POLEWA:
2 szkl.cukru
2 łyżki kakao
kostka margaryny (najlepiej Kasia)
CIASTO
2 szkl.mąki tortowej
4 jaja
1 łyzka proszku do pieczenia
aromat rumowy lub arakowy
margaryna do wysmarowania formy
owoce:6 małych śliwek,2 jabłka,2 gruszki,6 truskawek
Owoce zależne są od sezonu (mogą być wiśnie,maliny,jagody)
Cukier,kakao i margarynę rozpuszczamy w garnuszku.Po ostudzeniu należy odlać 0,5 szklanki masy na polewę.
Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, 4 żółtka(białka ubijamy na pianę i odstawiamy),aromat,proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę owoce.
Dokładnie wszystko mieszamy drewnianą łyżką na jednolitą masę.
Na końcu delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy.
Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem formę i pieczemy w temp.160 stopni ok.40-50 minut.
Po wyjęciu z pieca upieczone ciasto polewamy pozostałą masą,którą na początku odstawilismy do szklanki.
NIE NALEŻY UŻYWAĆ MIKSERA TYLKO ŁYŻKI DO MIESZANIA..
Ciasto jest świeże NAWET przez tydzień
SMACZNEGO !!!!
2 szkl.cukru
2 łyżki kakao
kostka margaryny (najlepiej Kasia)
CIASTO
2 szkl.mąki tortowej
4 jaja
1 łyzka proszku do pieczenia
aromat rumowy lub arakowy
margaryna do wysmarowania formy
owoce:6 małych śliwek,2 jabłka,2 gruszki,6 truskawek
Owoce zależne są od sezonu (mogą być wiśnie,maliny,jagody)
Cukier,kakao i margarynę rozpuszczamy w garnuszku.Po ostudzeniu należy odlać 0,5 szklanki masy na polewę.
Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, 4 żółtka(białka ubijamy na pianę i odstawiamy),aromat,proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę owoce.
Dokładnie wszystko mieszamy drewnianą łyżką na jednolitą masę.
Na końcu delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy.
Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem formę i pieczemy w temp.160 stopni ok.40-50 minut.
Po wyjęciu z pieca upieczone ciasto polewamy pozostałą masą,którą na początku odstawilismy do szklanki.
NIE NALEŻY UŻYWAĆ MIKSERA TYLKO ŁYŻKI DO MIESZANIA..
Ciasto jest świeże NAWET przez tydzień
SMACZNEGO !!!!
Comment