Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • joelka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.03
    • 817

    ale się zacytowałam a cytat miał pochodzić od Borysko
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Borysko
    Nie poczuwam sie do roli eksperta, ale jestem dosyć mocno przekonany, że suche to suche, a instant to instant.

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      Mój pierwszy chlebek siedzi właśnie w piecu, co prawda gotowiec na drożdżach w kostce, kanały do zdobycia fajnej mąki zostały uruchomione.
      Zastanawiam się czy samemu nie udało by się zmielić mąki np z żyta. Młynek mam tylko wyregulować żarna. Co Wy na to , czy ktoś już próbował?

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        Upiekł się i jest pyszny, następnym razem musze piec od razu 2 bochenki.
        Attached Files

        Comment

        • Ava
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2004.12
          • 11

          Przepiękny!!! A co to za gotowiec? Zdradź tajemnicę

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ava
            Przepiękny!!! A co to za gotowiec? Zdradź tajemnicę
            Żadna tajemnica , tylko co by pod reklamę nie podpadło.
            Jest to Chleb żytni z [SIZE=2] Delecty.
            Chemi w nim sporo ale jakoś trzeba rozpocząć pieczenie. Mąkę mam już obiecaną, następny wypiek będę robił od podstaw.

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              Jak widac firma miała być bardzo drobnym drukiem , a wyszło tylko bardzo .
              Trudno się mówi , może admin użyje swej mocy.

              Comment

              • fteo
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.05
                • 1139

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Borysko
                Nie poczuwam sie do roli eksperta, ale jestem dosyć mocno przekonany, że suche to suche, a instant to instant.
                Też mi się tak wydaje.
                W instrukcji do maszynki są wymienione 3 rodzaje drożdży (świeże, suche i instant).
                http://lotnictwo.net.pl/
                http://www.flightradar24.com/
                http://www.airshow.sp.mil.pl/

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  Dopiekam górę mych chlebków domowych, a napięcie co wyjdzie jest tak wielkie, że małe miasto by oświetlił

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    Wyszły pyszne, żytnio - razowe, wzorowne na przepisie Calberga, tylko bez miodu, na młodym koźlaku zamiast portera. Mąki dałem 4 rodzaje, bo nie mogłem się zdecydować ,
                    Po 25dkg: graham, 650, 720 żytnia(mąka nie wódeczka ) i żytnia razowa (grubomielona).
                    Drożdże standartowe w kostce.

                    Tak wyglądały jeszcze przed chwilą , obecnie jednego zjedzono pół
                    Attached Files

                    Comment

                    • JAckson
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2004.05
                      • 6123

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                      Sam chlebmaszyny nie posiadam (piekę w piekarniku), ale słyszałem, że zdarza się zapominać że ostrza zostają w chlebie i je kroić...
                      Niedawno udało mi się wjechać nożem w mieszadło. Chleb kroiłem po paru godzinach od wyjęcia z maszyny i rysa na 0,5mm jest. Mimo wszystko maszyna działa dobrze (pomimo tego, że ostatni chleb na drobnej mące przesoliłem - a działałem na podstawie instrukcji od chlebmaszynki)
                      MM961
                      4:-)

                      Comment

                      • pieczarek
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2001.06
                        • 5011

                        Kupiłem kilka dni temu maszynkę do chleba. Dałem całe 169 złotych w Makro. Pojemnik na chleb jest "poziomy", dwa mieszadła.
                        Upiekłem dwa chleby z gotowych mieszanek. I spore rozczarowanie. Ten chleb nie umywa się do chleba robionego ręcznie wg przepisu Carlberga na "nasz codzienny chlebek pszenny" z najróżniejszymi dodatkami. Maszynka nie może nijak przyrumienić skórki u góry chleba. Samo pieczywo jakieś takie jałowe. Robiłem ręcznie chleb z tych mieszanek i wyszedł mi zupełnie inaczej, był lepszy.
                        Spróbuję teraz przystosować przepis Carlberga do maszynki i dam znać co wychodzi.

                        Strasznie wkurzają mnie dziury w chlebie po skrzydełkach mieszadła. A znowu nie mam cierpliwości czekać przy maszynce, aby wyjąć je po ostatnim automatycznym mieszaniu.
                        Ręczna robota, mimo, że dużo bardziej pracochłonna (wyrabianie ciasta, pilnowanie całego interesu, a potem mycie naczyń, narzędzi, form) daje mi dużo więcej satysfakcji. Maszynka okropnie trywializuje wyrób chleba, pozbawia tajemniczości i odświętności. Każdy głupi może upiec w maszynce jako tako zjadliwy chleb. Myślałem kupując maszynkę, że zarzucę ręczny wypiek, ale na razie się na to nie zanosi.

                        Comment

                        • JAckson
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2004.05
                          • 6123

                          NIestety jest sporo racji w tym co pisze Pieczarek. Dziury zaczynją mnie denerwować, góra chleba rzezczywiście słabo się rumieni. Co do smaku to jeszcze go rozpracowuję.
                          Co do przepisu Calberga na porterowy chleb - dodaję tylko wodę lub tylko porter (czyli połowę płynu z przepisu) i chleb wychodzi mi lepszy niż przy zastosowaniu dokładnie przepisu. Wydaje mi się, że przepis zaleca zbyt dużo wody.
                          MM961
                          4:-)

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            Calbergowi chwała za wspaniały przepis, ja stosuję swojego koźlaka do chlebka, piekę w piekarniku w formach od ciasta. Wyrabiam mikserem, najważniejsze jest to, że chlebek jest smaczny.

                            Co do ilości wody (piwa) w chlebowym cieście, zawsze można zagęścić dosypując garść mąki.
                            Faktycznie było to konieczne w przepisie Claberga.

                            Comment

                            • cielak
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.03
                              • 2890

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                              ...dodaję tylko wodę lub tylko porter...
                              Nie dodaję wcale wody (chyba że do drożdży) tylko portera i wychodzi mi super.
                              zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

                              Comment

                              • CarlBerg
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2003.09
                                • 968

                                Kilku osobom korespondującym ze mną od czasu do czasu na temat chleba pisałem, że jeżeli ma się do dyspozycji piekarnik - zakup maszyny jest zbędny. Nie da się ukryć, że ręcznie wykonane chleby są inne, mają ciekawszy smak, są po prostu lepsze (to jest czasami dyskusyjne). Maszyna jest natomiast ułatwieniem dla ludzi, którzy nie mają piekarnika lub posiadają np. ze względu na pracę mniej czasu na kuchenne zabawy. Ale można też wypośrodkować temat - na weekend piec w piekarniku, a chlebek codzienny w maszynie.

                                Jest nas już sporo - i może warto by było utworzyć osobny wątek tylko dla samych przepisów, aby skutecznie dzielić się sprawdzonymi recepturami - i aby można je było łatwo znaleźć w gąszczu komentarzy. Przy podawaniu przepisu warto też będzie zaznaczyć, że jest dedykowany piekarnikowi - lub maszynie. Poproszę niebawem ARTa o dodanie linka na początku tego tematu - tu zaś będziemy komentować i plotkować

                                BTW - moja maszyna ma już swoje 'imię' - BETONIARKA
                                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X