Właśnie jest to w trakcie przygotowania ( w piekarniku), więc nie wiem jak smakuje.
Pachnie na razie znakomicie
SKŁADNIKI:
70 dag schabu bez kości
200 ml białego wytrawnego wina
1 cebula (pokrojona w półplastry)
1 marchewka (pokrojona w półplastry)
1 por (pokrojony w półplastry)
5 dag masła
5 łyżek oliwy z oliwek
3 goździki
tymianek
rozmaryn
łyżka posiekanej pietruszki
sól
pieprz
PRZEPIS:
- cebulę, por i marchew umieszczamy w płaskim, szklanym naczyniu
- mięso nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem
- na warzywach umieszczamy mięso
- dodajemy goździki i posypujemy natką
- zalewamy białym winem
- nakrywamy i do lodówki na 24 godz. (po 12 godz. mięso obracamy)
- mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy
- obsmażamy na oliwie i maśle
- przekładamy do brytfanny
- na tłuszcz wrzucamy odcedzone z marynaty warzywa i przesmażamy
- dodajemy do mięsa, całość zalewamy marynatą
- pieczemy w piekarniku (150) ok. 1,5 godz. do miękkości, często polewając sosem
PODAWAĆ:
z makaronem polanym sosem z pieczenia
Pachnie na razie znakomicie
SKŁADNIKI:
70 dag schabu bez kości
200 ml białego wytrawnego wina
1 cebula (pokrojona w półplastry)
1 marchewka (pokrojona w półplastry)
1 por (pokrojony w półplastry)
5 dag masła
5 łyżek oliwy z oliwek
3 goździki
tymianek
rozmaryn
łyżka posiekanej pietruszki
sól
pieprz
PRZEPIS:
- cebulę, por i marchew umieszczamy w płaskim, szklanym naczyniu
- mięso nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem
- na warzywach umieszczamy mięso
- dodajemy goździki i posypujemy natką
- zalewamy białym winem
- nakrywamy i do lodówki na 24 godz. (po 12 godz. mięso obracamy)
- mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy
- obsmażamy na oliwie i maśle
- przekładamy do brytfanny
- na tłuszcz wrzucamy odcedzone z marynaty warzywa i przesmażamy
- dodajemy do mięsa, całość zalewamy marynatą
- pieczemy w piekarniku (150) ok. 1,5 godz. do miękkości, często polewając sosem
PODAWAĆ:
z makaronem polanym sosem z pieczenia
Comment