Wspominałam już ten przepis w Kąciku kucharskim, ale uważam, że należy mu się osobny temacik - kto jadł, ten wie
Składniki:
4 duże kartofle
4 cebule (wielkość wg gustu)
łyżka masła
2 szklanki mleka
kminek (wg gustu, ale bez przesady, starczy pół łyżeczki ew. cała
sól
wrzątek
Obrać skórkę z ziemniaków jak najcieniej, pokroić dowolnie (ziemniaki, nie skórkę).
Do tego dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki i ile chcecie, ja praktycznie daję prawie tyle samo cebuli, co ziemniaków
Zalać to mlekiem, żeby do połowy zakryło towar (jak będzie mniej lub więcej, też nie szkodzi), uzupełnić wrzącą wodą, tak, żeby zakryła produkty, dodać kminku (też ile kto lubi) oraz łyżkę masła, postawić na gaz i gotować dość intensywnie, koniecznie pod przykrywką, aż zmiękną. Dodać soli do smaku i jeszcze chwilę gotować. Wyłączyć i podawać, mniam
Składniki:
4 duże kartofle
4 cebule (wielkość wg gustu)
łyżka masła
2 szklanki mleka
kminek (wg gustu, ale bez przesady, starczy pół łyżeczki ew. cała
sól
wrzątek
Obrać skórkę z ziemniaków jak najcieniej, pokroić dowolnie (ziemniaki, nie skórkę).
Do tego dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki i ile chcecie, ja praktycznie daję prawie tyle samo cebuli, co ziemniaków
Zalać to mlekiem, żeby do połowy zakryło towar (jak będzie mniej lub więcej, też nie szkodzi), uzupełnić wrzącą wodą, tak, żeby zakryła produkty, dodać kminku (też ile kto lubi) oraz łyżkę masła, postawić na gaz i gotować dość intensywnie, koniecznie pod przykrywką, aż zmiękną. Dodać soli do smaku i jeszcze chwilę gotować. Wyłączyć i podawać, mniam
Comment