Chłodnik koperkowy
Sprawa jest dla mnie jasna – kuchnia kresowa obfituje w produkty i dania zdrowe, oparte w dużej mierze na warzywach i owocach. Charakteryzuje ją również prostota.
Tym razem chłodnik – naprawdę kresowy. Późna wiosna oraz lato obfitują w nowalijki z których można przygotować wspomniany napój. Zaznaczę, że na Podlasiu chłodnik spożywa się wraz z potrawami ziemniaczanymi oraz jako napój chłodzący.
Składniki:
-------------
- 0,5 ltr przegotowanej gorącej wody;
- 0,5 ltr zsiadłego mleka bądź kefiru;
- ogórek zielony
- szczypiorek;
- koperek
- ocet;
- sól.
Czynności:
--------------
Woda i kefir (zsiadłe mleko) do jednego garnka, ogórek, szczypiorek oraz koperek pokroić i dodać do płynu – doprawić do smaku solą, octem i schłodzić.
Na upały rewelacja, polecam!
Sprawa jest dla mnie jasna – kuchnia kresowa obfituje w produkty i dania zdrowe, oparte w dużej mierze na warzywach i owocach. Charakteryzuje ją również prostota.
Tym razem chłodnik – naprawdę kresowy. Późna wiosna oraz lato obfitują w nowalijki z których można przygotować wspomniany napój. Zaznaczę, że na Podlasiu chłodnik spożywa się wraz z potrawami ziemniaczanymi oraz jako napój chłodzący.
Składniki:
-------------
- 0,5 ltr przegotowanej gorącej wody;
- 0,5 ltr zsiadłego mleka bądź kefiru;
- ogórek zielony
- szczypiorek;
- koperek
- ocet;
- sól.
Czynności:
--------------
Woda i kefir (zsiadłe mleko) do jednego garnka, ogórek, szczypiorek oraz koperek pokroić i dodać do płynu – doprawić do smaku solą, octem i schłodzić.
Na upały rewelacja, polecam!
Comment