Placek żydowski

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Syla_Audi
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.06
    • 116

    #1

    Placek żydowski

    POLEWA:

    2 szkl.cukru
    2 łyżki kakao
    kostka margaryny (najlepiej Kasia)


    CIASTO

    2 szkl.mąki tortowej
    4 jaja
    1 łyzka proszku do pieczenia
    aromat rumowy lub arakowy
    margaryna do wysmarowania formy
    owoce:6 małych śliwek,2 jabłka,2 gruszki,6 truskawek
    Owoce zależne są od sezonu (mogą być wiśnie,maliny,jagody)



    Cukier,kakao i margarynę rozpuszczamy w garnuszku.Po ostudzeniu należy odlać 0,5 szklanki masy na polewę.
    Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, 4 żółtka(białka ubijamy na pianę i odstawiamy),aromat,proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę owoce.
    Dokładnie wszystko mieszamy drewnianą łyżką na jednolitą masę.
    Na końcu delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy.
    Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem formę i pieczemy w temp.160 stopni ok.40-50 minut.
    Po wyjęciu z pieca upieczone ciasto polewamy pozostałą masą,którą na początku odstawilismy do szklanki.

    NIE NALEŻY UŻYWAĆ MIKSERA TYLKO ŁYŻKI DO MIESZANIA..
    Ciasto jest świeże NAWET przez tydzień

    SMACZNEGO !!!!
  • Audi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 1682

    #2
    Placek żydowski

    Tak tak polecam , jadłem , dobry i nic mi po nim nie było

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      Giesinger, Munique Heller Bock
      darekd
      Monachijski browar z historią od 2006 r. Zaczynali bodaj w garażu a po kilkunastu latach uruchomili nowy, duży zakład.

      https://www.giesinger-braeu.de/

      6,6% alk.

      Aromat - słodowy z dojrzałymi różnymi śliwkami (słodsze, ale nuta kwaskowa też), ciut miodu,...
      2025-01-05, 22:21
    • darekd
      Wieninger, Kerndl-Kini
      darekd
      Browar z górnobawarskiej miejscowości Teisendorf.

      Jest to górnofermentacyjne piwo wielosłowodowe, jakie od czasu do czasu można spotkać w Bawarii.
      W tym wypadku użyto orkiszu, żyta (lokalnej alpejskiej odmiany żyta ozimego Tauernroggen), jęczmienia, owsa, pszenicy (lokalnej...
      2024-03-21, 21:52
    • Javox
      Dogma, S.M.A.S.H. Idaho 7
      Javox
      Session IPA z alko 4.7%

      Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
      Lacing - sporo.
      Gaz - średni.
      Barwa - lekko zamglony żółty.
      Aromat - aromat do ciasta, ciasto z owocami (cwibak).
      Smak - słodkawe, ciasto cwibak, owocowość, mini goryczka....
      2024-03-07, 17:33
    • Javox
      Wychwood, Hobgoblin Session IPA
      Javox
      Lekka IPkA z lekkim alko tzn 3.4%.
      Chmiele: Ella, Cascade, Galaxy, Topaz, Citra.

      Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
      Lacing - nie za dużo.
      Gaz - nie za dużo.
      Barwo - złoto.
      Aromat - skórka pomarańczowa z tytoniem.
      Smak - słodkawe,...
      2025-01-17, 17:08
    • darekd
      Opillia, Rizdwiane
      darekd
      Bożonarodzeniowe ciemne piwo z dodatkiem cynamonu, dosładzane m.in. ekstraktem stewii

      12% ekstr.
      4,8 % alk.
      12 IBU

      Aromat - jest dość słodko, czuć ciemne słody, ciut chleba razowego, po przelaniu wyraźny karmel i trochę cynamonu
      Piana - wysoka, trwała,...
      2025-01-02, 23:50
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...