przepisy świąteczne

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arcy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.07
    • 7538

    przepisy świąteczne

    W związku z bliżającymi się świętami, chciałbym przygotować coś ciekawego. Zależy mi szczególnie na daniach regionalnych.

    Sam natomiast podam przepis na makówki. Jak mi powiedziano, jest to śląska "odpowiedź" na kutię Podaję tak, jak zaobserowałem, nie mam spisanego przepisu.

    Surowce:
    zmielony mak
    bułka lub suchary
    ciepłe (letnie) mleko
    miód
    bakalie (orzechy, rodzynki, migdały...)

    Na dnie naczynia układamy warstwę z części masy makowej wymieszanej z miodem. Na to kładziemy pociętą w kromki bułkę lub suchary, namoczone w mleku z dodatkiem miodu - powinny być tak namoczone, aby się rozpadać. Posypujemy bakaliami. Układamy kilka takich warstw. W zależności od naszego upodobania do słodyczy, możemy dolać więcej miodu. Dopiero po ułożeniu mieszamy intensywnie. Najlepiej, jeśli pozwolimy makówkom trochę "poleżakować", ale niecierpliwych doskonale rozumiem

    Ponieważ obserowałem to raptem z 2 razy, a sam robiłem raz, będę wdzięczny za uwagi i uzupełnienia.
  • Czapayew
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.10
    • 1966

    #2
    Dla mnie nie ma świąt bez kompotu z "suszu" - czyli z suszonych owoców. Głównie składniki to ww. owoce czyli śliwki, gruszki, jabłka, figi etc. Wszystko zas odpowiednio przyprawione goździkami i cynamonem.
    Równie wielką frajda jak picie jest później konsumpcja odcedzonych fruktów .
    Last edited by Czapayew; 2004-12-09, 08:01.
    "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

    www.zamkoszlaki.com
    www.piwnekapsle.net

    Comment

    • arcy
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.07
      • 7538

      #3
      Chodzi mi to po głowie, zajadałem się tym na Śląsku. Zdradź tylko, czy zagęszczasz ją w jakiś sposób?

      Comment

      • Czapayew
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.10
        • 1966

        #4
        Nieee - słodzę tylko podług gustu.
        "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

        www.zamkoszlaki.com
        www.piwnekapsle.net

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Kompot z suszu w moim rodzinnym domu wygląda tak, że oprócz suszonych owoców dodajemy też kompotu z moreli i brzoskwiń. Niczym się tego nie dosładza, a tym bardziej zagęszcza, niby po co? To ma być kompot, nie zupa
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • arcy
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.07
            • 7538

            #6
            No właśnie! Pomyliłem z kaszubską zupą z suszonych owoców

            Comment

            • biermann
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.09
              • 2552

              #7
              Odp: przepisy świąteczne

              arcy napisał(a)
              W związku z bliżającymi się świętami, chciałbym przygotować coś ciekawego. Zależy mi szczególnie na daniach regionalnych.

              Sam natomiast podam przepis na makówki. Jak mi powiedziano, jest to śląska "odpowiedź" na kutię Podaję tak, jak zaobserowałem, nie mam spisanego przepisu.
              U nas to muszą być makiełki - zasadniczo podobne do Twoich makówek ale bez tych dodatkowych "śmieci" bakaliowych jedynie dopuszczalne są rodzynki, które ja ze wstrętem odkładam na bok lub skarmiam żonę . I nie jestem pewien czy dodaje się miód. Mak z namoczoną w mleku bułką miesza się tworząc jedną z najpyszniejszych paciai. Którą wypada też schłodzić w lodówce. Ortodoksi mogą dorzucić rzeczone rodzynki.
              Wigilia bez makiełek to jak piwo bezalkoholowe.
              Last edited by biermann; 2004-12-09, 11:56.
              "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
              Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
              Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
              Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
              Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                A u mnie sie je kluski z makiem. Kluski obowiązkowo zrobione w domu, płaskie, cienkie prostokąty. Farsz: Reszta masy makowej pozostałej po robieniu makowców
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • arcy
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.07
                  • 7538

                  #9
                  Kluski z makiem jadałem przez lata w Gdyni. Robi je babcia, pochodząca z Mazowsza. Z tego co wiem, Kaszubi ich nie jadali.

                  Comment

                  • solfernus
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.08
                    • 1025

                    #10
                    U mnie na Wigilię musi być: grochówka, barszcz biały i czerwony(koniecznie z uszkami grzybowymi) kapusta i ryż z przetartymi śliwkami
                    suszonymi - to moje ulubione danie.W ryżu są suszone gruszki.
                    Na samą muśl to się już ślinię.I kompot z suszek.I więcej nie pamiętam
                    Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

                    Comment

                    • solfernus
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.08
                      • 1025

                      #11
                      Jeszce pierogi z kapustą i oddzielnie ruskie.
                      U nas dzielą się też opłatkiem i ząbkiem czosnku
                      Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

                      Comment

                      • ZIOMEK2
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.09
                        • 2523

                        #12
                        Zupa rybna ( na czas świąteczny )

                        Biała zupa rybna

                        Właśnie nadszedł na nią czas.
                        U mnie przyrządza się ją w Wigilię i można jeść do Trzech Króli.
                        Zupa dobra też na " kaca ".
                        W/g przepisu babci Ali.

                        Składniki :
                        2 łby karpia
                        filet z karpia ( do 200g )
                        łyżka soku z cytryny
                        marchew, pietruszka, cebula, kawałek selera
                        2 łyżki masła, łyżka mąki pszennej
                        liść laurowy, 3-4 ziarna ziela ang.
                        szczypta gałki muszkatołowej
                        1/2 szklanki śmietany, 2 żółtka
                        sól, pieprz

                        Filet z karpia natrzeć solą i skropić cytryną, i do lodówki na godzinę. Robimy wywar. Warzywa pokroić i gotować 20 min. w głębokiej wodzie.
                        Łby oczyszczone włożyć do wywaru. Posolić, dodać ziele ang. i liść laurowy gotować na małym ogniu ( 20 min ).
                        Wywar przecedzić, zagotować, włożyć filet z karpia i gotować około 20 min. na małym ogniu.
                        Filet wyjąć, obrać ze skóry, mięso pokroić w kostkę, zaś wywar przecedzić ( ponownie ), z łbów wybrać części jadalne, pokroić i wszystko zagotować.
                        Dodać masło utarte z mąką i mieszając około 2 min. - gotować.Dodać sól i pieprz.
                        Śmietanę dokładnie rozmieszać z żółtkami i gałką muszkatołowa ( można dodać potartą skórkę z cytryny )
                        Wlać do zupy i mieszając podgrzać ( nie gotować ). Podawać z grzankami i z bułki.

                        Przepis znajdziesz też w dobrej książce kucharskiej.
                        Polecam !

                        Smacznego !

                        Comment

                        • ZIOMEK2
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.09
                          • 2523

                          #13
                          siemieniotka

                          Teraz coś łatwiejszego.

                          Siemieniotka - stara wigilijna zupa śląska.

                          Składniki:
                          300 g ziaren konopi
                          4 szklanki mleka
                          3 łyżki mąki
                          łyżka masła
                          2 łyżki cukru
                          łyżka soli

                          Konopie umyć i zalać gorącą wodą - gotować. Kiedy ziarna zaczną pękać, odcedzić ( wywar zostawić ).
                          Z nasion wycisnąć mleczko, połączyć z mlekiem i wywarem, dodać sól i cukier.
                          Dokładnie mieszać i gotować na małym ogniu.Zagęścić zasmażką.

                          Smacznego !

                          Comment

                          • ZIOMEK2
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.09
                            • 2523

                            #14
                            inne / KUTIA

                            Makówki jakieś były, " moczki " na innych stronach, ryby smażone i w jarzynach to rzecz oczywista ( ale po Świętach przypomnę co na te Święta " ugotowałem " ).

                            Smacznego !

                            P.S.
                            Gdyby ktoś z szerokiego grona zechciał podać optymalny przepis na KUTIĘ ( w/g własnych tradycyjnych upodobań ) - to byłbym wielce rad ( chcę sobie zrobić na Nowy Rok ).

                            Jeszcze raz wszystkiego dobrego na Święta.

                            Comment

                            • solfernus
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.08
                              • 1025

                              #15
                              KUTIA (skł. na 6 osób)
                              300 g maku
                              300 g obłuskanej pszenicy
                              200 ml płynnego miodu
                              100 g orzechów laskowych
                              100 g orzechów włoskich
                              100 g rodzynek
                              100 g całych wiśni z konfitury
                              cukier waniliowy
                              Mak i pszenicę oddzielnie opłukać i namoczyć na noc. Pszenicę odcedzić, zalać 2 l wrzątku i gotować pod przykryciem ok. 3 godz., aż ziarno będzie miękkie, (ale nierozgotowane). Pszenicę odcedzić i ostudzić. Mak odcedzić i zmielić 3-4 razy (można użyć gotowego z puszki, wymieszanego już z bakaliami). Orzechy posiekać, wiśnie wydrylować. Mak wymieszać z miodem, bakaliami, wanilią i pszenicą, a następnie smażyć na maśle przez 10 min. Po ostudzeniu wstawić potrawę do lodówki na kilka godzin.
                              Smacznego!
                              Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X