Zapasy świąteczne już się kończą, więc proponuję Wam na cały rok, rewelacyjny placek węgierski do : piwa, wina i dla wegetarianów czyli...
LANGOS ( czytaj langosz ) - drożdżowy placek węgierski.
To mój prezent dla Was na Nowy Rok !
Placek jest bardzo popularny na Węgrzech, na Słowacji i w Czechach ( głównie Morawy ), także w Polsce południowo - wschodniej ( n.p. Bieszczady ).
Można go nabyć tam gdzie leją piwo i wino, także w barach typu Bistro, góralska gospoda ( Koliba ) it.p.
Też go zjesz przy basenach kąpielowych i w Beskidach ( część czeska i słowacka ) na rowerowym szlaku www.cyklotrasy.cz
Myślę, że i Wam przypadnie do gustu ( prosty przepis, łatwostrawność... i piwny pączek w gębie / to moje / ).
Przepis w/g " znajomi z Liptova " i moje doświadczenia konsumpcyjno - kulinarne ( porcja dla czterech osób do dużego piwa ) :
Składniki :
2 szt. - ugotowane i sprasowane ziemniaki ( większe )
3 dkg drożdży
1 szklanka letniego mleka ( 200 - 250 ml )
1 łyżka ( stołowa ) oleju
szczypta soli ( do smaku )
odrobina cukru ( max. płaska łyżeczka do herbaty )
40 dkg mąki pszennej
Sposób przyrządzenia :
1. Drożdże rozbić i rozpuścić w 1/2 szklanki mleka z cukrem j.w.
2. Mąkę wsypać do miski, pośrodku zrobić dołek do którego wlać rozpuszczone drożdże.
3. Następnie dodać masę z ziemniaka, olej i resztę mleka, sól do smaku i całość wyrobić na ciasto.
4. Całość posypać mąką i zostawić pod przykryciem ( ręcznik ) w ciepłym miejscu około 1 godz.
5. Placki formować wielkości dłoni ( rozwartej ) o grubości od 2 - 5 mm.
Smażyć w głębokim tłuszczu ( dobrze rozgrzany ) pod przykryciem do koloru bursztynowego, a po przewróceniu na drugą stronę bez przykrycia.
6. Podawać na słodko ( dżem, bita śmietana, cynamon it.p. ) do piw ciemnych, lub na ostro ( ketchup, pasty serowe ( twaróg ); cebula, czosnek, papryka lub różne kombinacje z żółtym serem / tarty / it.p. ) do piw jasnych, smarując górną stronę placka.
Zróbcie sobie tą przyjemność i opiszcie na Forum - chwalcie się !
A może ktoś z Was już to jadł i gdzie - to też niech się pochwali !?.
Ja jadłem wiele razy i od ponad roku w wolnych chwilach sam go robię w domu...
Smacznego !
LANGOS ( czytaj langosz ) - drożdżowy placek węgierski.
To mój prezent dla Was na Nowy Rok !
Placek jest bardzo popularny na Węgrzech, na Słowacji i w Czechach ( głównie Morawy ), także w Polsce południowo - wschodniej ( n.p. Bieszczady ).
Można go nabyć tam gdzie leją piwo i wino, także w barach typu Bistro, góralska gospoda ( Koliba ) it.p.
Też go zjesz przy basenach kąpielowych i w Beskidach ( część czeska i słowacka ) na rowerowym szlaku www.cyklotrasy.cz
Myślę, że i Wam przypadnie do gustu ( prosty przepis, łatwostrawność... i piwny pączek w gębie / to moje / ).
Przepis w/g " znajomi z Liptova " i moje doświadczenia konsumpcyjno - kulinarne ( porcja dla czterech osób do dużego piwa ) :
Składniki :
2 szt. - ugotowane i sprasowane ziemniaki ( większe )
3 dkg drożdży
1 szklanka letniego mleka ( 200 - 250 ml )
1 łyżka ( stołowa ) oleju
szczypta soli ( do smaku )
odrobina cukru ( max. płaska łyżeczka do herbaty )
40 dkg mąki pszennej
Sposób przyrządzenia :
1. Drożdże rozbić i rozpuścić w 1/2 szklanki mleka z cukrem j.w.
2. Mąkę wsypać do miski, pośrodku zrobić dołek do którego wlać rozpuszczone drożdże.
3. Następnie dodać masę z ziemniaka, olej i resztę mleka, sól do smaku i całość wyrobić na ciasto.
4. Całość posypać mąką i zostawić pod przykryciem ( ręcznik ) w ciepłym miejscu około 1 godz.
5. Placki formować wielkości dłoni ( rozwartej ) o grubości od 2 - 5 mm.
Smażyć w głębokim tłuszczu ( dobrze rozgrzany ) pod przykryciem do koloru bursztynowego, a po przewróceniu na drugą stronę bez przykrycia.
6. Podawać na słodko ( dżem, bita śmietana, cynamon it.p. ) do piw ciemnych, lub na ostro ( ketchup, pasty serowe ( twaróg ); cebula, czosnek, papryka lub różne kombinacje z żółtym serem / tarty / it.p. ) do piw jasnych, smarując górną stronę placka.
Zróbcie sobie tą przyjemność i opiszcie na Forum - chwalcie się !
A może ktoś z Was już to jadł i gdzie - to też niech się pochwali !?.
Ja jadłem wiele razy i od ponad roku w wolnych chwilach sam go robię w domu...
Smacznego !
Comment