Piergoi z kapustą i grzybami [Cos na Wigilie]

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mister
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.09
    • 683

    Piergoi z kapustą i grzybami [Cos na Wigilie]

    PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

    CIASTO:2 szkl.mąki,3/4 szkl.ciepłej wody,1 jajko,sól
    FARSZ:40 dkg.kwaszonej kapusty,4 dkg suszonych grzybów,1 cebula,1 łyżka mąki,2 łyżki oleju,sól i pieprz do smaku.

    Grzyby ugotować,odcisnąć i pokroić drobno,kapustę odcisnąć,pokroić i zalać wywarem z grzybów..gotować pod przykryciem,gdy jest miękka dodać pokrojone grzyby i cebule posiekaną i podsmażoną na oleju,doprawić solą i pieprzem,opruszyć mąką i zagotować.
    Zagnieść ciasto z mąki jajka i wody oraz szczypty soli,ciasto powinno być gładkie.Połowę ciasta odłożyć i przykryć ściereczką aby nie wyschło...drugą połowę rozwałkować,wycinać krążki filiżanką,na krążki nakładać farsz,zlepić i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.
Przetwarzanie...
X