Rolada z indyka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ahumba
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 9056

    Rolada z indyka

    Oto czym dziś uraczyłem rodzinkę na obiad:
    ROLADA Z INDYKA

    SKŁADNIKI:
    1,2 kg piersi indyka (w jednym kawałku)
    20 dag mieszanego mielonego mięsa
    10 dag rokpola
    8 dag szalotek lub małych cebulek (drobno posiekanych)
    1 czerwona papryka (drobno posiekana)
    1 pęczek włoszczyzny (drobno pokrojony)
    2 żółtka
    1 szklanka białego wytrawnego wina
    15 dag kwaśnej śmietany
    3 łyżki margaryny
    1 łyżka mąki
    sól
    pieprz
    pomidory
    natka pietruszki (do dekoracji)

    PRZEPIS:
    - szalotki (cebulę), paprykę wymieszać z żółtkami, rozdrobnionym serem i mielonym mięsem, doprawić solą i pieprzem;
    - mięso indyka posypać solą i pieprzem;
    - posmarować nadzieniem brzeg pozostawiając wolny;
    - zwinąć mięso formująć roladę, mocno związać sznurkiem;
    - rozgrzać w brytfance margarynę, podsmażyć roladę ze wszystkich stron;
    - włożyć włoszczyznę, krótko podsmażyć;
    - wlać wino i szklankę wody i dusić mięso pod przykryciem 50 minut;
    - w trakcie duszenia odwracać roladę, uzupełniając wyparowany sos wodą;
    - wyjąć roladę i zabezpieczyć przed wystygnięciem;
    - sos z pieczenia przecedzić do drugiego naczynia;
    - zaciągnąć śmietaną, zagęścić mąką,
    - zagotować , doprawić solą i pieprzem.

    PODAWAĆ:
    - pokroić mięso w plastry, ułożyć na półmisku;
    - polać odrobiną sosu, udekorować natką i cząstkami pomidorów
    - resztę sosu podawać w sosjerce
    - ja podałem z makaronem

    Żeby nie było, że nie na temat to do tej potrawy podałem
    piwo Sambor z Broka

    Całość wszystkim smakowała.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Przetwarzanie...
X