Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dorajl
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.10
    • 26

    #241
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
    Można kupić suchy zakwas do produkcji chleba - prawdopodobnie da się zrobić chleb tylko na nim, bez drożdży.
    Kiedyś widziałem taką ofertę na Allegro od sprzedawcy z Wrocławia, ale wtedy dopiero przymierzałem się do pieczenia. Teraz widzę taki zakwas tylko u sprzedawcy z drugiego krańca Polski, co powoduje dwukrotny wzrost ceny z uwagi na koszty transportu, ale w końcu się chyba zdecyduje, kupie i spróbuję.

    A może ktoś z Wrocławia też chciałby kupić taki zakwas? Było by taniej na transporcie.
    Dzięki za szybką reakcję. Może to i pomysł z tym suchym zakwasem, ale nie jestem pewna, czy ten zakwas nie wymaga jednak dodania drożdży, bo taki przepis gdzieś w sieci przed chwilą właśnie wyklikałam. Ale jeśli ktoś jest nim zainteresowany to najtaniej widziałm na aukcji Świstaka - 3, 99zł za 0,1 kg (ale daje się go do ciasta niewiale) i za tę samą cenę w jakimś sklepie on line: http://www.pyszneizdrowe.pl/index.php?d=katalog&k_id=8
    Poszperajcie jednak w jakichś sprawdzonych przepisach na chleb bez drożdzy z maszyny. Ja też słyszałam, że można, ale jak?

    Comment

    • Borysko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.02
      • 1144

      #242
      Jutro znajde link do forum domowych piekarzy i zamieszcze. Teraz mogę z całą stanowczością stwierdzić, że suchy zakwas nie pozwala na rezygnację z drożdży. To nie są żywe bakterie, mogące spulchnić ciasto, a jedynie kwaśny dodatek zbliżony do smaku naturalnie zakwaszonego ciasta. Nic nie zastąpi żywego, samodzielnie wychodowanego zakwasu. A chleb na zakwasie w maszynie można zrobić, choć smaczniejszy jest z piekarnika.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Borysko; 2005-10-13, 22:24.

      Comment

      • jerzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.10
        • 4707

        #243
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Borysko
        Teraz mogę z całą stanowczością stwierdzić, że suchy zakwas nie pozwala na rezygnację z drożdży. (...) Nic nie zastąpi żywego, samodzielnie wychodowanego zakwasu.
        Buuu...
        To nie pozastaje mi nic innego jak zabrać się za hodowanie (FCJP) zakwasu. Tylko że ja robię chleb na tyle nieregularnie, że obawiam się, że nic mi z tego nie wyjdzie.
        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

        Comment

        • Ava
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2004.12
          • 11

          #244
          http://domowe.forumer.pl/ poszukaj może tutaj... kopalnia wiedzy... powodzenia dorajl

          Comment

          • dorajl
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2005.10
            • 26

            #245
            chleb na zakwasie z automatu

            Dzięki Ava, zaraz będę grzebać.

            Comment

            • Borysko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.02
              • 1144

              #246
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
              Tylko że ja robię chleb na tyle nieregularnie, że obawiam się, że nic mi z tego nie wyjdzie.
              Zakwas możesz przetrzymać w lodówce miesiąc (co najmniej) bez szkody dla niego. Ja też nieregularnie piekę, a problemów z zakwasem nie mam żadnych.
              Ostatnia zmiana dokonana przez Borysko; 2005-10-14, 16:15.

              Comment

              • żąleną
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.01
                • 13239

                #247
                Jak to jest z drożdżami? W większości przepisów przewija się ta sama ilośc (7g suchych lub 25g świeżych), a ilość mąki jest czasem bardzo różna.

                Tak tak, też się za to zabieram. Przed wakacjami kupiłem żytnią razową i jest już miesiąc po terminie ważności, więc chyba czas najwyższy.

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #248
                  Chlebek na zamówienie mojej żonki, jasny pszeniczny. Choć osobiście preferuję żytnie, razowe, ten też smakuje całkiem nieźle.
                  Attached Files

                  Comment

                  • żąleną
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.01
                    • 13239

                    #249
                    Dobra, pierwsze koty za płoty. Upiekłem dwa przepiękne naleśniki. Ciasto odstawiłem do wyrośnięcia od razu na blasze i rozrosło się ładnie, ale tylko wszerz. Może za gęste zrobiłem i drożdże nie podołały.

                    Z mieszanki mąki żytniej razowej i pszennej wyszło mi coś na kształt grahama. Nie lubię grahama, więc będę musiał przepis zmodyfikować.

                    Comment

                    • żąleną
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.01
                      • 13239

                      #250
                      Drugi wypiek. Tak jak poprzednio za radą Carlberga naciąłem ciasto przed włożeniem do piekarnika i opadło. Chyba daruję sobie to nacinanie. Choć i tak trochę słabo wyrasta, może ciasto jest zbyt konkretne.

                      Carbergu, jak ci się udaje wyrabiać takie lejące się ciasto jak w twoim drugim przepisie? Mi się mocno klei do rąk i blatu, więc dosypuję co parę chwil mąki i w rezultacie ciasto się zagęszcza.

                      Comment

                      • akszeinga
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.03
                        • 225

                        #251
                        Żą...
                        Upiecz według mojego przepisu.
                        Jeszcze nigdy nie udało mi się zepsuć chlebka, rośnie jak szalony, że wlewam (bo faktycznie jest porównywalny gęstością do racuszków drożdzowych, a może i rzadsze, nie ma znaczenia) tylko do połowy foremki, nawet czasami smarując roztrzepanym białkiem po wierzchu, by osiągnąć piękny brązowo-nabłyszczany efekt.

                        A przepis jest gdzieś w tym wątku.
                        Mniemam, że jesteś bardziej sprawny ilością godzin spędzonych na tym portalu... znajdziesz zapewne szybciej niż ja

                        Smaczności Ci życzę.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez akszeinga; 2005-10-30, 21:24.

                        Comment

                        • Makaron
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 2107

                          #252
                          Takze dolaczam sie do grona domowych piekarni. Troche pod przymusem otworzylem domowa piekarnie, gdyz chlebek w szkocji nie nalezy do najsmaczniejszych. Ale pierwszy wypiek nalezy do udanych. Tylko troszke przywarly mi bochenki do foremek.
                          Pierwszy chlebek byl to chlebek pszenny z dodatkiem platkow owsianych i slonecznika.
                          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                          Comment

                          • żąleną
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.01
                            • 13239

                            #253
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika akszeinga
                            Upiecz według mojego przepisu.
                            Ale ja całkiem lubię wyrabiać ciasto.

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              #254
                              Wczoraj upiekłem kolejny jasny pszeniczny chlebek, zmodyfikowałem przepis, dałem inne PIWO . Chlebek na koźlaku wyszedł smaczniutki.

                              Comment

                              • jerzy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2001.10
                                • 4707

                                #255
                                Według moich doświadczeń najsmaczniejszy chlebek wychodzi na kwaśnym (takim z trudem wypijalnym) piwie pszenicznym. :-]
                                browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                                Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
                                  darekd
                                  Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
                                  2024-07-21, 23:26
                                • darekd
                                  Flensburger, Strand-Lager
                                  darekd
                                  Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....
                                  2025-01-18, 23:56
                                • darekd
                                  Lednice, Výčepní 7
                                  darekd
                                  O minibrowarze:

                                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-lednice

                                  ekstr. 7%
                                  alk. 3%
                                  IBU 23

                                  Chmiele: Premiant, ŽPČ (Saaz), Kazbek, Mandarina Bavaria
                                  ...
                                  2024-12-30, 14:57
                                • darekd
                                  Kundmüller, Weiherer Festbier
                                  darekd
                                  Browar z bawarskiej Górnej Frankonii spod Bambergu, który w tym roku obchodzi swoją 150 rocznicę.
                                  W związku z tym uwarzono tego Festbiera o zaw. ekstr. 13,8% i alk. 5,8%
                                  Chmiel to Spalter Select

                                  https://www.brauerei-kundmueller.de/...herer-festbier...
                                  2024-12-07, 00:04
                                • darekd
                                  Moon Lark, Wharf
                                  darekd
                                  English Brown Porter,

                                  5,2% alk.

                                  Chmielony nie wiedzieć w sumie czemu Citrą i Mosaikiem. Nawet już z amerykańskich chmieli wybrałbym coś bardziej odpowiedniego do tego typu piwa, ale na ich stronie jest rozbieżność (zresztą nie po raz pierwszy), bo podają niemiecki...
                                  2024-12-02, 23:48
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...