Oby nie kiszonka...
Chleb - Domowa Piekarnia
Collapse
X
-
Wczoraj do grona domowych piekarzy dołączyłem ja - Dziku
Zanabyłem maszynę za okazyjną cenę 60 zł (jeden pojemnik, dwa mieszadła, 800 W)
Przez kilka dni gromadziłem wiedzę i przepisy, a wczoraj wystartowałem. Kupiłem na wszelki wypadek gotowca z "Polskich Młynów", ale w końcu zdecydowałem się jednak pierwszy raz zrobić coś samodzielnie - wg przepisu. Zdecydowałem się na "chleb życzeń" opisany na wielkorotnie wspominanym tu Forum Domowym. Wprowadziłem kilka swoich modyfikacji i... wystartowałem
Pachniało super, a i chlebek wyszedł wspaniale.
Miałem w planie do niego piwo, ale zanim plan zacząłem realizować wezwano mnie w trybie pilnym na całą noc do pracy (pomimo, ze dyżuru pod telefonem nie miałem wczoraj...)
Tak więc ledwo co spróbowanym wczoraj wypiekiem nacieszyłem się dopiero dziś na śniadanie... Jak odeśpię noc to będę obmyślał kolejny. Póki co jestem skazany na wypiek maszyną. Piekarnik kuchenki jest w takim stanie, że nie podoła zadaniu. Docelowo maszyną wolałbym ciasto wyrabiać, a w piekarniku piec.
A oto i chlebek:Last edited by dziku; 2006-08-12, 07:34.Dziku
Comment
-
-
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaGratuluję. Chleb wygląda pięknie.
Odespałem i obmyśliłem następny. Postanowiłem mianowicie uzdatnić nieco zakupionego gotowca - po dokładnej analizie jego składu. W zamyśle miał być lekki chlebek mieszany z ziarenkami rodzynkami i dosłownie odrobina kminku. Taki właśnie wyszedł. Połowa wypieku została już wciągnięta przez rodzinę.
Sam chlebek wygląda tak:Dziku
Comment
-
-
Mam pytanie do znawców tematu.
Czy macie jakiś sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe do wykonania w maszynie? Jak tu zrealizować kruszonkę?
Podkreślam, że na razie nie moge (jak to czyni wiele osób) wyrobić w maszynie, a upiec w piekarniku gdyż nie mam dostępu do tego ostatniego.Dziku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dorajlWiamy w klubie! Miło mi czytać, że powiększa się liczba zakwasowców, czyli wielbicieli prawdziwie tradycyjnego chleba!
Trzymam kciuki za niesłabnący zapał!!!W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Ja z kolei dodawałem jasny, suchy ekstrakt słodowy. Razem z miodem i piwem dodaje chlebkowi bardzo fajne posmaki.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
Comment