PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
CIASTO:2 szkl.mąki,3/4 szkl.ciepłej wody,1 jajko,sól
FARSZ:40 dkg.kwaszonej kapusty,4 dkg suszonych grzybów,1 cebula,1 łyżka mąki,2 łyżki oleju,sól i pieprz do smaku.
Grzyby ugotować,odcisnąć i pokroić drobno,kapustę odcisnąć,pokroić i zalać wywarem z grzybów..gotować pod przykryciem,gdy jest miękka dodać pokrojone grzyby i cebule posiekaną i podsmażoną na oleju,doprawić solą i pieprzem,opruszyć mąką i zagotować.
Zagnieść ciasto z mąki jajka i wody oraz szczypty soli,ciasto powinno być gładkie.Połowę ciasta odłożyć i przykryć ściereczką aby nie wyschło...drugą połowę rozwałkować,wycinać krążki filiżanką,na krążki nakładać farsz,zlepić i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.
CIASTO:2 szkl.mąki,3/4 szkl.ciepłej wody,1 jajko,sól
FARSZ:40 dkg.kwaszonej kapusty,4 dkg suszonych grzybów,1 cebula,1 łyżka mąki,2 łyżki oleju,sól i pieprz do smaku.
Grzyby ugotować,odcisnąć i pokroić drobno,kapustę odcisnąć,pokroić i zalać wywarem z grzybów..gotować pod przykryciem,gdy jest miękka dodać pokrojone grzyby i cebule posiekaną i podsmażoną na oleju,doprawić solą i pieprzem,opruszyć mąką i zagotować.
Zagnieść ciasto z mąki jajka i wody oraz szczypty soli,ciasto powinno być gładkie.Połowę ciasta odłożyć i przykryć ściereczką aby nie wyschło...drugą połowę rozwałkować,wycinać krążki filiżanką,na krążki nakładać farsz,zlepić i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.