Przepis na domową szynkę - łatwą do zrobienia. Jest smaczna, krucha i może być bardzo długo przechowywana w lodówce, cały czas jest świeża.
Składniki:
- surowa szynka ok 1,5 kg
- po 1 czubatej łyżce soli, cukru i saletry (można kupic w supermarketach)
- przyprawy: liść laurowy, pieprz ziarnisty, kolendra, goździki, cynamon.
Przyprawy mielimy w młynku, mieszamy z solą, saletrą i cukrem i dzielimy na dwie równe cześci.
Szynkę myjemy, obsuszamy ścierką i nacieramy dokładnie połową przypraw. Dobieramy garmek taki, aby szynka dość ciasno do niego weszła, wkładamy szynkę, przykrywamy pokrywką i wynosimy do piwnicy.
Na następny dzień przekręcamy szynkę ma drugą stronę. Po dwóch dniach drugą część przypraw rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody i zalewamy szynkę tak aby cała była przykryta, ewentualnie można dodać jeszcze troche wody. Szynkę trzymamay w zalewie 2-3 tygodnie w chłodnej piwnicy lub w lodówce. Codziennie należy szynkę przekręcać na drugą stronę.
Szynkę wyciągamy z zalewy, obsuszamy na ścierce, wkładamy w rękaw foliowy do pieczenia i obwiązujemy sznurkiem. Robimy igłą kilka dziurek w rękawie, wsadzamy szynkę do naczynia żaroodpornego i pieczemy 1,5 godz w pierakniku nagrzanym do 180 st.C.
Można podawać na gorąco, ale lepsza -według mnie- jest na zimno.
Składniki:
- surowa szynka ok 1,5 kg
- po 1 czubatej łyżce soli, cukru i saletry (można kupic w supermarketach)
- przyprawy: liść laurowy, pieprz ziarnisty, kolendra, goździki, cynamon.
Przyprawy mielimy w młynku, mieszamy z solą, saletrą i cukrem i dzielimy na dwie równe cześci.
Szynkę myjemy, obsuszamy ścierką i nacieramy dokładnie połową przypraw. Dobieramy garmek taki, aby szynka dość ciasno do niego weszła, wkładamy szynkę, przykrywamy pokrywką i wynosimy do piwnicy.
Na następny dzień przekręcamy szynkę ma drugą stronę. Po dwóch dniach drugą część przypraw rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody i zalewamy szynkę tak aby cała była przykryta, ewentualnie można dodać jeszcze troche wody. Szynkę trzymamay w zalewie 2-3 tygodnie w chłodnej piwnicy lub w lodówce. Codziennie należy szynkę przekręcać na drugą stronę.
Szynkę wyciągamy z zalewy, obsuszamy na ścierce, wkładamy w rękaw foliowy do pieczenia i obwiązujemy sznurkiem. Robimy igłą kilka dziurek w rękawie, wsadzamy szynkę do naczynia żaroodpornego i pieczemy 1,5 godz w pierakniku nagrzanym do 180 st.C.
Można podawać na gorąco, ale lepsza -według mnie- jest na zimno.
Comment