[słodycze] Blok czekoladowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arcy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.07
    • 7538

    [słodycze] Blok czekoladowy

    Dziś przepis na niezwykle popularny na allegro blok czekoladowy (por. blok czekoladowy)

    Mieszamy ze sobą: 0,5 kg mleka w proszku, 3 łyżki kakao, 2 paczki herbatników (najlepsze do tego są te z bydgoskiej "Jutrzenki"), opcjonalnie bakalie, aromaty itp.
    Do garnka wrzucamy kostkę masła, 2 szklanki cukru, pół szklanki wody. Po zagotowaniu łączymy wszystkie składniki, mieszamy i wylewamy do foremki. Potem zostaje czekać, aż masa odpowiednio stężeje i możemy wcinać, ewentualnie wystawić na allegro.

    Informacja dla przeciwników własnoręcznego robienia rzeczy, które można przecież kupić. Podobny blok (tylko mniej smaczny) pod nazwą handlową "Blok Lubuski" produkuje firma Magnolia
    Last edited by arcy; 2004-12-09, 19:49.
  • ergie
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.05
    • 1041

    #2
    Arcy chocbyś penknoł to i tak nie uda Ci się zrobić (ani nikomu innemu) takiego bloku jak robi Dzudzinka. Tak więc robienie ludziom nadziei, że przepis, który podałes da w efekcie blok czekoladowy taki jak wystawiony przez Dudi na aukcji jest zwykłym kłamstwem
    Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
    ------------------------------------------------------------------
    Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

    Comment

    • arcy
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.07
      • 7538

      #3
      Nie jadłem bloku Dudzinki, natomiast podany przeze mnie przepis jest wynikiem obserwacji działań mojego ojca, który:
      - podobnie jak ja ma słabość olbrzymią do słodyczy,
      - blok robi od lat, zaczął zanim pojawił się na allegro,
      - jest zawodowym kucharzem.

      Prowadziłem testy na wielu osobach, tempo znikania bloku było oszałamiające. Nie chcę podważać umiejętności Dudzinki, natomiast nie mogę zgodzić się z Twoją tezą.

      Pozdrawiam

      PS. Sekret tkwi w proporcjach. Jak w każdej potrawie, tak i tu zalecane jest podejście indywidualne, a nie trzymanie się ściśle przepisu.
      PS2. Dudzinka nosi takie samo nazwisko jak moi krewni. Ale on nie umieją robić bloku
      Last edited by arcy; 2004-12-09, 21:30.

      Comment

      • peter007
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.06
        • 2820

        #4
        Blok - świetna sprawa. Szkoda tylko że moja mama tak rządko go robi.
        Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

        Comment

        • kiszot
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2001.08
          • 8108

          #5
          Nie oglądaj się na mamę tylko sam se zrób.
          Mój blok już zrobiony i czeka na degustację.
          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

          Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
          So von Natur, Natur in alter Weise,
          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

          Comment

          • ergie
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.05
            • 1041

            #6
            kiszot napisał(a)
            Nie oglądaj się na mamę tylko sam se zrób.
            Mój blok już zrobiony i czeka na degustację.
            Ciekawe kto po niej będzie bardziuej zdegustowany Ty czy blok?
            Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
            ------------------------------------------------------------------
            Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

            Comment

            • kiszot
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🍼🍼
              • 2001.08
              • 8108

              #7
              ergie napisał(a)
              Ciekawe kto po niej będzie bardziuej zdegustowany Ty czy blok?
              Ja bym postawił na blok.Tym bardziej,że 1/3 już nie ma.Bo moja córka juz zdegustowała
              Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
              1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

              Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
              Mein Schlesierland, mein Heimatland,
              So von Natur, Natur in alter Weise,
              Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
              Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

              Comment

              • peter007
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.06
                • 2820

                #8
                Co prawda mama rzedziej go robi bo już z nią nie mieszkam a sam se nie zrobie bo tak jak nie tykam się hydrauliki, o której nie mam pojęcia tak w gary nie zaglądam z podobnego powodu.
                Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                Comment

                • annewit
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.11
                  • 85

                  #9
                  Nigdy bloku nie robiłam i w ogóle kuchnia jest dla mnie zagadką(poza tym co w akademiku można zrobić?)ale chętnie spróbuję,jeśli ktoś będzie mieć nadmiar

                  Comment

                  • arcy
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.07
                    • 7538

                    #10
                    Czuję się wywołany do tablicy

                    Niestety, do świąt na pewno nie ruszy produkcja. Być może po świętach, aby osłodzić sobie pożegnanie bardzo udanego roku. Pomyślę o Tobie przy podziale Choć duży wpływ na moją decyzję będzie miał Twój stosunek do wszechobecnych utopenców. Na pewno skosztowanie jednego by Ci nie zaszkodziło

                    Comment

                    • annewit
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.11
                      • 85

                      #11
                      Choć duży wpływ na moją decyzję będzie miał Twój stosunek do wszechobecnych utopenców. Na pewno skosztowanie jednego by Ci nie zaszkodziło
                      Stawiasz mnie w bardzo ciężkiej sytuacji,blok jest czekoladowy i nie dałabym rady,żeby się opanować przed skosztowanie,ale utopence to inna historia,szanuję je ale wolę jednak dawkę czekoladowej energii,noooo chyba,że ten blok jest faktycznie taki rewelacyjny to może dam się dopaść tym wszędobylskim utopencom

                      Comment

                      • garfunkel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.04
                        • 1068

                        #12
                        Taki blok, najsmaczniejszy pod słońcem, powstaje w częstochowskiej cukierni Consonni

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X