Placek żydowski

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Syla_Audi
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.06
    • 116

    Placek żydowski

    POLEWA:

    2 szkl.cukru
    2 łyżki kakao
    kostka margaryny (najlepiej Kasia)


    CIASTO

    2 szkl.mąki tortowej
    4 jaja
    1 łyzka proszku do pieczenia
    aromat rumowy lub arakowy
    margaryna do wysmarowania formy
    owoce:6 małych śliwek,2 jabłka,2 gruszki,6 truskawek
    Owoce zależne są od sezonu (mogą być wiśnie,maliny,jagody)



    Cukier,kakao i margarynę rozpuszczamy w garnuszku.Po ostudzeniu należy odlać 0,5 szklanki masy na polewę.
    Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, 4 żółtka(białka ubijamy na pianę i odstawiamy),aromat,proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę owoce.
    Dokładnie wszystko mieszamy drewnianą łyżką na jednolitą masę.
    Na końcu delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy.
    Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem formę i pieczemy w temp.160 stopni ok.40-50 minut.
    Po wyjęciu z pieca upieczone ciasto polewamy pozostałą masą,którą na początku odstawilismy do szklanki.

    NIE NALEŻY UŻYWAĆ MIKSERA TYLKO ŁYŻKI DO MIESZANIA..
    Ciasto jest świeże NAWET przez tydzień

    SMACZNEGO !!!!
  • Audi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 1682

    #2
    Placek żydowski

    Tak tak polecam , jadłem , dobry i nic mi po nim nie było

    Comment

    Przetwarzanie...
    X