Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #346
    A ja drugi dzień wyprowadzam zakwas. Jak Opatrzność da, to w piątek piekę swoj pierwszy (albo drugi ) chleb.
    Oczywiście bedzię to mieszaniec pszenno-żytni.
    Ostatnia zmiana dokonana przez huanghua; 2006-05-15, 18:38.
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • Borysko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.02
      • 1144

      #347
      A ja miełem długą przerwe w pieczeniu (brak czasu + lenistwo + brak żytniej mąki). W dodatku małżonka przypadkowo włączyła płytkę na kuchence, a zakwas stał obok... ugotowała biedne drobnoustroje. Na szczęscie wcześniej ususzyłem sobie porcję (właśnie na taki nieszczęśliwy wypadek). Okazuje się, że taka suszonka rusza doskonale (po kilku miesiącach!). Już drugiego dnia usiłuje wyjść z naczynia, które ma 3x większą objętość od samego zakwasu. Polecam taką metodę przechowywania zakwasu.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Borysko; 2006-05-16, 21:23.

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #348
        Szczegóły...szczególiki...
        Jak to suszysz?
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • huanghua
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.10
          • 1910

          #349
          Chleb wyszedł cudnie
          Postanowiłem upiec dzień wcześniej, ale znów się przekonałem że pośpiech nie popłaca. Zakwas musi swoje wypracować.
          Już na etapie mieszania zorientowałem się że zakwasik nie da rady, ale dałem mu jeszcze szansę przy wyrastaniu w czym mnie spodziewanie zawiódł
          Dodatek drożdży instant uratał przedsięwzięcie. Teraz chlebek "dziobie oko" Lecę po pajdę!
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

          Comment

          • monne
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2006.02
            • 914

            #350
            Ja się tak zabieram od dłuższego czasu na zrobienie chlebka i mam nadzieję, ze dziś mi się uda...
            .



            Comment

            • huanghua
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.10
              • 1910

              #351
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika monne
              Ja się tak zabieram od dłuższego czasu na zrobienie chlebka i mam nadzieję, ze dziś mi się uda...
              Świetnie
              Z jakiego przepisu korzystasz?
              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

              Comment

              • monne
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2006.02
                • 914

                #352
                Z nieco przeinaczonego przepisu podanego przez CarlBerg-a na początku tego tematu: Chlebek na piwie . Raz już go robiłam i bardzo smakował zarówno mi jak i rodzince, więc dziś powtórka. Mam nadzieję, że w kuchni już niczego mi nie brakuje....
                .



                Comment

                • monne
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2006.02
                  • 914

                  #353
                  Okazało się, że w kuchni niczego nie brak teraz tylko "modlę" się, żeby nie skapciało w piekarniku...
                  .



                  Comment

                  • monne
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2006.02
                    • 914

                    #354
                    Zatem: pomimo złych klątw rzucanych przez Naczelnika, chlebuś udał się znakomicie i smakuje idealnie na niedzielnym śniadanku

                    P.S.
                    Naczelnik tym razem Cię oszczędzę, ale następnym ....
                    .



                    Comment

                    • huanghua
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.10
                      • 1910

                      #355
                      Zachęcony Twoimi sukcesami śmigam zaraz piec kolejny chlebek. Jak się uda to wieczorem zamieszczę fotkę.
                      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                      Comment

                      • monne
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2006.02
                        • 914

                        #356
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                        Zachęcony Twoimi sukcesami śmigam zaraz piec kolejny chlebek. Jak się uda to wieczorem zamieszczę fotkę.
                        Cieszę się

                        W takim razie czekam na fotki ( niestety sama nie dysponuję cyfrakiem, więc nie mam co pokazywać ).
                        .



                        Comment

                        • huanghua
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.10
                          • 1910

                          #357
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika monne
                          ...W takim razie czekam na fotki ( niestety sama nie dysponuję cyfrakiem, więc nie mam co pokazywać ).
                          Obiecałem, więc proszę...
                          Click image for larger version

Name:	DSCF0001.JPG
Views:	1
Size:	61,0 KB
ID:	2020636
                          Click image for larger version

Name:	DSCF0002.JPG
Views:	1
Size:	68,8 KB
ID:	2020637

                          ... no i do tego ziołowy smalec (na zdjęciu) i szklanica pszeniczniaka (jeszcze nie na zdjęciu)
                          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                          Comment

                          • monne
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2006.02
                            • 914

                            #358
                            NO, NO Huanghua robią wrażenie Twoje wypieki wyglądają bardzo... no bardzo smacznie
                            .



                            Comment

                            • monne
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2006.02
                              • 914

                              #359
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CarlBerg

                              Druga sprawa - UWAGA - ukazała się dość chyba interesująca dla nas książka - "Pieczenie chleba"
                              Ma 176 stron i mnóstwo porad i przepisów. Na dodatek cena to 5 zł

                              Zainteresowanym podaję sznurek do księgarni wysyłkowej
                              :
                              CarlBerg orientujesz się może czy przepisy w tej książce nadają się do piekarnika czy do "maszyny"?
                              .



                              Comment

                              • monne
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2006.02
                                • 914

                                #360
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cielak
                                Dziś upiekłem swój pierwszy chlebek Wyszedł pyszny, choć do zrobienia użyłem tylko mąki pszennej nie razowej i zamiast drożdży "instant" dałem 3/4 kostki drożdży piekarskich.
                                ...która to kostka drożdży miała _??_ dkg ??
                                .



                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
                                  darekd
                                  Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
                                  2024-07-21, 23:26
                                • darekd
                                  Flensburger, Strand-Lager
                                  darekd
                                  Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....
                                  2025-01-18, 23:56
                                • darekd
                                  Lednice, Výčepní 7
                                  darekd
                                  O minibrowarze:

                                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-lednice

                                  ekstr. 7%
                                  alk. 3%
                                  IBU 23

                                  Chmiele: Premiant, ŽPČ (Saaz), Kazbek, Mandarina Bavaria
                                  ...
                                  2024-12-30, 14:57
                                • darekd
                                  Kundmüller, Weiherer Festbier
                                  darekd
                                  Browar z bawarskiej Górnej Frankonii spod Bambergu, który w tym roku obchodzi swoją 150 rocznicę.
                                  W związku z tym uwarzono tego Festbiera o zaw. ekstr. 13,8% i alk. 5,8%
                                  Chmiel to Spalter Select

                                  https://www.brauerei-kundmueller.de/...herer-festbier...
                                  2024-12-07, 00:04
                                • darekd
                                  Moon Lark, Wharf
                                  darekd
                                  English Brown Porter,

                                  5,2% alk.

                                  Chmielony nie wiedzieć w sumie czemu Citrą i Mosaikiem. Nawet już z amerykańskich chmieli wybrałbym coś bardziej odpowiedniego do tego typu piwa, ale na ich stronie jest rozbieżność (zresztą nie po raz pierwszy), bo podają niemiecki...
                                  2024-12-02, 23:48
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...