Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

    #91
    Borysko napisał(a)
    Gdzie zrobiłeś te zakupy? W jakimś markecie, czy w wsklepie specjalistycznym?
    Zwykły market w małej miejscowości.
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment

    • Borysko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.02
      • 1144

      #92
      JAckson napisał(a)
      Trochę zbyt twarda(gruba) skórka.
      Spróbuj wstawić do piekarnika ze dwa dosyć szerokie naczynia z wrzątkiem. Para wodna sprawi, że skórka będzie delikatniejsza. Jeśli dodatkowo na początku i na końcu wypieku posmarujesz ją wodą (np pędzelkiem) bedzie błyszcząca.

      Comment

      • kiszot
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2001.08
        • 8108

        #93
        Borysko napisał(a)
        Spróbuj wstawić do piekarnika ze dwa dosyć szerokie naczynia z wrzątkiem. Para wodna sprawi, że skórka będzie delikatniejsza. Jeśli dodatkowo na początku i na końcu wypieku posmarujesz ją wodą (np pędzelkiem) bedzie błyszcząca.
        czy to pomoże na tą twardą skórkę? Bo mi za każdym razem wychodzi bardzo twarda skórka.
        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

        Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
        So von Natur, Natur in alter Weise,
        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

        Comment

        • Borysko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.02
          • 1144

          #94
          U mnie pomaga. W moich chlebach uzyskuję podobną skórkę jak w kupionych w sklepie. Zarówno pod względem twardości jak i koloru.
          Wstawiam do piekarnika 3 głębokie talerze z gorącą wodą. Piekę w temperaturze 230-240 st. C przez 15 minut i dopiekam 20 minut w 210-220 st C
          Last edited by Borysko; 2005-01-14, 14:50.

          Comment

          • JAckson
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2004.05
            • 6123

            #95
            Borysko napisał(a)
            Spróbuj wstawić do piekarnika ze dwa dosyć szerokie naczynia z wrzątkiem. Para wodna sprawi, że skórka będzie delikatniejsza. Jeśli dodatkowo na początku i na końcu wypieku posmarujesz ją wodą (np pędzelkiem) bedzie błyszcząca.
            Słyszałem już o takim rozwiązaniu (tylko z wykorzystaniem lodu a nie wrzątku). Tylko nie wiedziałem do czego ma ono służyć Spróbuję. Dzięki za info
            MM961
            4:-)

            Comment

            • Borysko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.02
              • 1144

              #96
              Wrzątek po prostu od razu intensywnie paruje.

              Comment

              • CarlBerg
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2003.09
                • 968

                #97
                Lód zaś paruje wolniej, dzięki czemu proces wchłaniania odbywa się bez niepotrzebnego pośpiechu
                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                Comment

                • CarlBerg
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2003.09
                  • 968

                  #98
                  Udało nam się dziś załapać na kilka kilogramów mąki żytniej razowej (typ 720) w cenie 1 zł/kg. Otóż pochodzi ona z młyna, została zakupiona w worze 40 kg i rozdzielona. Mąka kupowana w młynie (w przeciwieństwie do sklepowych) nie ma konserwantów. Można to rozpoznać m.in. po krótkmi terminie ważności (nasza do maja).

                  Za 2 miesiące kolejny zakup mąki - tym razem typ 2000.

                  Polecam domowym piekarzom takie wspólne dzialania - towar prima sort i tanio !

                  (Ciotka - Twoja działka czeka na odbiór )
                  Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                  Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                  Comment

                  • maryhh
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.02
                    • 1895

                    #99
                    Oto chleb pszenny mojej mamy.
                    Ma on w sobie kminek, otręby pszenne i mielony sezam.


                    pyszny
                    Attached Files
                    Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
                    "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
                    do lekkiej pracy jestem za ciężki"

                    Comment

                    • Dojlidy
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 143

                      Chleb wypiekany z pomoca maszyn i w piekarniku elektrycznym w bloku to nie to samo co zagniatany ręcznie i wypiekany w piecu chlebowym . Sam nie wypiekam ale czasem z wyjazdów na wies przywożę taki swojki chlebek.

                      Comment

                      • Dojlidy
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.12
                        • 143

                        Musze dodać że domowy nie czerstwieje tak szybko jak sklepowy , ładnie pachnie i napewno jest zdrowszy. Nigdy nie wiadomo co piekarze wyprawiają na nocnej zmianie. Kiedyś miałem okazję gościc w piekarni.

                        Comment

                        • maryhh
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.02
                          • 1895

                          zrobiłem ostatnio pszenny z dodatkiem mąki żytniej i kawałkami suszonych śliwek. bardzo polecam taką kombinację.
                          proponuje tylko aby przed dodaniem śliwek do ciasta optoczyć je w mące

                          a jutro będzie pierwszy graham
                          Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
                          "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
                          do lekkiej pracy jestem za ciężki"

                          Comment

                          • peter_1000
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2003.05
                            • 583

                            A ja zakupiłem wczoraj na Allegro maszynę chlebową. Mam nadzieję że do końca tygodnia będę ja miał. Rusza więc Piekarnia Forteczna.
                            Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                            Comment

                            • kiszot
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2001.08
                              • 8108

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter_1000
                              A ja zakupiłem wczoraj na Allegro maszynę chlebową. Mam nadzieję że do końca tygodnia będę ja miał. Rusza więc Piekarnia Forteczna.
                              A za jaka cenę? Tak z ciekawości pytam.
                              Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                              1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                              Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                              Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                              So von Natur, Natur in alter Weise,
                              Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                              Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                              Comment

                              • biermann
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2001.09
                                • 2552

                                Zakładam, że w najbliższym czasie zagoszczę na dłużej w tym temacie. Oto bowiem nabyłem w drodze kupna maszynke do pieczenia chleba AFK Germany, co by nie patrzeć w nią jak sroka w gnat również książkę "Traditionelle und raffinierte Brot-Backrezepte". I za ten komplecik dałem niecałe 50 zł. Czyli jak się dobrze poszuka można trafić okazyjnie. Problem w tym, ze raczej tylko za zachodnią granicą.
                                Gdy okiełznam zawiłości - nieomieszkam wyartykułowac jakiegoż to zakalca stworzyłem
                                "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                                Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                                Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                                Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                                Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X