Forumowa kawiarenka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Małażonka
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 4602

    Moja Teściowa najpierw gotuje w nim wodę, potem dosypuje kawy, a potem chwilkę to razem na ogniu trzyma. Czy słusznie - nie wiem, ale kawa wychodzi niezła

    Comment

    • breslauer
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 2690

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
      Moja Teściowa najpierw gotuje w nim wodę, potem dosypuje kawy, a potem chwilkę to razem na ogniu trzyma. Czy słusznie - nie wiem, ale kawa wychodzi niezła
      O matko - to jeszcze inny sposób od tych, które ja słyszałem ... Chyba postaram się zebrać wszystkie sposoby do kupy, na podstawie każdego spróbować zaparzyć kawę i ogłosić, którym sposobem uzyskuje się najlepszy napój.

      Comment

      • jerzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.10
        • 4707

        Zachciało mi się dziś kawy "z wkładką", a ponieważ mojego ulubionego do kawy Ameretto nie mam już ani kropli, to dodałem trochę domowej porterówki.
        Nie, to nie był dobry pomysł (albo wykonanie) - jedynym pożytkiem był fajny porterowy zapach, za to smak czystej arabiki stał się podobny do przepalonej robusty - baaardzo gorzki, choć porterówka "na surowo" jest słodkawa.
        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

        Comment

        • ArturŁ
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.11
          • 374

          Na tę chwilę staram się kawę ograniczyć.Nie pić jej każdego dnia,jeno od czasu do czasu.Paskudny,kofeinowy nałóg

          Comment

          • peter007
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.06
            • 2820

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ArturŁ
            ...Paskudny,kofeinowy nałóg
            Przynajmniej ten nałóg mnie nie dotyczy
            Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

            Comment

            • coder
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.10
              • 1347

              Kawa

              Dobrze zrobiona kawa jest napojem równie cieszącym podniebienie co piwo. Ma nawet dwie przewagi nad nim:
              1. można ją pić przed południem
              2. można się nią delektować wspólnie z żoną

              Chciałbym podzielić się z Wami moimi doświadczeniami n.t. przyrządzania kawy. Warto zainwesować w dobrą kawę i prostą kawiarkę/express ciśnieniowy z dyszą parową do cappucino - można się zmieścić w 200-250 zł (przykładowe ceny).
              Co do kaw, z supermarketowych najlepsza jest chyba Lavazza, ja się zaopatruję niedrogo w dobre kawy ziarniste w sklepie internetowym , dzięki czemu zawsze mam świeżo zmieloną.

              Teraz przepisy na zrobienie kawy w takiej kawiarce:

              1. Espresso - wsypujemy do zasobnika ile się da kawy i produkujemy jej niewielką ilość, aby był jak najmocniejsza - metodą prób i błedów należy ocenić ile wytrzymamy. Najlepsza jest mocno słodzona, pijemy odrobinke - naparstek, najlepiej w malutkich filiżankach do espresso - dobrze jest je wstępnie nagrzać w mikrofalówce, żeby kawa nie oddała im za dużo ciepła.

              2. Cappucino. Nasypujemy 1/2 zasobnika kawy, robimy kawy na 2 spore filiżanki. Nalewamy pół kubka tłustego mleka, najlepiej zimnego i wkładamy pod dyszę do robienia cappucino, tak, aby zanurzała się w mleku na 2-3 mm. Właczamy parę; a gdy pojawia się pianka, obniżamy stopniowo kubek, aby dysza była zawsze tuż pod ponoszącym się poziomem piany. Można pianę wyłyżeczkowac na kawę do filiżanek i zrobić druga porcję z pozostałego mleka, żeby było więcej piany. Ważne, żeby mleko zdążyło się nagrzać - aby nie schłodzić kawy Pianę w filiżankach można posypać cynamonem lub czekoladą w proszku.

              3. Kawa po wiedeńsku - robimy jak Cappucino, ale zamiast pianki z mleka robimy ją z bitej śmietany np. z pojemnika ze śmietaną w aerozolu. Podawać ze słomką.

              4. Latte. Do wysokiej szklanki (dobre są pokale) nalewamy 1/3 kawy, 1/3 mleka i razem spieniamy jak cappucino - dobrze jest kawiarkę przesunąć na brzeg stołu, bo szklanka jest za wysoka. Podawać ze słomką.

              5. Po irlandzku : wlać 30ml whisky, łyżeczkę cukru brązowego, nalać kawę, na wierzch - bita smietana. Podawać ze słomką, najlepiej w specjalnych "kubkowatych" szklankach.

              Kawę słodzić można miodem, cukrem trzcinowym, lub (polecam!) likierem np. Baileys

              Comment

              • grzes_ch
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2003.10
                • 612

                Kawa jest zaraz po piwie moim ulubionym napojem.
                Przygotowuję ją w zasadzie tylko w ekspresie ciśnieniowym .
                Inna kawa nie jest po prostu kawą a jej namiastką.
                Uznaję też parzenie w kawiarkach ale nie jest to mój ulubiony sposób.
                Jeżeli chodzi o post kolegi to nie zgodzę się ze stwierdzeniem , że dobry ekspres ciśnieniowy można kupić do 300 zł.
                To jest niemożliwe.
                Równie ważnym a może ważniejszym jest młynek.
                Ja mam ekspres zintegrowany z młynkiem firmy Saeco.
                To moim zdaniem najlepsza firma robiąca ekspresy. Na drugim miejscu umieściłbym Ariete.
                W ogóle trzeba przyznać , że jeśli chodzi o ekspresy to prym wiodą urządzenia włoskie.
                Jeżeli chodzi o kawę - tylko ziarnista i rzeczywiście jeśli już koniecznie z marketu to LAVAZZA , IZZO , ILLY.

                Comment

                • Małażonka
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.03
                  • 4602

                  Taki temat już był: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=46470

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka Wyświetlenie odpowiedzi
                    No i tematy połączyłam, a przy okazji poprzedni przeniosłam do działu Kulinaria

                    Ja się nie zgodzę z Grzes_ch - można kupić tanio niezły ekspres ciśnieniowy 15 barowy - używany, na allegro. Już 2 lata mam taki, kawka wyśmienita. Jedyną wadą jest to, że długo się ją robi, bo trzeba kilkukrotnie wciskać guziczek, widocznie słabo temperaturę trzyma

                    Ja w sumie tez piję tylko z ciśnieniowego, no, chyba, że mnie strasznie przyciśnie, a nie mam pod ręką, to tylko parząchę wtedy, żadne tfu, rozpuszczalki.

                    Niestety, od jakichś 2 lat nie mogę pić więcej kawy jak jedną z rana, bo jak wypiję więcej to mnie telepie, a nawet robi się słabo i raz zemdlałam (prawie równo rok temu, w Karwieńskich Błotach - kto to widział - nie zapomni)

                    Nie jest to kwestia ciśnienia, bo mierzyłam sobie ostatnio przy takich pokawowych objawach i było w normie.

                    W odróżnieniu od kawy, po piwie mnie telepie dopiero po 3 dniach całodziennego spożycia imprezowego, piwo tez można pić przed południem z mężem, więc argumenty Codera do mnie nie trafiają
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19260

                      Mam w hotelu ekspres lepszy niż w domu i i tak mi tam nie smakuje. Grunt to świeżo zmielona (ew. wsypana do zasobnika) kawa. Najbardziej jednak lubię zrobić sobie w domu w małym tygielku lub wyjść do "Pożegnania z Afryką", gdzie zaparzą mi tak jak trzeba.
                      Nie powiem jednak, że czasem smakuje zwykła rozpuszczalna w kubasie z mlekiem zamiast śmietanki, bo nie ważne jak, nie ważne jaka, ale ważne z kim
                      Last edited by e-prezes; 2007-07-12, 19:03.

                      Comment

                      • coder
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.10
                        • 1347

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzes_ch Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jeżeli chodzi o post kolegi to nie zgodzę się ze stwierdzeniem , że dobry ekspres ciśnieniowy można kupić do 300 zł.
                        Ja używam od lat taniego ekspresika Severina, ale myślę o wymianie, jaki model byście polecili do użytku domowego, np. z tych , ew. na co zwrócić uwagę przy wyborze?

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Najważniejsze, żeby był 15 barowy, reszta to lipa. Takiego NOWEGO w tych cenach nie kupisz...
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • grzes_ch
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2003.10
                            • 612

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ja się nie zgodzę z Grzes_ch - można kupić tanio niezły ekspres ciśnieniowy 15 barowy - używany, na allegro.
                            Rzeczywiście można - pisałem o nowym.
                            Jeśli chodzi o to na co zwracać uwagę to przede wszystkim w kolejności :
                            - ciśnienie - powyżej 15 bar lub 15
                            - moc - im większa tym szybciej
                            - dobra dysza
                            - najlepiej aby w całym "obiegu wody" nie było elementów plasikowych
                            Ale moim zdaniem najważniejsze jest :
                            - dobra kawa
                            - dobry młynek żarnowy
                            - odpowiednie "ugniecenie" kawy w sitku

                            Comment

                            • coder
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.10
                              • 1347

                              Dziękuję za rady, mam typowy problem społeczeństwa konsumpcyjnego - za duży wybór. Chyba zdecyduję się na Saeco Super Idea, wydaje się, że spełnia wszystkie kryteria.

                              Comment

                              • emes
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.08
                                • 4275

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                                Najważniejsze, żeby był 15 barowy, reszta to lipa. Takiego NOWEGO w tych cenach nie kupisz...
                                W stolicy dzisiaj widziałem express ciśnieniowy 15-barowy za 149 zł w obniżce ze 170 czy coś podobnego. W Leclerc-u na AL. Jerozolimskich. Specjalnie sprawdziłem opis techniczny, bo wcześniej czytałem ten wątek i z ciekawości to sprawdziłem. Kiedyś piłem kawę przez kilka lat codziennie rano, teraz ją zastąpiła Yerba Mate, kawy już w zasadzie nie pijam.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X