Marusia napisał(a)
Inna pychotka dla zjadaczy zgnilaków - serek Lazur kremowy, mniam, do smarowania chlebka, zgniłosmak w pełni w formie masełka
Inna pychotka dla zjadaczy zgnilaków - serek Lazur kremowy, mniam, do smarowania chlebka, zgniłosmak w pełni w formie masełka
Ser świeży, twarogowy "Podlaski"
Co nam potrzeba:
----------------
- 1 ltr.mleka 2%;
- 2 łyżki octu jabłkowego;
- 5 łyżki soli.
Czynności:
----------
Litr mleka zagotowujemy w garnuszku, dodajemy 2 łyżki octu - mleko ścina się (powstaje twaróg i serwatka). Dodajemy dwie łyżki soli i tak gotujemy przez 5 min. Później zawartość garnuszka przelewamy do pieluszki bądź innego materiału i odciskamy serwatkę. W pieluszcze pozostaje zwarta konsystencja serowa. Taki serek zawinięty w szmatkę umieszczamy pod czymś ciężkim i trzymamy przez 2 godz. Po tym czasie wyciągamy serek ze szmatki i wkładamy go do naczynia z solanką (3 łyżki soli+ 0,5 ltr. wody) na 12 godz. Po upływie tego czasu serek jest gotowy do spożycia. Najlepszy do piw mocnych. Smacznego
Comment