Moja Teściowa najpierw gotuje w nim wodę, potem dosypuje kawy, a potem chwilkę to razem na ogniu trzyma. Czy słusznie - nie wiem, ale kawa wychodzi niezła
Forumowa kawiarenka
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MałażonkaMoja Teściowa najpierw gotuje w nim wodę, potem dosypuje kawy, a potem chwilkę to razem na ogniu trzyma. Czy słusznie - nie wiem, ale kawa wychodzi niezła
Comment
-
-
Zachciało mi się dziś kawy "z wkładką", a ponieważ mojego ulubionego do kawy Ameretto nie mam już ani kropli, to dodałem trochę domowej porterówki.
Nie, to nie był dobry pomysł (albo wykonanie) - jedynym pożytkiem był fajny porterowy zapach, za to smak czystej arabiki stał się podobny do przepalonej robusty - baaardzo gorzki, choć porterówka "na surowo" jest słodkawa.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
Kawa
Dobrze zrobiona kawa jest napojem równie cieszącym podniebienie co piwo. Ma nawet dwie przewagi nad nim:
1. można ją pić przed południem
2. można się nią delektować wspólnie z żoną
Chciałbym podzielić się z Wami moimi doświadczeniami n.t. przyrządzania kawy. Warto zainwesować w dobrą kawę i prostą kawiarkę/express ciśnieniowy z dyszą parową do cappucino - można się zmieścić w 200-250 zł (przykładowe ceny).
Co do kaw, z supermarketowych najlepsza jest chyba Lavazza, ja się zaopatruję niedrogo w dobre kawy ziarniste w sklepie internetowym , dzięki czemu zawsze mam świeżo zmieloną.
Teraz przepisy na zrobienie kawy w takiej kawiarce:
1. Espresso - wsypujemy do zasobnika ile się da kawy i produkujemy jej niewielką ilość, aby był jak najmocniejsza - metodą prób i błedów należy ocenić ile wytrzymamy. Najlepsza jest mocno słodzona, pijemy odrobinke - naparstek, najlepiej w malutkich filiżankach do espresso - dobrze jest je wstępnie nagrzać w mikrofalówce, żeby kawa nie oddała im za dużo ciepła.
2. Cappucino. Nasypujemy 1/2 zasobnika kawy, robimy kawy na 2 spore filiżanki. Nalewamy pół kubka tłustego mleka, najlepiej zimnego i wkładamy pod dyszę do robienia cappucino, tak, aby zanurzała się w mleku na 2-3 mm. Właczamy parę; a gdy pojawia się pianka, obniżamy stopniowo kubek, aby dysza była zawsze tuż pod ponoszącym się poziomem piany. Można pianę wyłyżeczkowac na kawę do filiżanek i zrobić druga porcję z pozostałego mleka, żeby było więcej piany. Ważne, żeby mleko zdążyło się nagrzać - aby nie schłodzić kawy Pianę w filiżankach można posypać cynamonem lub czekoladą w proszku.
3. Kawa po wiedeńsku - robimy jak Cappucino, ale zamiast pianki z mleka robimy ją z bitej śmietany np. z pojemnika ze śmietaną w aerozolu. Podawać ze słomką.
4. Latte. Do wysokiej szklanki (dobre są pokale) nalewamy 1/3 kawy, 1/3 mleka i razem spieniamy jak cappucino - dobrze jest kawiarkę przesunąć na brzeg stołu, bo szklanka jest za wysoka. Podawać ze słomką.
5. Po irlandzku : wlać 30ml whisky, łyżeczkę cukru brązowego, nalać kawę, na wierzch - bita smietana. Podawać ze słomką, najlepiej w specjalnych "kubkowatych" szklankach.
Kawę słodzić można miodem, cukrem trzcinowym, lub (polecam!) likierem np. Baileys
Comment
-
-
Kawa jest zaraz po piwie moim ulubionym napojem.
Przygotowuję ją w zasadzie tylko w ekspresie ciśnieniowym .
Inna kawa nie jest po prostu kawą a jej namiastką.
Uznaję też parzenie w kawiarkach ale nie jest to mój ulubiony sposób.
Jeżeli chodzi o post kolegi to nie zgodzę się ze stwierdzeniem , że dobry ekspres ciśnieniowy można kupić do 300 zł.
To jest niemożliwe.
Równie ważnym a może ważniejszym jest młynek.
Ja mam ekspres zintegrowany z młynkiem firmy Saeco.
To moim zdaniem najlepsza firma robiąca ekspresy. Na drugim miejscu umieściłbym Ariete.
W ogóle trzeba przyznać , że jeśli chodzi o ekspresy to prym wiodą urządzenia włoskie.
Jeżeli chodzi o kawę - tylko ziarnista i rzeczywiście jeśli już koniecznie z marketu to LAVAZZA , IZZO , ILLY.
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka Wyświetlenie odpowiedziTaki temat już był: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=46470
Ja się nie zgodzę z Grzes_ch - można kupić tanio niezły ekspres ciśnieniowy 15 barowy - używany, na allegro. Już 2 lata mam taki, kawka wyśmienita. Jedyną wadą jest to, że długo się ją robi, bo trzeba kilkukrotnie wciskać guziczek, widocznie słabo temperaturę trzyma
Ja w sumie tez piję tylko z ciśnieniowego, no, chyba, że mnie strasznie przyciśnie, a nie mam pod ręką, to tylko parząchę wtedy, żadne tfu, rozpuszczalki.
Niestety, od jakichś 2 lat nie mogę pić więcej kawy jak jedną z rana, bo jak wypiję więcej to mnie telepie, a nawet robi się słabo i raz zemdlałam (prawie równo rok temu, w Karwieńskich Błotach - kto to widział - nie zapomni)
Nie jest to kwestia ciśnienia, bo mierzyłam sobie ostatnio przy takich pokawowych objawach i było w normie.
W odróżnieniu od kawy, po piwie mnie telepie dopiero po 3 dniach całodziennego spożycia imprezowego, piwo tez można pić przed południem z mężem, więc argumenty Codera do mnie nie trafiają
Comment
-
-
Mam w hotelu ekspres lepszy niż w domu i i tak mi tam nie smakuje. Grunt to świeżo zmielona (ew. wsypana do zasobnika) kawa. Najbardziej jednak lubię zrobić sobie w domu w małym tygielku lub wyjść do "Pożegnania z Afryką", gdzie zaparzą mi tak jak trzeba.
Nie powiem jednak, że czasem smakuje zwykła rozpuszczalna w kubasie z mlekiem zamiast śmietanki, bo nie ważne jak, nie ważne jaka, ale ważne z kimLast edited by e-prezes; 2007-07-12, 19:03.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzes_ch Wyświetlenie odpowiedziJeżeli chodzi o post kolegi to nie zgodzę się ze stwierdzeniem , że dobry ekspres ciśnieniowy można kupić do 300 zł.
Comment
-
-
Najważniejsze, żeby był 15 barowy, reszta to lipa. Takiego NOWEGO w tych cenach nie kupisz...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziJa się nie zgodzę z Grzes_ch - można kupić tanio niezły ekspres ciśnieniowy 15 barowy - używany, na allegro.
Jeśli chodzi o to na co zwracać uwagę to przede wszystkim w kolejności :
- ciśnienie - powyżej 15 bar lub 15
- moc - im większa tym szybciej
- dobra dysza
- najlepiej aby w całym "obiegu wody" nie było elementów plasikowych
Ale moim zdaniem najważniejsze jest :
- dobra kawa
- dobry młynek żarnowy
- odpowiednie "ugniecenie" kawy w sitku
Comment
-
-
Dziękuję za rady, mam typowy problem społeczeństwa konsumpcyjnego - za duży wybór. Chyba zdecyduję się na Saeco Super Idea, wydaje się, że spełnia wszystkie kryteria.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNajważniejsze, żeby był 15 barowy, reszta to lipa. Takiego NOWEGO w tych cenach nie kupisz...
Comment
-
Comment