Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

    U mnie ostatnio trochę porażkowo. Po świetnym trzecim wypieku, czwarty kompletnie nieudany - zakalcowaty i po prostu niesmaczny. Z czymś przesadziłem (siekany czosnek? zbyt ostry smakowo gatunek cebuli?), już ciasto pachniało niezbyt.

    Dzisiaj zrobiłem pięć bułek, każda z innym składem i im więcej mąki żytniej w danej bułce, tym większy zakalec. Bez zakalca wyszło właściwie tylko ciasto w 100% pszenne.

    Ale nie poddaję się. Akszeinga, tylko nie pisz mi znowu, żebym zrobił w/g twojego przepisu.
    Last edited by żąleną; 2005-11-15, 01:57.

    Comment

    • Borysko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.02
      • 1144

      Żą, tak to juz jest - chleby pszenne robi sie najczęsciej na drożdżach, a żytnie na zakwasie. Zakwaszanie ciasta żytniego poprawia jego smak i właściwości. Bakterie kwasowe rozkładają substancje kleiste zawarte w mące żytniej i umożliwiają m.in. jego rośnięcie. Dlatego im więcej żytniej tym wiekszy zakalec. Jak sie chce mieć pyszny żytni chlebek, to trzeba się zabrać za zakwas

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        Słyszałem o tej zasadzie, ale chciałem zobaczyć, jak wyjdzie żytni z drożdżami. Najlepszy mój wypiek to 65% mąki żytniej razowej i 35% krupczatki, zero zakalca.

        Comment

        • akszeinga
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.03
          • 225

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
          Akszeinga, tylko nie pisz mi znowu, żebym zrobił w/g twojego przepisu.

          Nie powiem, żebyś upiekł z mojego przepisu, który wyrabia się TYLKO ręcami ( ), a ciasto jest jak dla dzieci lubiących zabawy w kałuży

          Żą... nie piecz z mojego przepisu!

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Kurka... a ja dziś kupiłam mąkę chlebową pt. "Chleb z papryką" i tak się śpieszyłam do robienia chleba, że nie zwróciłam uwagi, ze na opakowaniu jest przepis na chlebek z tego ustrojstwa w maszynce i zrobiłam wg przepisu zwykłego, czyli niepotrzebnie dodałam cukru, soli, oleju i mleka.... pewnie wyjdzie zakalec, zamelduję za 3 godziny
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Chlebek wyszedł w porządalu, aczkolwiek pewnie bez niepotrzebnych dodatków byłby bardziej puszysty, mój jest mocno zbity. Ale smaczniutki
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • jerzy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.10
                • 4707

                Chleby robię wciąż na drożdżach (aczkolwiek zakwas bardzo mnie nęci), prawie wyłącznie z przeważającym udziałem mąki żytniej. Raz jeden wyszedł mi odrobinę zakalcowaty, poza tym zawsze chleb jest ładnie wyrośnięty, choć ciężki i sycący - ale taki właśnie ma być.
                browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                Comment

                • kony
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.08
                  • 1701

                  Popełniłem wczoraj pierwszy chleb wg przepisu "chlebek na piwie". Wynik świetny co widać na załączonym zdjęciu. Niestety długo się nim nie nacieszyłem bo szybko zniknął ale to tylko świadczy o jego zaletach. Teraz czekam aż wyrośnie ciasto na pszenny codzienny. Oj będzie się działo.
                  Attached Files

                  Comment

                  • kony
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.08
                    • 1701

                    Drugie podejście było jeszcze lepsze! Pszenny chlebek + słonecznik + siemię = niebo w gębie!
                    Attached Files

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony
                      Drugie podejście było jeszcze lepsze! Pszenny chlebek + słonecznik + siemię = niebo w gębie!
                      Piękny wypiek jak z piekarni

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        Niedzielny żytni, ciężki jak z ołowiu, syty niesamowicie, niestety tylko piętka została.
                        Attached Files

                        Comment

                        • kony
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.08
                          • 1701

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                          Piękny wypiek jak z piekarni
                          Na szczęście tylko wyglądał jak z piekarni
                          Smak i zapach juz bardzo "domowe".

                          Faktycznie ciasto wyrosło mi nadspodziewanie ładnie i byłem sam zaskoczony efektem. Może dlatego że dałem troszkę więcej drożdży niż było w przepisie. Tak jakoś od serca..

                          Comment

                          • Ava
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2004.12
                            • 11

                            A oto mój pierwszy chlebek na zakwasie... przepis - inwencja twórcza - tzw . wariacja na temat . Druga połowa zakwasu hibernuje w lodówce i pewnie dzisiaj ją rozhibernuję i na sobotę przygotuję drugi wypiek.
                            Attached Files

                            Comment

                            • cielak
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.03
                              • 2890

                              Dziś upiekłem kolejne dwa bochenki (jesli dobrze licze 76 i 77 ) na kwasie chlebowym kupionym w Geancie. Jeszcze dobrze nie ostygły, a już pół jednego pożarła moja druga połowa.
                              Pyszny jest ciepły z masełkiem i solą.
                              MNIAM...
                              zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

                              Comment

                              • Twilight_Alehouse
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.06
                                • 6310

                                Dzisiaj po dłuuugiej przerwie zrobiłem znów chlebek. Z powodu lenistwa była to kolejna wariacja na temat carlbergowego piwnego. Zamiast portera i wody wystąpiło moje nieudane piwo z warki nr XVI - sprawdziło się wyśmienicie, a więc nie wyleję reszty warki do kanału Poza tym 1/4 szklanki mąki zastąpiłem zmielonym słodem karmelowym jasnym. Dało to ciemniejszy kolor i ciekawy smaczek. Chlebek został wzbogacony kminkiem i prażoną cebulką. Wyszedł dość przyciężki, ale ma to swoje zalety - po zjedzeniu w charaktrze obiadu 4 ciepłych jeszcze kromek z masłem, czuję się nażarty jak prosię

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X