Składniki:
----------
-2 łyżki stołowe oliwy z oliwek;
-3 cebule posiekane (ok. 2 szklanek);
-0,7 kg mięsa wołowego (np.udźca) pokrojonego w kostkę;
-0,5 szklanki kaszy gryczanej, olukanej i odsączonej;
-5 szklanek wody;
-2 liście laurowe;
-12 ząbków czosnku, obranych;
-sól;
-świeżo mielony czarny pieprz.
Czynności:
----------
W garnku ustawionym na średnim ogniu rozgrzać oliwę i smażyć cebulę 10-12 minut na złotobrązowy kolor, mieszając od czasu. Dodać mięso i kaszę. Wlać wodę, wrzucić liście laurowe i czosnek. Garnek przykryć, zmniejszyć ogień i gotować zupę 55-60 minut, aż kasza zmięknie. Usunąć liście laurowe, polewkę doprawić solą i pieprzem, natychmiast podawawać np. z porterem żywieckim.
----------
-2 łyżki stołowe oliwy z oliwek;
-3 cebule posiekane (ok. 2 szklanek);
-0,7 kg mięsa wołowego (np.udźca) pokrojonego w kostkę;
-0,5 szklanki kaszy gryczanej, olukanej i odsączonej;
-5 szklanek wody;
-2 liście laurowe;
-12 ząbków czosnku, obranych;
-sól;
-świeżo mielony czarny pieprz.
Czynności:
----------
W garnku ustawionym na średnim ogniu rozgrzać oliwę i smażyć cebulę 10-12 minut na złotobrązowy kolor, mieszając od czasu. Dodać mięso i kaszę. Wlać wodę, wrzucić liście laurowe i czosnek. Garnek przykryć, zmniejszyć ogień i gotować zupę 55-60 minut, aż kasza zmięknie. Usunąć liście laurowe, polewkę doprawić solą i pieprzem, natychmiast podawawać np. z porterem żywieckim.
Comment