          To jest nasza baza (zarazem zwykły biały chlebek) a reszta zależy od naszej fantazji
          Przykłady:
          -możemy do białej mąki dodać różne zdrowsze maki np. 400 gram białej i 400 gram żytniej lub grahamki.
          Do tego typu chleba warto dać 1/4 kostki drożdży zamiast 1/5. Od nas zależy jakie proporcje i jakie maki dobierzemy.
          Polecam również otręby.
          -cebularz a wiec smażymy dużą cebulę ze szczyptą sali, czerwoną słodką mieloną papryką i 2 łyżkami oregano.
          Dodajemy do naszej bazy, mieszamy i postępujemy dokładnie tak samo jak przy chlebie białym. POLECAM!
          -chlebek z suszonymi pomidorami, czosnkiem i suszoną bazylią. Wystarczy pól słoiczka suszonych pomidorów posiekać, kilka ząbków czosnku 2 łyżki suszonej bazylii. Można dać i kapary.


          Przepis jest na tyle uniwersalny, że możemy sami eksperymentować ze smakami.
          Chleb poniżej na zdjęciu (1) to czysta wariacja bazy a wiec:
          Wodę zastąpiłem piwem odjąłem szklankę maki białej a w zamian dodałem szklankę otrębów.



          Smacznego!
          Attached Files

          Comment

          • mariolko
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.08
            • 6

            #860
            Ja robię chlebek w maszynie do chleba. Mój kumpel pracuje w Niemczech, tam można kupić takie mieszanki do chleba, zalewa się to wodą, do maszynki i gotowe. Nie wiem czy można taką mieszankę dostać gdzieś w Polsce...
            Bo wszechświat zawsze pomaga nam spełniać marzenia.

            Comment

            • Pankracy
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2007.10
              • 2807

              #861
              Nie wiem czy można taką mieszankę dostać gdzieś w Polsce...
              Można kupić. Producenci mąki zwykle mają w swoich ofertach takie wyroby.

              Comment

              • mariolko
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.08
                • 6

                #862
                Dzięki! Będę szukać
                Bo wszechświat zawsze pomaga nam spełniać marzenia.

                Comment

                • mmcinek
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2009.01
                  • 64

                  #863
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mariolko
                  Nie wiem czy można taką mieszankę dostać gdzieś w Polsce...
                  Na pewno kupisz w Lidlu.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez mmcinek; 2014-08-25, 06:23.

                  Comment

                  • zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

                    #864
                    Takoż w Kauflandzie.
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                    Comment

                    • waclaw67
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.06
                      • 488

                      #865
                      W Tesko,też się znajdzie spory wybór mąk chlebowych.

                      Comment

                      • Gringo
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2007.07
                        • 2162

                        #866
                        Ewentualnie prosto z młyna, prowadzą też sprzedaż detaliczną na Allegro.

                        Comment

                        • bar_kow
                          Gość
                          • 2014.08
                          • 1

                          #867
                          Chleb chlebem, a macie może jakieś pomysły na dodatki do chleba? Jak na razie wypróbowałam już orzechy, żurawinę i oliwki. Dodajecie coś może do chleba? Eksperymentujecie?

                          Comment

                          • CarlBerg
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2003.09
                            • 968

                            #868
                            To już prawie 10 lat tego wątku.
                            W związku z tym pochwalę się swoją nową maszyną do pieczenia chleba
                            Attached Files
                            Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                            Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                            Comment

                            • żąleną
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.01
                              • 13239

                              #869
                              No i pozamiatane.

                              Chłopie! Gdzieś ty bywał?

                              Comment

                              • CarlBerg
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2003.09
                                • 968

                                #870
                                No jak gdzie - tu gdzie od lat, koło Cichej Wody (;
                                Tyle że jak nas zasypało zeszłej zimy, to teraz dopiero odkopali
                                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
                                  darekd
                                  Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
                                  2024-07-21, 23:26
                                • darekd
                                  Flensburger, Strand-Lager
                                  darekd
                                  Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....
                                  2025-01-18, 23:56
                                • darekd
                                  Lednice, Výčepní 7
                                  darekd
                                  O minibrowarze:

                                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-lednice

                                  ekstr. 7%
                                  alk. 3%
                                  IBU 23

                                  Chmiele: Premiant, ŽPČ (Saaz), Kazbek, Mandarina Bavaria
                                  ...
                                  2024-12-30, 14:57
                                • darekd
                                  Kundmüller, Weiherer Festbier
                                  darekd
                                  Browar z bawarskiej Górnej Frankonii spod Bambergu, który w tym roku obchodzi swoją 150 rocznicę.
                                  W związku z tym uwarzono tego Festbiera o zaw. ekstr. 13,8% i alk. 5,8%
                                  Chmiel to Spalter Select

                                  https://www.brauerei-kundmueller.de/...herer-festbier...
                                  2024-12-07, 00:04
                                • darekd
                                  Moon Lark, Wharf
                                  darekd
                                  English Brown Porter,

                                  5,2% alk.

                                  Chmielony nie wiedzieć w sumie czemu Citrą i Mosaikiem. Nawet już z amerykańskich chmieli wybrałbym coś bardziej odpowiedniego do tego typu piwa, ale na ich stronie jest rozbieżność (zresztą nie po raz pierwszy), bo podają niemiecki...
                                  2024-12-02, 23:48
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...