Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    Musze spróbować upiec chlebek, mam doświadczenie upiekłem już 1 karpatkę i pare rzeczy przypadkowo , po za tym umiem upiec kiełbasę i jajka ( lepiej od żony). Moja żonka piecze milion różnych ciast a ja w kółko kiełbase na grilu - już czas to zmienić i upiec chlebek.

    Comment

    • Ava
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2004.12
      • 11

      Witajcie.
      Od kilku miesięcy sobie czytam i słucham. Nie odzywałam się, bo nie miałam sukcesów w piekarnictwie. Testowałam maszynę AFK - bez sukcesów. Jedyny chlebek jaki mi wyszedł to w czasie, kiedy przez przypadek wyłączyłam maszynę z prądu w trakcie rośnięcia ciasta. Użyłam awaryjnie piekarnik i wszystko przebiegło jak najlepiej. Słowem: niemiecka maszyna AFK z dwoma mieszadłami nadaje się tylko do śmieci. Teraz testuję Clatronica BBA 2785 i już za pierwszym razem udał mi się chlebek pszenno-żytni. Mam tylko takie drobne spostrzeżenia. Na spodzie wypiek jest bardziej zwarty, na górze - puszysty. W efekcie u góry przy krojeniu się kruszy. Czy Wy tez macie takie problemy z wypiekami z maszynki?
      pozdrawiam

      Comment

      • Ava
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2004.12
        • 11

        A oto co upiekłam.
        Attached Files

        Comment

        • mluk
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.01
          • 778

          Kusiliście strasznie tymi pysznymi chlebkami, więc się przekonałem i zrobiłem.

          Pszenno-żytni z cebulką. Smaczny Polecam wszystkim, bo zrobienie dobrego chleba jest łatwiejsze od zrobienia dobrego piwa.
          Attached Files
          Last edited by mluk; 2005-06-21, 10:28.
          "Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin Franklin

          Comment

          • pepesz
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.09
            • 85

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mluk
            Kusiliście strasznie tymi pysznymi chlebkami, więc się przekonałem i zrobiłem.

            Pszenno-żytni z cebulką. Smaczny Polecam wszystkim, bo zrobienie dobrego chleba jest łatwiejsze od zrobienia dobrego piwa.
            Wygląda na "taki jak lubię...........z zakalcem" Mi za pierwszym razem wyszedł niski i zbity jak diabli.

            Comment

            • mluk
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.01
              • 778

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pepesz
              Wygląda na "taki jak lubię...........z zakalcem" Mi za pierwszym razem wyszedł niski i zbity jak diabli.
              Czy z zakalcem, czy nie...
              Smaczy, naprawdę.
              "Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin Franklin

              Comment

              • mluk
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.01
                • 778

                Jako, że nie mogłem edytować poprzedniego posta...

                Moja żona mówi, że zakalca nie było
                "Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin Franklin

                Comment

                • Ava
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2004.12
                  • 11

                  Kolejny upieczony chlebek - w maszynie. Tym razem chleb bawarski z gotowej mieszanki. Uszlachetniłam ziołami do spagetti
                  Attached Files

                  Comment

                  • cielak
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.03
                    • 2890

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ava
                    ... Tym razem chleb bawarski z gotowej mieszanki...
                    Z gotowca nie smakuje tak jak własnoręcznie wyrabiany.
                    zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

                    Comment

                    • Twilight_Alehouse
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.06
                      • 6310

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cielak
                      Z gotowca nie smakuje tak jak własnoręcznie wyrabiany.
                      Całkowita racja! Zwłaszcza że zrobienie chleba od poziomu mąki jest tylko minimalnie trudniejsze od zrobienia go z gotowca - zamaist kupić gotowiec, trzeba kupić parę różnych mąk i je odważyć, a frajda zdecydowanie większa.

                      Comment

                      • kiszot
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🍼🍼
                        • 2001.08
                        • 8108

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                        Całkowita racja! Zwłaszcza że zrobienie chleba od poziomu mąki jest tylko minimalnie trudniejsze od zrobienia go z gotowca - zamaist kupić gotowiec, trzeba kupić parę różnych mąk i je odważyć, a frajda zdecydowanie większa.
                        A co to za różnica? I tak wszystko za ciebie robi maszyna.Rozómiem,gdybyś pisał o ręcznym wyrabianiu ciasta ale tak?
                        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                        Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                        So von Natur, Natur in alter Weise,
                        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                        Comment

                        • Twilight_Alehouse
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.06
                          • 6310

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                          A co to za różnica? I tak wszystko za ciebie robi maszyna.Rozómiem,gdybyś pisał o ręcznym wyrabianiu ciasta ale tak?
                          Ależ ja piszę o ręcznym wyrabianiu. Nie mam maszyny i wcale mi jej nie brakuje.
                          Rozómiem - FCJP
                          Last edited by Twilight_Alehouse; 2005-07-02, 15:46.

                          Comment

                          • Ava
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2004.12
                            • 11

                            Gotowe mieszanki dostałam w prezencie, a wiadomo... darowanemu koniowi itd. Testuję tę maszynę, bo też ją dostałam w prezencie od tej samej osoby co mieszanki. Zdecydowanie bardziej wolę własnej roboty mieszanie ze znacznym dodatkiem mąki żytniej i piekarnik. A już na prawdę jestem szczęśliwa jak mogę upiec taki chlebek u kogoś na wsi w tzw. "dachówce" . Jak już wrócę do metod tradycyjnych - nie omieszkam Wam zaprezentować efekty.

                            Comment

                            • Ava
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2004.12
                              • 11

                              Nad J. Wdzydze znajduje się miejscowość Wdzydze Kiszewskie. I w tych oto Wdzydzach mieści się skansen, a w skansenie tradycyjna piekarnia z tradycyjnym piecem opalanym drzewem. Chleb, który tam piecze piekarz jest rewelacyjny!!! Ludzie zbaczają po 150 km, żeby mieć możliwość kupna tego tradycyjnego wiejskiego kaszubskiego cudu... Jadłam i polecam. Nawet mój małżonek się zachwycił.

                              Comment

                              • Borysko
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.02
                                • 1144

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                                Całkowita racja! Zwłaszcza że zrobienie chleba od poziomu mąki jest tylko minimalnie trudniejsze od zrobienia go z gotowca - zamaist kupić gotowiec, trzeba kupić parę różnych mąk i je odważyć, a frajda zdecydowanie większa.
                                No, z tym minimalnie to nie jest do końca prawda. Gotowce zawierają polepszacze, w związku z tym szanse, że chleb nie uda się są minimalne. A żeby samodzielnie robiony chlebek się udał, to już kwestia doświadczenia i nieraz także szczęscia. Nie mówię tu oczywiście o przepisie podstawowym (woda, mąka pszenna jasna, sól, drożdże), ale o "prawdziwym" chlebie, tzn. na zakwasie.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X