"Narodnaja zakuska" czyli suszona ryba w soli

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • may
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.01
    • 1509

    #1

    "Narodnaja zakuska" czyli suszona ryba w soli

    Przepis rodem zza Buga.
    Filet z ryby (dowolnej) myjemy pod bieżącą wodą, a później grubo obtaczamy w soli. Tak zaprawiony filet zawijamy w papier śniadaniowy i na gorący grzejnik - celem zasuszenia. Po 2-3 dniach zasuszony rybny filet jest gotowy do spożycia jako zakąska do piwa - raczej do jasnych gatunków.Smacznego.
  • Borysko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.02
    • 1144

    #2
    Brzmi intrygująco. Sądzisz, że kaloryfer wystarczy?

    Comment

    • may
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.01
      • 1509

      #3
      Borysko napisał(a)
      Brzmi intrygująco. Sądzisz, że kaloryfer wystarczy?
      Jak najbardziej! Białorusini suszą rybę prawie wszędzie. Nawet na desce rozdzielczej samochodu tuż przy wywiewach ciepłego powietrza.

      Comment

      • kiszot
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2001.08
        • 8120

        #4
        Przy moich futrzakach to ta ryba raczej by się nie uchowała.
        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

        Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
        So von Natur, Natur in alter Weise,
        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Marcin_wc
          Ryba w soli
          Marcin_wc
          Przepis znany pewnie wielu osobom, ryba przyrządzona w ten sposób jest soczysta i bardzo delikatna.

          Składniki:

          Cała ryba
          Sól kamienna
          Sól
          Pieprz
          Koperek
          Pietruszka
          Cytryna

          Opcjonalnie:

          Bazylia lub kolendra...
          2006-02-15, 02:45
        • kaczka116
          Sady, Suszona Śliwka
          kaczka116
          Piwo gotowe do oceny
          2019-03-20, 18:36
        • darekd
          Lupulus, Jolly Poupée
          darekd
          Znany w Polsce browar z walońskiej prowincji Luxembourg nieopodal granicy z Luksemburgiem.

          Na ecie info: "modern red beer", chmiel Styrian Golding, zaw. alk. bardzo dokładnie podana: 6,671%

          https://lupulus.be/biere/jolly-poupee-33cl

          Aromat - na początku...
          2024-12-22, 22:43
        • dadek
          Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
          dadek
          Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
          2024-11-19, 04:20
        • pebejot
          Szwecja, Malmö, Bergsgatan 33, Malmö Brewing Co & Taproom
          pebejot
          Browar restauracyjny poza pełnym turystycznego zgiełku centrum Malmö.
          Mieści się w zabytkowej kamienicy, jednak wnętrze znacznie mniej zabytkowe.
          Jest tak trochę w stylu amerykańskim, duży miszmasz na wielkiej powierzchni, gdzie centralnym punktem jest olbrzymi bar, za którym jest...
          2024-08-07, 16:46
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...