LANGOSZ - proszę !

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ZIOMEK2
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 2523

    LANGOSZ - proszę !

    Zapasy świąteczne już się kończą, więc proponuję Wam na cały rok, rewelacyjny placek węgierski do : piwa, wina i dla wegetarianów czyli...

    LANGOS ( czytaj langosz ) - drożdżowy placek węgierski.

    To mój prezent dla Was na Nowy Rok !

    Placek jest bardzo popularny na Węgrzech, na Słowacji i w Czechach ( głównie Morawy ), także w Polsce południowo - wschodniej ( n.p. Bieszczady ).
    Można go nabyć tam gdzie leją piwo i wino, także w barach typu Bistro, góralska gospoda ( Koliba ) it.p.
    Też go zjesz przy basenach kąpielowych i w Beskidach ( część czeska i słowacka ) na rowerowym szlaku www.cyklotrasy.cz
    Myślę, że i Wam przypadnie do gustu ( prosty przepis, łatwostrawność... i piwny pączek w gębie / to moje / ).

    Przepis w/g " znajomi z Liptova " i moje doświadczenia konsumpcyjno - kulinarne ( porcja dla czterech osób do dużego piwa ) :

    Składniki :
    2 szt. - ugotowane i sprasowane ziemniaki ( większe )
    3 dkg drożdży
    1 szklanka letniego mleka ( 200 - 250 ml )
    1 łyżka ( stołowa ) oleju
    szczypta soli ( do smaku )
    odrobina cukru ( max. płaska łyżeczka do herbaty )
    40 dkg mąki pszennej

    Sposób przyrządzenia :
    1. Drożdże rozbić i rozpuścić w 1/2 szklanki mleka z cukrem j.w.
    2. Mąkę wsypać do miski, pośrodku zrobić dołek do którego wlać rozpuszczone drożdże.
    3. Następnie dodać masę z ziemniaka, olej i resztę mleka, sól do smaku i całość wyrobić na ciasto.
    4. Całość posypać mąką i zostawić pod przykryciem ( ręcznik ) w ciepłym miejscu około 1 godz.
    5. Placki formować wielkości dłoni ( rozwartej ) o grubości od 2 - 5 mm.
    Smażyć w głębokim tłuszczu ( dobrze rozgrzany ) pod przykryciem do koloru bursztynowego, a po przewróceniu na drugą stronę bez przykrycia.
    6. Podawać na słodko ( dżem, bita śmietana, cynamon it.p. ) do piw ciemnych, lub na ostro ( ketchup, pasty serowe ( twaróg ); cebula, czosnek, papryka lub różne kombinacje z żółtym serem / tarty / it.p. ) do piw jasnych, smarując górną stronę placka.

    Zróbcie sobie tą przyjemność i opiszcie na Forum - chwalcie się !
    A może ktoś z Was już to jadł i gdzie - to też niech się pochwali !?.
    Ja jadłem wiele razy i od ponad roku w wolnych chwilach sam go robię w domu...

    Smacznego !
    Last edited by ZIOMEK2; 2005-01-04, 19:11.
  • iommi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.07
    • 1522

    #2
    Już wiem co będę robił w sobotę Ucieszyłeś mnie szalenie przepisem na langosz. Jadam zawsze podczas corocznych wypadów wakacyjnych na Słowację - są na każdym basenie termalnym. I szczerze mówiąc odpowiada mi wersja najuboższa - duuużo czosnku i żółty ser. Może być też z papryką, natomiast absolutnie nie trawię langoszy na słodko.
    *****************************

    Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!

    *****************************

    Comment

    • adam16
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.02
      • 9865

      #3
      Odp: LANGOSZ - proszę !

      ZIOMEK2 napisał(a)
      Zapasy świąteczne już się kończą, więc proponuję Wam na cały rok, rewelacyjny placek węgierski do : piwa, wina i dla wegetarianów czyli...

      LANGOS ( czytaj langosz ) - drożdżowy placek węgierski.

      To mój prezent dla Was na Nowy Rok !

      Placek jest bardzo popularny na Węgrzech, na Słowacji i w Czechach ( głównie Morawy ), także w Polsce południowo - wschodniej ( n.p. Bieszczady ).
      Można go nabyć tam gdzie leją piwo i wino, także w barach typu Bistro, góralska gospoda ( Koliba ) it.p.
      Też go zjesz przy basenach kąpielowych i w Beskidach ( część czeska i słowacka ) na rowerowym szlaku www.cyklotrasy.cz
      Myślę, że i Wam przypadnie do gustu ( prosty przepis, łatwostrawność... i piwny pączek w gębie / to moje / ).

      Przepis w/g " znajomi z Liptova " i moje doświadczenia konsumpcyjno - kulinarne ( porcja dla czterech osób do dużego piwa ) :

      Składniki :
      2 szt. - ugotowane i sprasowane ziemniaki ( większe )
      3 dkg drożdży
      1 szklanka letniego mleka ( 200 - 250 ml )
      1 łyżka ( stołowa ) oleju
      szczypta soli ( do smaku )
      odrobina cukru ( max. płaska łyżeczka do herbaty )
      40 dkg mąki pszennej

      Sposób przyrządzenia :
      1. Drożdże rozbić i rozpuścić w 1/2 szklanki mleka z cukrem j.w.
      2. Mąkę wsypać do miski, pośrodku zrobić dołek do którego wlać rozpuszczone drożdże.
      3. Następnie dodać masę z ziemniaka, olej i resztę mleka, sól do smaku i całość wyrobić na ciasto.
      4. Całość posypać mąką i zostawić pod przykryciem ( ręcznik ) w ciepłym miejscu około 1 godz.
      5. Placki formować wielkości dłoni ( rozwartej ) o grubości od 2 - 5 mm.
      Smażyć w głębokim tłuszczu ( dobrze rozgrzany ) pod przykryciem do koloru bursztynowego, a po przewróceniu na drugą stronę bez przykrycia.
      6. Podawać na słodko ( dżem, bita śmietana, cynamon it.p. ) do piw ciemnych, lub na ostro ( ketchup, pasty serowe ( twaróg ); cebula, czosnek, papryka lub różne kombinacje z żółtym serem / tarty / it.p. ) do piw jasnych, smarując górną stronę placka.

      Zróbcie sobie tą przyjemność i opiszcie na Forum - chwalcie się !
      A może ktoś z Was już to jadł i gdzie - to też niech się pochwali !?.
      Ja jadłem wiele razy i od ponad roku w wolnych chwilach sam go robię w domu...

      Smacznego !
      Toż to przepis na kreple kartoflane
      Dla mnie lepsze na słodko.
      Last edited by adam16; 2005-01-04, 21:10.
      Browar Hajduki.
      adam16@browar.biz
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        No fajnie, tylko, że ja się od wczoraj odchudzam
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • lzkamil
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.01
          • 3611

          #5
          Obżeraliśmy się tym na nartach w czeskich Sudetach - dobre było
          Lepszy jabol pod okapem
          niż GŻ, CP i KP !


          Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

          Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

          Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

          Comment

          • kalifat
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.10
            • 1168

            #6
            Szczerze powiedziawszy mi langosze nie smakują.
            Ja tam czuję jakbym opychał się tłuszczem a nie ciastem.

            Tylko raz (na Węgrzech) jadłem dobre placki, ale to było ładnych parę lat temu.
            bla bla bla

            Comment

            • kubciu
              Porucznik Browarny Tester
              • 2003.02
              • 438

              #7
              Gorąco polecam langosza,którego wiele razy jadłem podczas tegororcznego wypadu na Słowację.
              Fajnie,że mam nareszccie przepis.

              Comment

              • dkrasnodebski
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.05
                • 2316

                #8
                Odp: LANGOSZ - proszę !

                ZIOMEK2 napisał(a)
                Składniki :
                2 szt. - ugotowane i sprasowane ziemniaki ( większe )
                Oświećcie mnie proszę. Co znaczy "sprasowane"? Czy to samo co ugniecione kopyściem/tłuczkiem?
                Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                www.radoslawstolar.pl

                Comment

                • ZIOMEK2
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.09
                  • 2523

                  #9
                  Odp: Odp: LANGOSZ - proszę !

                  dkrasnodebski napisał(a)
                  Oświećcie mnie proszę. Co znaczy "sprasowane"? Czy to samo co ugniecione kopyściem/tłuczkiem?
                  Sprasowane ziemniaki - " puszczone " przez prasę do ziemniaków ( taki ręczny przyrząd z dziurkami ...).
                  Możesz też zmielić, ale trudno babrać maszynkę na dwa ziemniaki.
                  Możesz też zadziałać tłuczkiem ( ale dobrze ! ) i tak wszystko wyrobi się na ciasto.

                  Comment

                  • ZIOMEK2
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.09
                    • 2523

                    #10
                    Odp: Odp: LANGOSZ - proszę !

                    adam16 napisał(a)
                    Toż to przepis na kreple kartoflane
                    Dla mnie lepsze na słodko.
                    Prawie !?
                    Pączki są kuliste, zaś ja piszę o placku...
                    Kolosalne podobieństwo jest takie, że pączki jak i langosze smaży się w głębokim tłuszczu ( dobrze rozgrzany ), i tam podobnie się ruszają.
                    Nasze pogranicze pełne jest takich podobieństw i dlatego kocham Południe !

                    Dodano przepis podobny ( może być uzupełniający ) i trochę historii www.budapeszt.infinity.waw.pl
                    Wejdż do kuchni ( pieczywo - langos ) i smaż, póżniej opisz proszę swe dokonania.
                    Do ciemnych piw tylko na słodko, a i koszt niewielki - porcja około 2,50 zł. ( jedno piwo ! )

                    Smacznego !

                    Comment

                    • iommi
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.07
                      • 1522

                      #11
                      Nie wytrzymałem do soboty i langosz upichciłem wczoraj. Kilka uwag dla tych, którzy chcieliby zrobić to samo:
                      1. Jeśli nie macie w kuchni wentylatora, lepiej dajcie sobie spokój. Po prostu w mieszkaniu jest "siwy dym"...
                      2. Do pieczenia używajcie droższego oleju, bo np. Kujawski bardzo szybko się spala i wrednie śmierdzi.
                      3. Można zrezygnować z przykrywania garnka podczas pieczenia. Na pokrywce skrapla się para, która podczas odkrywania spadaja do gorącego oleju i strzela w górę. Ałaaaaa...
                      4. Gotowy langosz trzeba odsączyć z tłuszczu, np. kładąc go na husteczkach higienicznych.
                      5. Czosnek do smarowania najlepiej przygotować wcześniej. Wystarczy wycisnąć kilka główek, wrzucić całość do kubka i podlać odrobiną wrzątku. Potem szczypta soli do smaku, pędzelek i smarujemy langosza wywarem.
                      Smacznego
                      *****************************

                      Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!

                      *****************************

                      Comment

                      • peter_1000
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2003.05
                        • 583

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2
                        [...] Placek jest bardzo popularny [...] także w Polsce południowo - wschodniej [...]
                        Niestety w Polsce południowo - wschodniej langosz nie jest bardzo popularny. Nie jest nawet popularny. Chociaż nie mówię że wogóle niedostępny.
                        Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                        Comment

                        • ZIOMEK2
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.09
                          • 2523

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter_1000
                          Niestety w Polsce południowo - wschodniej langosz nie jest bardzo popularny. Nie jest nawet popularny. Chociaż nie mówię że wogóle niedostępny.
                          ... to spraw żeby był bardzo popularny - fajna zabawa i uzupełnienie diety !

                          Ja jadłem langosze w Cisnej, Polańczyku, Ustrzykach... W Przemyślu nie jadłem bo dawno tam nie byłem.
                          Rozmawiając z ludżmi którzy pamietają jeszcze Austro-Węgry ( przynajmniej historię, tą od kuchni ) wiedzą co to jest ( od formy pierwotnej - rodzaj pieczywa ) i nad Soliną też wiedzieli.

                          Może żle się wyraziłem, że " bardzo " - bo jak bardzo ? ( gdzie jest Robert Makłowicz ? )...Skoro w mentalności polskiego konsumenta przoduje jeszcze polski schabowy ( najlepszy kotlet na Świecie ! ), wytwór masowej konsumpcji lat 60 - tych i 70 - tych oraz hamburgery - proces amerykanizacji polskiego życia lat ostatnich.

                          Comment

                          • kiszot
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2001.08
                            • 8114

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2
                            Skoro w mentalności polskiego konsumenta przoduje jeszcze polski schabowy ( najlepszy kotlet na Świecie ! ), wytwór masowej konsumpcji lat 60 - tych i 70 - tych
                            Kiedy ja bardzo lubie schabowego.Szczególnie w niedzielę z kluseczkami.Mniam
                            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                            Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                            So von Natur, Natur in alter Weise,
                            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                            Comment

                            • ZIOMEK2
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.09
                              • 2523

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                              Kiedy ja bardzo lubie schabowego.Szczególnie w niedzielę z kluseczkami.Mniam
                              ..a ja roladę z " modrou kapustou "... i langosze prosze !

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X