Oto czym dziś uraczyłem rodzinkę na obiad:
ROLADA Z INDYKA
SKŁADNIKI:
1,2 kg piersi indyka (w jednym kawałku)
20 dag mieszanego mielonego mięsa
10 dag rokpola
8 dag szalotek lub małych cebulek (drobno posiekanych)
1 czerwona papryka (drobno posiekana)
1 pęczek włoszczyzny (drobno pokrojony)
2 żółtka
1 szklanka białego wytrawnego wina
15 dag kwaśnej śmietany
3 łyżki margaryny
1 łyżka mąki
sól
pieprz
pomidory
natka pietruszki (do dekoracji)
PRZEPIS:
- szalotki (cebulę), paprykę wymieszać z żółtkami, rozdrobnionym serem i mielonym mięsem, doprawić solą i pieprzem;
- mięso indyka posypać solą i pieprzem;
- posmarować nadzieniem brzeg pozostawiając wolny;
- zwinąć mięso formująć roladę, mocno związać sznurkiem;
- rozgrzać w brytfance margarynę, podsmażyć roladę ze wszystkich stron;
- włożyć włoszczyznę, krótko podsmażyć;
- wlać wino i szklankę wody i dusić mięso pod przykryciem 50 minut;
- w trakcie duszenia odwracać roladę, uzupełniając wyparowany sos wodą;
- wyjąć roladę i zabezpieczyć przed wystygnięciem;
- sos z pieczenia przecedzić do drugiego naczynia;
- zaciągnąć śmietaną, zagęścić mąką,
- zagotować , doprawić solą i pieprzem.
PODAWAĆ:
- pokroić mięso w plastry, ułożyć na półmisku;
- polać odrobiną sosu, udekorować natką i cząstkami pomidorów
- resztę sosu podawać w sosjerce
- ja podałem z makaronem
Żeby nie było, że nie na temat to do tej potrawy podałem
piwo Sambor z Broka
Całość wszystkim smakowała.
ROLADA Z INDYKA
SKŁADNIKI:
1,2 kg piersi indyka (w jednym kawałku)
20 dag mieszanego mielonego mięsa
10 dag rokpola
8 dag szalotek lub małych cebulek (drobno posiekanych)
1 czerwona papryka (drobno posiekana)
1 pęczek włoszczyzny (drobno pokrojony)
2 żółtka
1 szklanka białego wytrawnego wina
15 dag kwaśnej śmietany
3 łyżki margaryny
1 łyżka mąki
sól
pieprz
pomidory
natka pietruszki (do dekoracji)
PRZEPIS:
- szalotki (cebulę), paprykę wymieszać z żółtkami, rozdrobnionym serem i mielonym mięsem, doprawić solą i pieprzem;
- mięso indyka posypać solą i pieprzem;
- posmarować nadzieniem brzeg pozostawiając wolny;
- zwinąć mięso formująć roladę, mocno związać sznurkiem;
- rozgrzać w brytfance margarynę, podsmażyć roladę ze wszystkich stron;
- włożyć włoszczyznę, krótko podsmażyć;
- wlać wino i szklankę wody i dusić mięso pod przykryciem 50 minut;
- w trakcie duszenia odwracać roladę, uzupełniając wyparowany sos wodą;
- wyjąć roladę i zabezpieczyć przed wystygnięciem;
- sos z pieczenia przecedzić do drugiego naczynia;
- zaciągnąć śmietaną, zagęścić mąką,
- zagotować , doprawić solą i pieprzem.
PODAWAĆ:
- pokroić mięso w plastry, ułożyć na półmisku;
- polać odrobiną sosu, udekorować natką i cząstkami pomidorów
- resztę sosu podawać w sosjerce
- ja podałem z makaronem
Żeby nie było, że nie na temat to do tej potrawy podałem
piwo Sambor z Broka
Całość wszystkim smakowała.