Polewka szlachecka - wersja dla mięsożerców

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • may
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.01
    • 1508

    Polewka szlachecka - wersja dla mięsożerców

    Składniki:
    ----------
    -2 łyżki stołowe oliwy z oliwek;
    -3 cebule posiekane (ok. 2 szklanek);
    -0,7 kg mięsa wołowego (np.udźca) pokrojonego w kostkę;
    -0,5 szklanki kaszy gryczanej, olukanej i odsączonej;
    -5 szklanek wody;
    -2 liście laurowe;
    -12 ząbków czosnku, obranych;
    -sól;
    -świeżo mielony czarny pieprz.

    Czynności:
    ----------
    W garnku ustawionym na średnim ogniu rozgrzać oliwę i smażyć cebulę 10-12 minut na złotobrązowy kolor, mieszając od czasu. Dodać mięso i kaszę. Wlać wodę, wrzucić liście laurowe i czosnek. Garnek przykryć, zmniejszyć ogień i gotować zupę 55-60 minut, aż kasza zmięknie. Usunąć liście laurowe, polewkę doprawić solą i pieprzem, natychmiast podawawać np. z porterem żywieckim.
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Fajny przepisik, wypróbuję go w sobotę
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19261

      #3
      Proste i musi być smaczne. Też obadam.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X