Ser świeży, twarogowy "Podlaski"

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • may
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.01
    • 1509

    #1

    Ser świeży, twarogowy "Podlaski"

    Marusia napisał(a)
    Inna pychotka dla zjadaczy zgnilaków - serek Lazur kremowy, mniam, do smarowania chlebka, zgniłosmak w pełni w formie masełka
    Zgnilaki też świetne ale mam lepszy pomysł w formie przepisu:

    Ser świeży, twarogowy "Podlaski"

    Co nam potrzeba:
    ----------------
    - 1 ltr.mleka 2%;
    - 2 łyżki octu jabłkowego;
    - 5 łyżki soli.

    Czynności:
    ----------
    Litr mleka zagotowujemy w garnuszku, dodajemy 2 łyżki octu - mleko ścina się (powstaje twaróg i serwatka). Dodajemy dwie łyżki soli i tak gotujemy przez 5 min. Później zawartość garnuszka przelewamy do pieluszki bądź innego materiału i odciskamy serwatkę. W pieluszcze pozostaje zwarta konsystencja serowa. Taki serek zawinięty w szmatkę umieszczamy pod czymś ciężkim i trzymamy przez 2 godz. Po tym czasie wyciągamy serek ze szmatki i wkładamy go do naczynia z solanką (3 łyżki soli+ 0,5 ltr. wody) na 12 godz. Po upływie tego czasu serek jest gotowy do spożycia. Najlepszy do piw mocnych. Smacznego
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    May, to powinno figurować jako osobny temat w nowym dziale, napiszę do Arta z prośbą o przeniesienie
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • may
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.01
      • 1509

      #3
      Marusia napisał(a)
      May, to powinno figurować jako osobny temat w nowym dziale, napiszę do Arta z prośbą o przeniesienie
      O tak! Ponownie wpisałem się tam gdzie nie trzeba.

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #4
        Nie mogłem się powstrzymać i jeszcze wczoraj wykonałem ten serek. Do dzisiaj pomoczył się porządnie w solance i jest pycha! Zaraz przetestuję jak sprawdza się przy piwie

        Comment

        • Borysko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.02
          • 1144

          #5
          A mnie od dawna chodzi po głowie domowy wyrób sera, ale takiego prawdziwego, na podpuszczce. Czy ktoś ma w tej materii jakieś doświadczenia? Moim problemem jest sama podpuszczka - trzeba kupić kosmiczną ilość, nikt tym w Polsce detalicznie nie handluje. Natomiast w USA można kupić w tabletkach. Jeśli kogoś zainteresowałem, zajrzyjcie tutaj:

          Find home cheese making supplies, recipes, articles and more. We're here to help you make cheese and have fun along the whey. Learn more about making cheese!



          Jakby znalazło się więcej chętnych, to moglibyśmy nabyć hurtową ilość podpuszczki i podzielić się nią.

          Comment

          • may
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.01
            • 1509

            #6
            Twilight_Alehouse napisał(a)
            Nie mogłem się powstrzymać i jeszcze wczoraj wykonałem ten serek. Do dzisiaj pomoczył się porządnie w solance i jest pycha! Zaraz przetestuję jak sprawdza się przy piwie
            To jest dopiero szybkość - teoria w praktykę. Smacznego!

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

              #7
              may napisał(a)
              To jest dopiero szybkość - teoria w praktykę. Smacznego!
              A co mam się ociągać... Jak widzę obiecujacy przepis to wypróbowuję! Serek wyszedł wyśmienity, już zdązyłem go nawet powtórzyć. Trzecia "warka" po świętach. Dzięki za przepis!

              Comment

              • Borysko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.02
                • 1144

                #8
                Ja również wcieliłem przepis w życie. Smaczny, łatwy do zrobienia. Zyskuje po kilku dniach leżenia w solance (zaostrza się wtedy). Próbowałeś go może osuszyć i przetrzymywać bez solanki?

                Comment

                • may
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.01
                  • 1509

                  #9
                  Borysko napisał(a)
                  Próbowałeś go może osuszyć i przetrzymywać bez solanki?
                  Nie. Za to próbowałem wędzić. To dopiero rarytas!

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • Orzech1988
                    XI Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
                    Orzech1988
                    Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
                    zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
                    XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego


                    Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
                    2020-01-15, 17:07
                  • Prusak
                    Browary, z których piwo zdążyłeś wypić, zanim padły
                    Prusak
                    Korzystając z chwili wolnego czasu postanowiłem sporządzić spis browarów, z których produkcją miałem okazję zapoznać się, kiedy jeszcze istniały. Pomyślałem, że w klasyfikacji odwiedzonych browarów nikt nie ma szans z @abernackim, hobbystycznie się nie udzielam, więc może tu mam jakieś...
                    2024-02-07, 18:00
                  • yaro74
                    Proef, To Øl, Fuck Art - This Is Hygge
                    yaro74
                    Saison o zawartości alkoholu 7,0% z dodatkiem soli morskiej, ziemniaków i rabarbaru.
                    Barwa pomarańczowa, opalizująca.
                    Zapach: intensywny, przyjemny, owocowy, rabarbar, brzoskwinia, przyprawowy i lekko ziołowy.
                    Wysycenie: średnie.
                    Smak: owocowy, przyprawowy, lekko słodowy,...
                    2020-03-17, 22:29
                  • pabulons
                    Podlaski człek wita ;)
                    pabulons
                    Cześć.
                    Nazywam się Paweł. Pochodzę z podlaskiego zaścianka czyli z Białegostoku. Ale tu też jest super! Studiuję, rozwijam się i odkrywam kolejne pasje. Od kilku lat produkuję cydr, który ma swój posmak nawet w dalekiej rodzinie i wśród znajmoych. Przyszedł czas na piwo!
                    2016-05-11, 21:35
                  • Pivotal
                    Proef, Mikkeller Pastelism
                    Pivotal
                    Piwo od duńskiego Mikkellera, uwarzone przez belgijski De Proef Brouwerij przy współpracy z angielską wytwórnią muzyczną DOMINO i szkockim zespołem The Pastels.

                    Pilzner z dodatkiem soli o zawartości alkoholu 5.6% i 14.2% ekstraktu.

                    BARWA: Jasna, złocista, opalizująca....
                    2018-07-08, 13:23
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...