Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • chmielowazupa
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2014.01
    • 16

    Jeśli już miałbym jeść chleb i pić piwo, wolałbym robić to przy grillu i dobrej kiełbasie .

    Comment

    • Cooper
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2002.11
      • 6056

      Wszystkim robiącym chleb w domu specjalną maszyną chciałbym dedykować tą oto piosenkę. Prosimy.

      W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

      Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

      Comment

      • mmcinek
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.01
        • 64

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chmielowazupa Wyświetlenie odpowiedzi
        Jeśli już miałbym jeść chleb i pić piwo, wolałbym robić to przy grillu i dobrej kiełbasie .
        A czy to jakiś problem. Kiełbasę choćby białą można zrobić w każdej kuchni.

        Comment

        • outlaw
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2005.02
          • 34

          Piekielnie ciekawy temat! Przebywam na emigracji w UK i ciężko tu o dobre pieczywo dlatego od prawie 3 lat samemu wypiekam pyszne chleby. Mam za sobą dziesiątki różnych przepisów i ich kombinacji. Do niektórych chętnie wracam jak tylko czas pozwala.
          Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem który dla mnie jest najwygodniejszy a więc najmniej czasochłonny. Prosty chleb dla początkujących, leniwych czy zabieganych.
          Gwarantuje, że będzie smakowało to raz a dwa uwaga bo wciąga i uzależnia strasznie

          Ja piekę zawsze 2 małe blachy typu korytko.
          Potrzebujemy:
          -750 ml wody
          -ok 800-850 gram maki
          -1/5 kostki drożdży
          -łyżka soli
          -szczypta cukru
          -2 łyżki oliwy lub oleju

          Letnia wodę mieszamy z drożdżami i szczypta cukru. Po chwili mieszamy dokładnie resztę składników i lepką konsystencję (zobacz zdjęcie 2) wlewamy do blachy (wysmarować tłuszczem i posypać mąką)...odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

          Jak chleb wystartuje wkładamy do rozgrzanego piekarnika (220 stopni) na godzinę.

          To jest nasza baza (zarazem zwykły biały chlebek) a reszta zależy od naszej fantazji
          Przykłady:
          -możemy do białej mąki dodać różne zdrowsze maki np. 400 gram białej i 400 gram żytniej lub grahamki.
          Do tego typu chleba warto dać 1/4 kostki drożdży zamiast 1/5. Od nas zależy jakie proporcje i jakie maki dobierzemy.
          Polecam również otręby.
          -cebularz a wiec smażymy dużą cebulę ze szczyptą sali, czerwoną słodką mieloną papryką i 2 łyżkami oregano.
          Dodajemy do naszej bazy, mieszamy i postępujemy dokładnie tak samo jak przy chlebie białym. POLECAM!
          -chlebek z suszonymi pomidorami, czosnkiem i suszoną bazylią. Wystarczy pól słoiczka suszonych pomidorów posiekać, kilka ząbków czosnku 2 łyżki suszonej bazylii. Można dać i kapary.


          Przepis jest na tyle uniwersalny, że możemy sami eksperymentować ze smakami.
          Chleb poniżej na zdjęciu (1) to czysta wariacja bazy a wiec:
          Wodę zastąpiłem piwem odjąłem szklankę maki białej a w zamian dodałem szklankę otrębów.



          Smacznego!
          Attached Files

          Comment

          • mariolko
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.08
            • 6

            Ja robię chlebek w maszynie do chleba. Mój kumpel pracuje w Niemczech, tam można kupić takie mieszanki do chleba, zalewa się to wodą, do maszynki i gotowe. Nie wiem czy można taką mieszankę dostać gdzieś w Polsce...
            Bo wszechświat zawsze pomaga nam spełniać marzenia.

            Comment

            • Pankracy
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2007.10
              • 2797

              Nie wiem czy można taką mieszankę dostać gdzieś w Polsce...
              Można kupić. Producenci mąki zwykle mają w swoich ofertach takie wyroby.

              Comment

              • mariolko
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.08
                • 6

                Dzięki! Będę szukać
                Bo wszechświat zawsze pomaga nam spełniać marzenia.

                Comment

                • mmcinek
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2009.01
                  • 64

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mariolko Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nie wiem czy można taką mieszankę dostać gdzieś w Polsce...
                  Na pewno kupisz w Lidlu.
                  Last edited by mmcinek; 2014-08-25, 06:23.

                  Comment

                  • zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

                    Takoż w Kauflandzie.
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                    Comment

                    • waclaw67
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.06
                      • 488

                      W Tesko,też się znajdzie spory wybór mąk chlebowych.

                      Comment

                      • Gringo
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2007.07
                        • 2160

                        Ewentualnie prosto z młyna, prowadzą też sprzedaż detaliczną na Allegro.

                        Comment

                        • bar_kow
                          Gość
                          • 2014.08
                          • 1

                          Chleb chlebem, a macie może jakieś pomysły na dodatki do chleba? Jak na razie wypróbowałam już orzechy, żurawinę i oliwki. Dodajecie coś może do chleba? Eksperymentujecie?

                          Comment

                          • CarlBerg
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2003.09
                            • 968

                            To już prawie 10 lat tego wątku.
                            W związku z tym pochwalę się swoją nową maszyną do pieczenia chleba
                            Attached Files
                            Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                            Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                            Comment

                            • żąleną
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.01
                              • 13239

                              No i pozamiatane.

                              Chłopie! Gdzieś ty bywał?

                              Comment

                              • CarlBerg
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2003.09
                                • 968

                                No jak gdzie - tu gdzie od lat, koło Cichej Wody (;
                                Tyle że jak nas zasypało zeszłej zimy, to teraz dopiero odkopali
                                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X