Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cielak
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 2890

    [QUOTE=CarlBerg]
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 2 szklanki mąki pszennej razowej
    - szklanka przegotowanej gorącej wody
    - szklanka Portera
    - 1 łyżka miodu
    - 1-1,5 łyżeczki soli
    - łyżka oliwy
    - opakowanie drożdży "instant" Dr.Oetker 7 g[QUOTE=CarlBerg]


    Dziś kolejne dwa bochenki według przepisu CarlBerga, z tym że zamiast Portera był "kwas chlebowy" Obolon i tradycyjnie zamiast drożdży "instant" zwykłe drożdże piekarskie.
    Chlebuś tradycyjnie przedni.
    Last edited by cielak; 2005-07-24, 22:21.
    zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

    Comment

    • CarlBerg
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.09
      • 968

      Nam ckni się już za Krakowem, więc w tym roku z pewnością wraz z Tabletką odwiedzimy LajboCKów - i mamy nadzieję na spotkanie nie tylko przy piwie, ale i domowym krakowskim chlebie
      Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
      Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

      Comment

      • cielak
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.03
        • 2890

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CarlBerg
        Nam ckni się już za Krakowem, więc w tym roku z pewnością wraz z Tabletką odwiedzimy LajboCKów - i mamy nadzieję na spotkanie nie tylko przy piwie, ale i domowym krakowskim chlebie
        Na 100%. bedzie i chleb (i sól z Wieliczki ). Tylko wcześniej dajcie znać.
        zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

        Comment

        • Hannibal
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.03
          • 1426

          Ja dzisiaj, po ponad półrocznej przerwie i nieudanym pierwszym wypieku, spróbowałem znów swych sił w nadziei na upieczenie po raz pierwszy dobrego chlebka.
          No i wyszedł rzeczywiście bardzo dobry. Ale przy krojeniu pierwszej kromki bardzo się obawiałem tego, co mi wyjdzie.
          Pomysł sciągnąłem od Carlberga, ale znacząco go zmodyfikowałem.
          A więc tak:
          Użyłem 2 szklanek mąki pszennej graham, 2 pszennej razowej, 0,5 żytnio razowej, 0,8 orkiszowej, 15 dag świeżych drożdży, 0,35 l mojego ciemnego kwasiżura, 0,3 l przegotowanej wody, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę miodu, 2 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, małą cebulkę z własnego zagonka, oraz pestki słonecznika i sezam.
          Postępowałem dalej zgodnie z zaleceniami Carlberga.
          Piekłem chlebek najpierw 15 minut w temp. ok. 240 stopni, 45 minut w temp. 220 stopni, 20 minut w temp. poniżej 200 stopni.
          Efekt zniewalający .
          Teraz nastawiłem zaczyn do jutrzejszego chlebka żytniego wg przepisu Tom riddla.
          "All the good things for those who wait"

          Comment

          • JAckson
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2004.05
            • 6123

            Parę dni temu zostałem posiadaczem chlebowej maszynki o wdzięcznej nazwie Alaska 2000
            Do zakupu otrzymałem gratisowe opakowanie mieszanki do domowego wypieku chleba.

            Chleb w maszynce przy użyciu owej mieszanki wyszedł bardzo przyjemny. Jedynie składniki owej mieszanki trochę mnie zaskoczyły. Było tam m.in. zakwas w proszku, jakieś enzym dla lepszego wzrostu, jakieś sztuczne mieszanki witaminowe oraz kwas askorbinowy (zdaje się). Nie wygląda to zachęcająco i chyba poprzestanę na tym darmowym opakowaniu tego specyfiku.

            PS. Nie wiedziałem, że końcówki mieszające mogą pozostać w gotowym chlebie po wyjęciu.
            MM961
            4:-)

            Comment

            • Ava
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2004.12
              • 11

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
              PS. Nie wiedziałem, że końcówki mieszające mogą pozostać w gotowym chlebie po wyjęciu.
              Mogą. Powinieneś otrzymać taki "drut" do wyjmowania mieszadeł z chlebka. Jeśli chcesz pozbyć się dziur jakichkolwiek, to przed ostatnim rośnięciem ciasta, wyjmij je z foremki, usuń mieszadła i włóż ciasto do foremki.

              Comment

              • JAckson
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🍼🍼
                • 2004.05
                • 6123

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ava
                Mogą. Powinieneś otrzymać taki "drut" do wyjmowania mieszadeł z chlebka. Jeśli chcesz pozbyć się dziur jakichkolwiek, to przed ostatnim rośnięciem ciasta, wyjmij je z foremki, usuń mieszadła i włóż ciasto do foremki.
                Mieszadła mogą zostać ale nie muszą - jedno zostało w formie drugie w chlebie

                Drutu nie otrzymałem. Co więcej w instrukcyij stoi, że nie należy wydobywać z chleba mieszadeł ostrymi przedmiotami gdyż można w ten sposób uszkodzić powłokę "antyprzywieralską" na mieszadłach. Zalecają drewniane szpatułki

                Wyjęcie mieszadeł przed pieczeniem w przypadku mojej maszyny nie skutkuje całkowitym brakiem dziur w gotowym chlebie. Zostałyby dziurki po wałkach napędowych mieszadeł. Dodatkowo wałki nie mają tej specjalnej powłoki.

                W sumie nie przeszkadza mi specjalnie obecność dziur w chlebie (ale zrobiłem dopiero jeden )
                MM961
                4:-)

                Comment

                • Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

                  Sam chlebmaszyny nie posiadam (piekę w piekarniku), ale słyszałem, że zdarza się zapominać że ostrza zostają w chlebie i je kroić...

                  Comment

                  • Ava
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2004.12
                    • 11

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                    Wyjęcie mieszadeł przed pieczeniem w przypadku mojej maszyny nie skutkuje całkowitym brakiem dziur w gotowym chlebie. Zostałyby dziurki po wałkach napędowych mieszadeł. Dodatkowo wałki nie mają tej specjalnej powłoki.

                    W sumie nie przeszkadza mi specjalnie obecność dziur w chlebie (ale zrobiłem dopiero jeden )
                    Zupełnie dziur się nie pozbędziesz - niestety, ale dziury po mieszadłach mnie osobiście denerwują, zwłaszcza przy krojeniu chlebka. A wałki... cóż... nie są powlekane - co mnie osobiście nie przeszkadza
                    "specjalny drut" odpowiednio przystosowany dla tych celów przez producenta - mam inną maszynkę do pieczenia...

                    Comment

                    • JAckson
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2004.05
                      • 6123

                      W załączonej instrukcji do mojej maszynki chlebowej stoi, że najlepiej uzywać drożdży suchych i na nich oparte są wszelkie wyliczenia programów i przepisów.
                      W instrukcji wspomniano, że istnieją też drożdże żywe oraz instant. Te ostatnie wg instrukcji mozna sporadzycznie uzywać, natomiast żywych nie zaleca się wogóle stosować.

                      W sklepach trafiłem tylko na drożdże żywe lub instant. Czy ktoś wie czy można gdzieś kupić suche drożdże i dlaczego aą takie 'rewelacyjne"?
                      MM961
                      4:-)

                      Comment

                      • Borysko
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.02
                        • 1144

                        Nie przejmuj się tym co piszą. Na każdych drożdżach osiągniesz dobre rezultaty, byle były świeże.

                        Comment

                        • joelka
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.03
                          • 817

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                          W sklepach trafiłem tylko na drożdże żywe lub instant. Czy ktoś wie czy można gdzieś kupić suche drożdże i dlaczego aą takie 'rewelacyjne"?
                          Instant to właśnie suche wyglądają jak wszystkie suche piwowarskie. Polecam Ci drożdże firmy Dr.Oetker jedna saszetka 7g i wystarczy je wymieszać z mąką zresztą jest to opisane na saszetce. Te 7 g suchych odpowiada 25g świeżych o ile pamiętam.

                          Comment

                          • joelka
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.03
                            • 817

                            Acha, kupić można je dosłownie w każdym sklepie spożywczym.

                            Comment

                            • Borysko
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.02
                              • 1144

                              Nie poczuwam sie do roli eksperta, ale jestem dosyć mocno przekonany, że suche to suche, a instant to instant.

                              Comment

                              • joelka
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.03
                                • 817

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                                Acha, kupić można je dosłownie w każdym sklepie spożywczym.
                                A to już proszę na płatną linię Dr.Oetker dzwonić. Ja podaję tak, jak zastałam na opakowaniu. Zakładając, że panie sprzedawczynie nie wnikają w temat to też mogą taką nazwę podawać przy zapytaniu o suche. A ponieważ nawet dziś robiłam ze 3 bochenki to nie inaczej jest na opakowaniu niż mówiłam.
                                "Instant" widnieje jak byk a suche są przecie.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X