Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dorajl
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.10
    • 26

    #406
    Oby nie kiszonka...

    Comment

    • Borysko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.02
      • 1144

      #407
      Mnie sie kiedyś przez 2 dni młóta nie chciało wynieść do śmieci.... ciastem chlebowym to nie pachniało

      Comment

      • dziku
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.12
        • 1992

        #408
        Wczoraj do grona domowych piekarzy dołączyłem ja - Dziku
        Zanabyłem maszynę za okazyjną cenę 60 zł (jeden pojemnik, dwa mieszadła, 800 W)
        Przez kilka dni gromadziłem wiedzę i przepisy, a wczoraj wystartowałem. Kupiłem na wszelki wypadek gotowca z "Polskich Młynów", ale w końcu zdecydowałem się jednak pierwszy raz zrobić coś samodzielnie - wg przepisu. Zdecydowałem się na "chleb życzeń" opisany na wielkorotnie wspominanym tu Forum Domowym. Wprowadziłem kilka swoich modyfikacji i... wystartowałem
        Pachniało super, a i chlebek wyszedł wspaniale.
        Miałem w planie do niego piwo, ale zanim plan zacząłem realizować wezwano mnie w trybie pilnym na całą noc do pracy (pomimo, ze dyżuru pod telefonem nie miałem wczoraj...)
        Tak więc ledwo co spróbowanym wczoraj wypiekiem nacieszyłem się dopiero dziś na śniadanie... Jak odeśpię noc to będę obmyślał kolejny. Póki co jestem skazany na wypiek maszyną. Piekarnik kuchenki jest w takim stanie, że nie podoła zadaniu. Docelowo maszyną wolałbym ciasto wyrabiać, a w piekarniku piec.

        A oto i chlebek:
        Attached Files
        Ostatnia zmiana dokonana przez dziku; 2006-08-12, 07:34.
        Dziku


        Comment

        • huanghua
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.10
          • 1910

          #409
          Gratuluję. Chleb wygląda pięknie.
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

          Comment

          • dziku
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.12
            • 1992

            #410
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
            Gratuluję. Chleb wygląda pięknie.
            Dzięki.

            Odespałem i obmyśliłem następny. Postanowiłem mianowicie uzdatnić nieco zakupionego gotowca - po dokładnej analizie jego składu. W zamyśle miał być lekki chlebek mieszany z ziarenkami rodzynkami i dosłownie odrobina kminku. Taki właśnie wyszedł. Połowa wypieku została już wciągnięta przez rodzinę.
            Sam chlebek wygląda tak:
            Attached Files
            Dziku


            Comment

            • dziku
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.12
              • 1992

              #411
              Mam pytanie do znawców tematu.
              Czy macie jakiś sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe do wykonania w maszynie? Jak tu zrealizować kruszonkę?
              Podkreślam, że na razie nie moge (jak to czyni wiele osób) wyrobić w maszynie, a upiec w piekarniku gdyż nie mam dostępu do tego ostatniego.
              Dziku


              Comment

              • breslauer
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 2690

                #412
                Ja już od dwóch miesięcy robię chleb tylko na zakwasie. Rezultaty coraz lepsze...

                Comment

                • dorajl
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2005.10
                  • 26

                  #413
                  Wiamy w klubie! Miło mi czytać, że powiększa się liczba zakwasowców, czyli wielbicieli prawdziwie tradycyjnego chleba!

                  Trzymam kciuki za niesłabnący zapał!!!

                  Comment

                  • huanghua
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.10
                    • 1910

                    #414
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dorajl
                    Wiamy w klubie! Miło mi czytać, że powiększa się liczba zakwasowców, czyli wielbicieli prawdziwie tradycyjnego chleba!

                    Trzymam kciuki za niesłabnący zapał!!!
                    Ale krzykacz ... i do tego bez profilu
                    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                    Comment

                    • cielak
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.03
                      • 2890

                      #415
                      Właśnie wyjąłem kolejne (już nie liczę) dwa bochenki chlebka z piekarnika i 10 bułeczek.
                      zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

                      Comment

                      • breslauer
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 2690

                        #416
                        A czy ktoś ma doświadczenia z dodawaniem do chleba słodu np. ciemnego? czy słód trzeba ześrutować przed dodaniem do ciasta, czy może trzeba zalać wodą?

                        Comment

                        • Borysko
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.02
                          • 1144

                          #417
                          Ze slodami nie eksperymentowałem, ale zdażyło mi sie dobarwiać chleb ekstraktem barwiącym. Niewielka ilość daje fajne efekty (kolor plus smak).

                          Comment

                          • Maidenowiec
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.07
                            • 2287

                            #418
                            Ja z kolei dodawałem jasny, suchy ekstrakt słodowy. Razem z miodem i piwem dodaje chlebkowi bardzo fajne posmaki.
                            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                            Thou shallt not spilleth thy beer!

                            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                            Comment

                            • jerzy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.10
                              • 4707

                              #419
                              Bardzo często wrzucam różne słody do chleba - ale nieśrutowane, suche, razem ze słonecznikiem i innym ziarnem.
                              browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                              Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                              Comment

                              • dziku
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.12
                                • 1992

                                #420
                                Ponawiam moje dawne pytanie:
                                Czy znacie jakiś przepis na ciasto drożdżowe do wykonania w maszynie do chleba? Nie mam dostępu do dobrego piekarnika więc jest to dla mnie jedyna opcja wykonania takowego ciasta.
                                Dziku


                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
                                  darekd
                                  Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
                                  2024-07-21, 23:26
                                • darekd
                                  Flensburger, Strand-Lager
                                  darekd
                                  Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....
                                  2025-01-18, 23:56
                                • darekd
                                  Lednice, Výčepní 7
                                  darekd
                                  O minibrowarze:

                                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-lednice

                                  ekstr. 7%
                                  alk. 3%
                                  IBU 23

                                  Chmiele: Premiant, ŽPČ (Saaz), Kazbek, Mandarina Bavaria
                                  ...
                                  2024-12-30, 14:57
                                • darekd
                                  Kundmüller, Weiherer Festbier
                                  darekd
                                  Browar z bawarskiej Górnej Frankonii spod Bambergu, który w tym roku obchodzi swoją 150 rocznicę.
                                  W związku z tym uwarzono tego Festbiera o zaw. ekstr. 13,8% i alk. 5,8%
                                  Chmiel to Spalter Select

                                  https://www.brauerei-kundmueller.de/...herer-festbier...
                                  2024-12-07, 00:04
                                • darekd
                                  Moon Lark, Wharf
                                  darekd
                                  English Brown Porter,

                                  5,2% alk.

                                  Chmielony nie wiedzieć w sumie czemu Citrą i Mosaikiem. Nawet już z amerykańskich chmieli wybrałbym coś bardziej odpowiedniego do tego typu piwa, ale na ich stronie jest rozbieżność (zresztą nie po raz pierwszy), bo podają niemiecki...
                                  2024-12-02, 23:48
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...